Még nem regisztráltam

Életke

Szarvas, Gödöllő, Zirc – a legszebb arborétumok, botanikus kertek Magyarországon

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Ha a remek őszi idő miatt szűkösek a lakás falai, érdemes kimozdulni, és akár meglátogatni egy arborétumot. Több közülük ingyenesen is látogatható egész évben.

Te melyik arborétumot ajánlanád másoknak?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Folly Arborétum

A Balaton egyik édenkertje Badacsonyörsön. Nemcsak a cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a mesés balatoni kilátás miatt is érdemes felkeresni. Minden generáció számára élmény, a kicsiknek játszótér, felnőtteknek borkóstoló a jutalmuk a túra végén.

Gödöllői Arborétum

Egy erdészeti kert, aminek kialakítása 1902-re tehető. A változatos erdőképeknek, rendezett tisztásoknak köszönhetően minden évszakban remek családi kikapcsolódást nyújt. Közel 137 hektáron elterülő Arbo-parkot már kisvasúttal is bejárhatjuk.

Jeli Arborétum

Európa egyik legszebb botanikus kertje Szombathely közelében található, Kámon. Rododendronok virágzásakor kifejezetten érdemes felkeresni a parkot, ahol a 70 hektáron találhatunk óriások erdejét, lombkorona sétányt és kilátót is.

Pannonhalmi Arborétum és Gyógynövénykert

Az Apátság mögött található kert két részből áll: az egyik az arborétum, a másik a gyógynövénykert. A különleges fafajok mellett igen gazdag énekesmadár állománnyal is büszkélkedhet. A kert kialakulásáról annyit tudhatunk biztosan, hogy 1830-ban már 80 fáról került feljegyzés. Az arborétumnak angolkert jellege van.

Zirci Arborétum

A szerzetesek a 18. században kezdték el kialakítani angolkert stílusban – szabálytalanul, a természetességet hangsúlyozva helyezték el a fákat és cserjéket. Az arborétumon keresztül folyik a Cuha-patak, ami felett sétánk során két kőhídon is áthaladunk. A park mókusoknak, denevéreknek és kétéltűeknek is otthont ad, de időnként őzek is felbukkannak a fák között.

Szarvasi Arborétum

A botanikus kert a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki. Itt található a Mini Magyarország is. Mamutfenyő, kék páva és tündöklő kövek is várják a látogatókat, minden évszakban.

Deseda Arborétum, Pihenő és Kalandpark

Kaposvár mellett, a Deseda-tó félszigetén található, megközelíteni egy hosszú fahídon lehet. Már ettől egyedivé válik, ám itt nemcsak értékes növényeket, hanem egy fából készült kalandparkot is találunk. A tó körül sétálni, kirándulni, valamint kerékpározni is lehet.

Sárvári Arborétum

A Nádasdy vár szomszédságában találjuk ezt a bő 9 hektáros arborétumot. 300 éves kocsányos tölgyeket is láthatunk Magyarország legidősebb gyűjteménye.

Püspökszentlászlói kastély és arborétum

A püspöki nyaraló parkját fokozatosan kezdték arborétummá alakítani, míg elnyerte mai formáját. A kastély, a kis tó és a több mint 80 fa és cserje igazán meghitt sétalehetőséget biztosít.

Szegedi Füvészkert

Nem csak csodás sétát tehetünk idős fákat csodálva, de vár ránk üvegház, lótuszos tó, japánkert, lepkekert, sőt vízeséssel tarkított sziklakert is. A joggal legnépszerűbb program a júliusi Lótusz napok, amikor az éppen kinyíló lótuszokat lehet csodálni.