Még nem regisztráltam

Kult

Turul, sas, kakas, medve – állatok, amelyek nemzeteket szimbolizálnak

Anna Csákó

A világ közel 200 országa közül sokhoz tudunk kötni egy állatot, ami az adott nemzet jelképe. Számos ország mitológiai lényt választott egyfajta totemjeként, néhány országnak több is van belőlük, míg egy-egy állat több országhoz is kapcsolódik. A legismertebbeket szedtük össze, amelyekre egy kvízkérdésnél azonnal rávágnánk a helyes választ.

Szerinted melyik állat passzol leginkább az általa szimbolizált országhoz?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Szajki Bálint / 24.hu

Medve

Oroszország mellett Finnország is az egyik legnagyobb és legfélelmetesebb szárazföldi ragadozóban találta meg a néplélek kivetülését.

moose henderson / Getty Images

Sas

Az Egyesült Államok a fehérfejű rétisast, Albánia és Mexikó a szirti sast, míg a Fülöp-szigetek a majomevő sast választotta nemzete szimbólumának.

grebeshkovmaxim / Getty Images

Oroszlán

Nemcsak Anglia címere oroszlános: Hollandia is háromszorosan viseli a címerén nemzeti állatát – egy kivont kardú oroszlán látható a megkoronázott kék pajzson, amit két másik oroszlán tart.

Gallo Images / Getty Images

Tigris

Malajzia a maláj tigrisben találta meg saját jelképét, Banglades és India pedig a bengáli tigrisben – igaz, utóbbi még az indiai elefánttal, kék pávával, királykobrával, hulmánnal és a gangeszi folyamidelfinnel is árnyalja a képet.

Mohos Márton / 24.hu

Kakas

A portugál barcelos-i kakas a hit, szerencse és remény szimbóluma, a francia gall kakas pedig népének küzdőszellemét és dicsőségét hivatott ábrázolni.

Shanon Fischer / 500px / Getty Images

Hód

A gátépítő rágcsálók szőrméjüknek köszönhetően fontos szerepet töltöttek be Kanada gazdasági fejlődésében, így nemcsak az ország jelképévé váltak, hanem sok szervezet is büszkén építi be ábrázolásukat a címerébe.

Varga Jennifer / 24.hu

Hattyú

Anglia mellett Dániában is nemzeti szimbólum a hazánkban is megtalálható, védett fajnak minősített bütykös hattyú.

Rastan / Getty Images

Főnix

A mitikus teremtmény az egyiptomi kultúrkörből repült át a görögökhöz, akik a delfinek mellett nemzetük legfontosabb állataként tekintenek a főnixre, de Kínában is az ország egyik évezredekre visszanyúló szimbóluma.

Szajki Bálint / 24.hu

Farkas

Törökországnak és Szerbiának egyaránt a mára fokozottan védett farkas a nemzeti állata.

zhihao / Getty Images

Sárkány

Az Egyesült Királyság országrészenként más-más nemzeti állattal bír: buldog, bütykös hattyú, egyszarvú, vörös kánya és sárkány. A két utóbbit Wales nyerte meg. A sárkányról természetesen sokaknak Kína is eszébe juthat.

Varga Jennifer / 24.hu

Turul

Magyarország azon országok sorát erősíti, ahol a nemzetet szimbolizáló állat a mondák, eredetmítoszok szereplője. A leginkább kerecsensólyomra hasonlító mitológiai madár mellett hazánk másik legendás lénye a csodaszarvas.