Még nem regisztráltam

Életke

Törpemalac, strucc, teve – néhány állat, amit akár mi is tarthatnánk

Anna Csákó

Különösen veszélyes állatfajokat csak állatkertek vagy cirkuszok tarthatnak (így sajnos a kékcápafélék mellett a kúpcsigákról és kőhalakról is le kell mondanunk), közepesen veszélyes, illetve elővigyázatosságot igénylő állatfajokat azonban a megfelelő engedélyek és tudás birtokában bárki. Az utóbbiakból hoztunk néhányat, ha azon törnétek a fejeteket, hogyan dobjátok fel Cirmi cica és Morzsi kutya hétköznapjait.

Ti melyiket tartanátok a legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
Varga Jennifer / 24.hu

Törpemalac

A vaddisznók kivételével az összes disznóféle az elővigyázatosságot igénylő kategóriába esik. Közülük a törpemalacok vívták ki maguknak, hogy ne haszonállatként gondoljanak rájuk – tartásuk itthon is elterjedt, és nevükkel ellentétben a kifejlett példányok egy közepes termetű kutya méreteivel vetekszenek.

Jean-Yves Grospas / Biosphoto / AFP

Fossza

A Madagaszkáron őshonos faj úgy néz ki, mint egy macska és egy menyét kereszteződése, és állatkerten kívül nincs rá sok esély, hogy bárhol máshol találkozzunk velük – de nem kizárt.

Norberto Duarte / AFP)

Óriástatu

Tartásukhoz egy sor előírásnak kell megfelelni, a beszerzésük is igen körülményes, ráadásul 24-ből 19 órát alvással töltenek (a maradék pedig éjszakára esik), de ha valaki nagyon kitartó, jogszabályi akadálya nincs annak, hogy boldog óriástatu gazdákká váljunk.

Massimo_S8 / Getty Images

Méhészborz

A világ egyik legbátrabb állata, és imádja a lépesmézet.

Louai Beshara / AFP

Tevék

Míg nálunk ők sem jelentenek szokványos látványt, addig Dubajban már az sem ritka, hogy egy teveklónnal fusson össze az ember.

Daniel Heuclin / Biosphoto / AFP

Pekáriafélék

Ők ugye majdnem olyanok, mint a disznók, de mégsem azok.

Nagy Zoltán / 24.hu

Strucc

Őket általában nem a cukiságuk, hanem a húsuk, tojásuk vagy a tolluk miatt tartják.

Vörös Szilárd / 24.hu

Sörényes hangyász

Nem nagy a valószínűsége, hogy egy barátunk a lakásavató buliján bemutatja egy példányukat mint új háziállatát, de vadasparkokban nem kizárt, hogy beléjük botlunk.

Sylvain Cordier / Biosphoto / AFP

Villásszarvú antilop

Hosszú füle van, relatíve apró, félénk és szeret ugrálni, mi az?

Daniel Heuclin / Biosphoto / AFP

Guanakó

Nem minden teve láma, de minden láma teve. Ahogyan nem minden láma guanakó, de minden guanakó láma. Most, hogy az alapokon túl vagyunk, már csak egy fallal, fa karámmal, áttörésbiztos üveggel, fémráccsal, fémhálóval, vagy száraz-, illetve vizesárokkal elkerített területre van szükségünk a tartásukhoz.

Farkas Norbert / 24.hu

Tülkösszarvúak

Óvatosnak kell lenni, mert hiába tülkösszarvúak, bóbitásantilop-formákat, a törpeantilopokat, dikdikeket vagy orbikat nem tarthatunk – de nem kell aggódni, ugyanis összesen 143 féle faj tartozik ehhez a családhoz. Hogy legalább egyet mondjunk, amit tarthatnánk is: szürkemarha.

Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency / AFP

Szarvasok

Nem szép dolog őket egy kalap alá venni, de a különösen veszélyesnek minősülő jávorszavasokon túl a szarvasféléket egytől egyig bárki tarthatja Magyarországon, ha erre elég időt és pénzt áldoz – igaz, állatkertet vagy cirkuszt is nyithat „bárki”, és akkor a jávorszarvasokról sem kell lemondani.