Még nem regisztráltam

Életke

Kvázi, úgymond, konkrétan – a legértelmetlenebb töltelékszavak

Borovitz Tamás
Borovitz Tamás

Neked is van olyan ismerősöd, aki minden mondatába beleszövi az úgymond szót? Hozzátesz bármit ez a szó a mondandójához? Szerintünk sem. Összegyűjtöttük a szövegek szempontjából legkevésbé hasznosnak tűnő töltelékszavakat,

Téged melyik idegesít a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

19 szavazat.
Minus red symbol on a white computer key isolated on white. Key'™s clipping path included. The red color of the minus sign can be easily modified in photoshop by moving the Hue/Saturation slider without affecting the rest of the image.

Kötőjel (kimondva)

„Minden évben három, kötőjel, négyszer utazunk külföldre” – halljuk sokszor, de attól, hogy valaki szóban is kimondja a kötőjelet, nem lesz tartalmilag gazdagabb a mondandója.

Effektíve

Azaz ténylegesen. De magyar verzióban sem ad többet hozzá a mondathoz.

A note Written " I come back almost immediately " in Italian. The photo was taken in the Street Vicolo Zuccalà, located in the Heart of the Ortygia island, where Syracuse was founded in ancient Greek times.

Kvázi

Magyarul: mintha, mintegy. De úgy sem tesz hozzá sokat a mondathoz.

Alapjáraton

Nem, itt nem az autós szókincs részére gondolunk.

Fresh bun with poppy seed filling on the table, sweet flour dessert with sweet filling with poppy seeds

Történet

Ebben a jelentésében a történet kicsit olyan, mint az izé, meg a hogyishívják. Amikor valami teljesen más helyett használjuk, mert lusták vagyunk gondolkodni, vagy épp fogalmunk sincs, hogy melyik szó lenne a megfelelő: „Nagyon finom volt ez a mákos történet.”

Gyakorlatilag

Amikor azt mondjuk, hogy gyakorlatilag 1 órán át álltunk sorba a gyógyszertárban, senki sem gondolná, hogy valójában elméletileg álltunk ott.

What Why. Sincere irritated lebanese man raising hands in indignant expression asking reason of failure demonstrating disbelief irritation by trouble. Handsome confused arabian guy on blue background

Izé

Hogyishívják. Ez nem is töltelékszó, hanem jolly joker.

A large placard with the letter K written on it in black is attached to a wooden wall. It is used in dressage.part of it is damaged.

Konkrétan

Fél órája áll a busz a dugóban / Konkrétan fél órája áll a busz a dugóban. Hatalmas a különbség, igaz?

Businesswoman brainstorming ideas on whiteboard with colleague. Female business partners having brainstorming session in startup meeting room.

Írd és mondd

Ezt a könyvet, írd és mondd, 800 forintért vettem. Ennek legalább van egy minimális jelentéstöbblete: hangsúlyozni szoktuk vele a mondandónkat, jelen esetben, hogy ilyen olcsó volt a könyv. Ettől még nem kizárt, hogy van, akit irritál a kifejezés.