Még nem regisztráltam

Életke

Galambok, szúnyogok, pókok – állatok, amiket hiába próbálunk szeretni

Anna Csákó

Szerencsére az állatvédelem egyre nagyobb figyelmet kap, és talán legtöbbünk számára a felelős állattartás már nem egy idegen fogalom – de mi a helyzet azokkal az állatokkal, amiktől irtózunk? Bántani természetesen őket sem szabad, de magunk közt megjegyezhetjük, nem bánnánk, ha néhányukkal nem ugyanazon a bolygón kellene élnünk.

Te melyiktől kapsz frászt?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.
John Downer / Getty Images

Patkányok

A történelem folyamán általuk okozott járványok emlékezete még mindig él a sejtjeinkben, de néhányakat ez sem gátol meg abban, hogy háziállatként tartsák őket – és nem sokban különböznek a cukinak kikiáltott mókusoktól vagy hörcsögöktől.

Soumyabrata Roy / NurPhoto / AFP

Meztelen csigák

Furcsa, hogy a gyerekmondókában megpróbáljuk őket kicsalogatni a házukból, miközben ha rajtuk van a meszes héj, sokkal barátságosabbnak tűnnek.

Farkas Norbert / 24.hu

Legyek

A szúnyogokkal versenyezve a lista talán legidegesítőbb tagjai.

Yaorusheng / Getty Images

Egerek

Noha első ránézésre kifejezetten aranyosnak tűnnek, mégsem esik nehezünkre elképzelni egy konyhában tüsténkedő háziasszonyt, amint felsikolt, majd elájul a néhány centis rágcsáló láttán.

Mohos Márton / 24.hu

Galambok

Furcsán járnak, kiszámíthatatlanok, nem ismernek félelmet, betegségeket terjesztenek és ott végzik el a dolgukat, ahol épp jól esik. (Bár utóbbi majd’ minden állatra igaz.)

Szajki Bálint / 24.hu

Darazsak

A tőlük való rettegés külön kategóriának minősül a fóbiák közt, és ezen az sem segít, hogy a csípésük allergiás reakciót is kiválthat, ami akár végzetes is lehet.

Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / AFP

Légyölő pókszázlábú

Már a nevük is iszonyatot kelt, pedig ezek a földönkívülieknek tűnő lények igen hasznos tagjai az ökoszisztémánknak.

Cherkas / Getty Images

Hangyák

Egy-egy példánnyal önmagában semmi probléma nincs, viszont ha egy mód van rá, azt szívesen elkerülnénk, hogy ők hívják fel a figyelmünket a nappalink földjén heverő morzsákra.

ANP MAG / ANP / AFP

Szúnyogok

Ember legyen a talpán, akiben nem éled fel a gyilkos ösztön, mikor a karjára száll egy szúnyog.

Philippe TURPIN / Photononstop / AFP

Kukacok

Ártalmatlan lények, ráadásul a tetemeket ellepő kukacokon és férgeken való meditáció a buddhisták szerint segít az elmúlás elfogadásában – és talán éppen ez az a képzettársítás, ami miatt a legtöbb embert jeges rémület fogja el a látványuktól.

Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / AFP

Kígyók

Sokan rajonganak értük és kedvtelésből tartják őket, de népesebb az a tábor, akiken hideg borzongás fut végig, mikor meglátnak egy példányt.

Tonci Maletic / Biosphoto / AFP

Pókok

Szőrösek, gyorsak, csípnek, és mindenhol ott vannak.

Christine / hemis.fr / AFP

Békák

Hiába, még a békát csókoló hercegkisasszony sem tett jót a marketingjüknek.

Paul Starosta / Getty Images

Gyíkok

Kedves, színes kis mozgó ékszerekként is lehetne rájuk tekinteni, sokakat mégis kiráz tőlük a hideg.