Még nem regisztráltam

Életke

Básztet, Ganésa, Aszklépiosz – állatbőrbe bújt istenek és szentek

Anna Csákó

A vallásokban gyakran különleges lelki kapcsolatot feltételeztek egy-egy állat, személy és közösség között. Ma persze vitatott, mit nevezünk egyáltalán léleknek – és ha valaki úgy tartja, létezik ilyesmi, a homo sapiens kivételével a többi állattól még könnyen eltagadhatja. Toplistánkban olyan állatokat gyűjtöttük össze, amelyeket nemhogy lélekkel bíró lényekként láttak, de egyenesen szentként tisztelték őket, és előfordult, hogy vadászatuk tabunak számított.

Szerinted melyiknél legérthetőbb a kitüntetett tisztelet?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
Dariia Karpova / Getty Images

Macska

Észak-Amerikától Indiáig több macskaistent vagy épp démont találhatunk. Közülük Básztet volt a leghíresebb az ókori Egyiptomban, valamint a Kasha démon Japánban. A burmai szent templommacska fajának nevében ma is jelzi a macskák megkülönböztetett spirituális szerepét.

Dinodia Photo / Getty Images

Elefánt

Legismertebb megtestesülése a hindu Ganésa isten, de a legenda szerint Májá királynő álmában is egy elefánt jelent meg a Buddha megfoganásakor.

Dinodia Photo / Getty Images

Tehén

A germánoknál az első ember megteremtőit látták beléjük, Indiában az emberiség egyik anyja és Krisna legkedvesebb állata, az ókori Egyiptomban pedig gyakran Hathor istennőt ábrázolták tehénként.

doomu / Getty Images

Kígyó

A görög-római mitológiában Aszklépiosz a gyógyítás istene, a kígyó, aki a mai napig visszaköszön ránk a patikák cégéreiről – rajta kívül többek között az ír, skandináv, azték, indián és hindu legendákban is elcsúszhat mellettünk egy-két példány.

Lightguard / Getty Images

Medve

A medvekultusz már a neandervölgyi társadalmaknál is jelen lehetett, és azóta számos kultúrában ruházták fel őket isteni energiákkal Eurázsiától Észak-Amerikáig, gondoljunk csak Artemiszre és a Nagy Medve csillagképre.

Tula Kumkrong / Getty Images

Bárány

Fontos szerepük van a zsidó vallásban, áldozati állat és Jézus Krisztus egyik attribútuma, de több más keresztény szentet is jelképez.

duncan1890 / Getty Images

Hattyú

Zeusz egyik szent állata, Apollón isten jelképe, míg egyes hindu spirituális vezetőket paramahanszának, vagyis a legfőbb hattyúknak neveznek.

sedmak / Getty Images

Oroszlán

A keresztény kultúrkörben Szent Jeromos és Szent Márk attribútuma, a hindu Visnu isten egyik megtestesülése, mint Naraszimha, valamint oroszlánként ábrázolják az ókori egyiptomiak istennőjét, Szahmetet is.

imageBROKER / Sunny Celeste / Getty Images

Bika

A bikaviadalok a mai napig őrzik ezeknek az állatoknak a kultuszát, amiket például az ókori Kréta szigetén a termékenységhez kötöttek, Egyiptomban pedig Ozirisz istent jelképezte Ápisz képében.

Юлия Моисеенко / Getty Images

Páva

A pávákat napjainkban is szentként és országuk szimbólumaként tisztelik Indiában, de a magyar népdalokban ugyancsak szimbolikus jelentéssel bírnak.