Még nem regisztráltam

Életke

Eritrit, xilit, nádcukor – a legnépszerűbb egészségtudatos édesítők

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Amikor az egészséges életmód útjára szeretnénk lépni, első körben a finomított fehér kristálycukrot száműzzük étrendünkből. Sokat hallani, hogy számos hátrányos hatása van a szervezetünkre nézve. De milyen alternatívával helyettesíthetjük?

Természetesen cukorbetegek körültekintően alkalmazzanak olyan édesítőket, amik számukra megengedettek.

Te melyiket használod legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.
Old wooden table with Stevia Granules (selective focus; close-up shot)

Sztívia

Egy zöld, leveles növény, ami 100%-ban természetes édesítőszer és nincs kalóriatartalma. Dél-Amerikából származik, ahol évezredeken át az indiánok gyógyteáinak nélkülözhetetlen összetevője volt.

Put natural sweetener stevia from a pile into a spoon

Eritrit

Édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak, sőt 24 óra alatt, 90%-ban változatlan formában távozik testünkből, így a szervezet csak nagyon kevés kalóriát vesz fel. A glikémiás indexe 0, tehát cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Xylitol in a glass bowl

Nyírfacukor (Xilit)

1891-ben bükkfából nyerték ki a vegyületet. Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, de nincs utóíze mint a sztíviának, a glikémiás indexe pedig alacsony, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Az egyik legkedvezőbb hatású édesítőszer a fogak szempontjából.

White sugar in a ceramic bowl of red clay and in a teaspoon on a wooden table with apples.

Fruktóz

Ez bizony a gyümölcscukor. Egy nagyon egyszerű, a természetben előforduló vegyület, viszont nagyon könnyű túltolni, hiszen bár gyümölcscukrot a zöldségek is tartalmaznak, de az igazi veszélyt nem ezek, hanem a mesterséges társaik, mint például a gyümölcslevek, az ízesített ásványvizek jelentik.

honey in a glass vase flows down from a wooden spoon

Méz

Előnyösebb a cukorral szemben, hiszen magas vitamin- és ásványianyag-tartalma van, sőt antioxidánsokban is bővelkedik. Kis mennyiségben fogyasztva kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Nyugodtan főzhetünk vele, tehetjük meleg italba is.

sugar

Nádcukor

Az utóbbi években igen elterjedt lett. A barna nádcukornak kellemes, kissé karamelles íze van, ami izgalmas lesz a teánkba, limonádénkba vagy süteményhez adva.

538184814

Juharszirup

Nemcsak amerikai palacsintára rakhatjuk! Finom és édes természetes édesítőszer, mely a juharfa nedvéből készül. Általában tavasszal gyűjtik a juharfák rügyfakadása előtt, amikor a nedvességtartalma a legmagasabb. Előnye, hogy természetes anyag lévén nem tartalmaz mesterséges színezékeket vagy tartósítószereket. Rendkívül gazdag antioxidáns és ásványianyag-tartalommal (többek között kalciumot, vasat és cinket tartalmaz) rendelkezik.

Date honey with dried dates, Jewish national sweet food, copy space

Datolyaszirup

Sűrű, sötétbarna és extra édes. A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet, foszfort, káliumot, cinket, illetve vasat is. Házilag is elkészíthető.

Honey in glass bowl and jar with dipper, healthy nutritional organic food from bee good for health, on wood table

Rizsszirup

A rizs igen népszerű köret, de tudtad, hogy édesítő is készülhet belőle? Természetes, teljes kiőrléssel előállított növényi édesítőszer. Előállításának alapja, hogy lebontják a rizsben található rostokat és a kívánt állag eléréséig főzik. Nagyon gazdag ásványi anyagokban.

Dripping nectar from the coconut flower, to make a sugar.

Kókuszvirágcukor

A kókuszpálma virágának nektárjából készül, mely a fehér cukor természetes kiváltója lehet. Barna színű, állaga hasonlít a kristálycukoréhoz, de íze karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás.

Part of an agave plant

Agávé

Félsivatagi növény Mexikóból. A szirup párologtatással készül 45°C-on, így nem tűnnek el az enzimek és vitaminok. Az agávé szirup finom és valóban sokoldalú édesítő, amely kiválóan helyettesíti a cukrot, mézet, vagy más természetes édesítőszereket. Kevésbé sűrű, mint a méz, így könnyebben bele tudjuk keverni az ételekbe.