Még nem regisztráltam

Életke

Erősíti az immunrendszert és még a bőrünknek is jót tesz – a méz kevésbé ismert jótékony hatásai

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Ha a mézre gondolunk, a mézeskalács, esetleg valamilyen légúti megbetegedés otthoni kezelése jut egyből eszünkbe, pedig ennél sokkal több pozitív tulajdonsága van az édes anyagnak.

Te melyik jótékony hatása miatt fogyasztod legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
Attractive young adult woman coughing and sneezing outdoors. Sick people allergy or virus influenca concept.

Erősíti az immunrendszert

Aminosavak, ásványi anyagok, magas vitamintartalom: ezek miatt a méz szinte észrevétlenül vigyáz a szervezetünkre.

Close-up of young child girl bruised damaged injured knees after falling with old scars and fresh blood. Children traumas, accidents and treatment, problems of growing-up concept

Sebgyógyító

Tiszta mézzel kezelni a sebet nem ördögtől való gondolat: flavonoid tartalmának köszönhetően gyulladásgátló hatású, csökkenti a duzzanatot, használhatjuk vágásra, horzsolásra vagy égési sérülés esetén.

Happy woman receiving a beauty treatment

Hidratál

Bőrápolásban is nagy hasznát vehetjük, ugyanis a méz nyugtató, regeneráló és gyulladáscsökkentő.

BERLIN, GERMANY - MAY 30:  In this handout photo provided by the Helmholtz Center for Research on Infectious Diseases an EHEC bacteria is visible on May 30, 2011 in Berlin, Germany. German health authorities have attributed at least 11 deaths within the last two weeks to an outbreak of enterohemorrhagic E. coli, also known as the EHEC bacteria. Authorities are claiming the outbreak is being spread from tainted cucumbers imported from Spain, though the exact cause of the contamination has yet to be determined. Other countries in Europe are also reporting people afflicted with the infection among people who recently returned from spending time in northern Germany.  (Photo Courtesay Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum fuer Infektionsforschung (HZI)/Getty Images)

Antibakteriális

Kísérletek bizonyítják, hogy baktériumölő hatása kiemelkedő, sőt, az antibiotikuméval vetekszik. Ezen kívül fertőtlenítő hatású is a magas cukor- illetve káliumtartalma miatt.

Lassítja az öregedést

Már az ókorban is használták a hölgyek tejjel keverve. Főleg télen tud nagyon hasznos lenni a mézes hidratálás, akár arcon, nyakon vagy kézen. Vízmegtartó hatású, és fokozza a vérkeringést.

Cukorhelyettesítő

Nyugodtan süssünk és főzzünk belőle, nem kell megrémülni, hogy elvész az ásványi anyag és vitamintartalom belőle. Egészségesebb a finomított kristálycukornál.

Digital generated heart shape with pulse trace. (3d render)

Csökkenti a koleszterinszintet

Tanulmányok bizonyítják, hogy nagyon fontos szerepet tölt be a vércukor- és koleszterinszintünkben, csökkenti az össz-koleszterinszintet.

women cradling her internal organs / intestines

Segíti az emésztést

Jótékonyan hat bélrendszerünkre, teába keverve vagy kanalazva csökkenti a gyomorbajokat, így a puffadást, gyomorégést.

Young woman stretching and taking exercise in her living room.

Erőt ad és frissíti a szellemet

Magas szénhidráttartalma miatt segít a fáradtság leküzdésében, táplálja az izmokat, növeli az erőnket fizikai aktivitás közben. Segít a csontritkulás leküzdésében, növeli a csontsűrűséget.

Healthy food love concept as liquid honey shaped as a heart on a honeycomb or honey comb background created by bees as a healthy lifestyle sweetener symbol of fresh natural organic nutrition from nature.

Afrodiziákum

Legendák szerint a méz növeli a szexuális vágyat, mind nők, mind férfiak körében egyaránt. Különösen a méhpempő, a gesztenyeméz és az orchideaméz alkalmas erre.