Még nem regisztráltam

Életke

Alkalmasint, lamentál, kokettál – szavak, amiket rosszul használsz

Balázs Besenyei
Balázs Besenyei

Mindannyian részt vettünk már olyan beszélgetésben, amikor valaki teljesen rosszul használt egy kifejezést, eltérve annak eredeti jelentésétől, miközben meg volt győződve arról, úgy jó, ahogy ő használja.

Melyik az, amit te is rosszul használsz?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.
Blue round information icon, button on a white background. Vector EPS 10

Idejekorán

Gyakran arra használják, amikor azt akarják kifejezni, valami idő előtt, korán történt, de valójában a szó azt jelenti, hogy valami idejében történt.

Letter B icon

Bombasztikus

Eredetileg azt jelenti, valami nagyon dagályos, fellengzős, manapság azonban másként használjuk e jelzőt: a bomba szótő miatt figyelemfelkeltő értelemben emlegetjük.

Letter P, Futuristic, Logo, Abstract, Alphabet

Patetikus

Görög eredetű szó, jelentése: heves és szenvedélyes. Manapság gyakran a szánalmas kifejezést helyettesítjük vele, vélhetően az angol pathetic szó miatt.

This illustration/vector you can use for any purpose related to your business.

Anno

Korábban csak évszámmal együtt szerepelt, mivel jelentése az, hogy évben. Ma már mindenhez tesszük, egyfajta annak idején jelentése lett, például Budapest anno.

Letter C icon

Cinikus

Eredeti jelentése szerint a kialakult társadalmi formákat, az elfogadott nézeteket semmibe vevő, minden emberi cselekedetben önző egyéni érdek megnyilvánulását kereső, hit és eszmények nélküli és keserűen, bántó kiábrándultsággal gúnyolódó személy, miközben manapság mindenki arra használja, ha valamilyen iróniát tapasztal vagy alkalmaz.

Modern Vector Logo Letter K. K Letter Design Vector

Kokettál

A francia eredetű szóval eredetileg a férfiakkal kacérkodó nőket jellemezték, ma azonban gyakran a beszélgetést, csevegést váltjuk ki vele.

This illustration/vector you can use for any purpose related to your business.

Alkalmasint

Eredeti jelentése, hogy valószínűleg, feltehetőleg, holott manapság az alkalomadtán szót helyettesítjük vele. Helyes használata úgy nézne ki: alkalmasint egyre erősebb lesz Peti, mert folyamatosan jár edzeni.

Letter L Logo set .

Lamentál

Eredeti jelentése, hogy siránkozik, panaszkodik, miközben többször arra használjuk, hogy körülírjuk, valaki milyen sokat töpreng, beszél valamiről.