Még nem regisztráltam

Életke

Jeti, Chupacabra, Molyember – kriptidek a világ minden tájáról

Anna Csákó

A kriptozoológia áltudomány azon lényeket, vagyis kriptideket hivatott kutatni, melyek létezésére néhány homályos videófelvételen és szájról szájra terjedő történeten túl nincs bizonyítékunk – nem létezésükre viszont annál több. A képek a lista jellegéből adódóan természetesen csak illusztrációk.

Szerinted melyik lény a legfurcsább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
estt / Getty Images

Molyember

Ő Amerikában „él”, körülbelül 3 méter magas, fekete szőrű, madárszárnyű és vörösen izzó szemű teremtmény, aki tragédiák bekövetkezte előtt jelenik meg.

VICTOR HABBICK VISIONS / Science Photo Library / AFP

Nagyláb

Róla annyit tudunk, hogy óriási lábnyomokat hagy maga után, és Észak-Amerikában él.

VICTOR HABBICK VISIONS / Science Photo Library / AFP

Loch Ness-i szörny

A Loch Ness-i szörny a Skót-felföld legendás állóvizében élő, angolnaszerű lény, amit számtalanszor „láttak” már. 2023 nyarán drónokkal próbáltak a nyomára bukkanni, és megállapították, nem él a tóban a leírtakhoz hasonló nagytestű állat.

VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Jeti

Az egyik legismertebb kriptid a Himalája csúcsa körül garázdálkodik, emberszerű lábnyomokat hagy a hóban, és megfigyelői szerint leginkább egy fehér bundájú, hatalmas majomra vagy medvére emlékeztet.

Chupacabra

A rövid, szürke szőrű, tüskés hátú  lény állítólag jószágok vérével lakmározik, és Mexikó, valamint az Egyesült Államok délnyugati részén vadászik.

RyanJLane / Getty Images

Wolpertinger

Egy kacsacsőrű emlősre nézve felmerül, hogy a fantáziánk alig képes lépést tartani az evolúció kanyarjaival, a nyúlfejű, mókustestű, fácánszárnyú, szarvasagancsú wolpertingerek reméljük, csak a német folklór szülöttjei.

JoeLena / Getty Images

Mokèlé-mbèmbé

A Kongó folyó környékén ismert elképzelt lény leginkább egy növényevő dinoszauruszra hasonlít, nevének jelentése „aki megállítja a folyók folyását”. Az elefántméretű kriptid állítólag barlangokban él, és emberekre is támad, de nem eszi meg őket.

Paul Campbell / Getty Images

Kraken

A polipszerű tengeri szörny rengeteg regény és film szereplőjeként gyanútlanul hajózó matrózokra szeret lecsapni. Bár bolygónk vizeiben élnek valóban hatalmas állatok (például a 13 méter hosszú óriás kalmárok), a kraken létezését eddig tudományosan nem igazolták.

Leemage / AFP

Tatzelwurm

A hol macskafejjel és kígyótesttel, hol halfejjel és macskakarmokkal, hol gyíkként ábrázolt sárkányszerű lény állítólag az Alpokban honos, és karmos féreg, ugróféreg, valamint kövi macska néven is ismerik.

jonnysek / Getty Images

Mongol halálféreg

A vörös, körülbelül egyméteres féregszerű kriptid a szóbeszéd szerint a Góbi-sivatag homokja alatt bújik meg, és méreggel vagy áramütéssel szedi áldozatait.