Még nem regisztráltam

Életke

Az autóversenyző, a kreatív, a bulizó – tipikus magyar sofőrök, akikkel az utakon találkozhatunk

Anna Csákó

Nem a lista legalján helyezkedünk el a különböző országok és városok közlekedési kultúráját összehasonlító elemzéseknél, de ha tetszik, ha nem, a közepétől is messze vagyunk – és nem felfelé. Ebben a listában azokat a magatartásformákat szedtük össze, amelyek jellemzőek ránk, ha volán mögé kerülünk. Gyakoroljunk önkritikát, ugyanis ezek mind mi vagyunk.

Te melyikben ismersz magadra?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Mohos Márton / 24.hu

A normális

Sokkal többen vannak, mint elsőre gondolnánk: őket általában észre sem veszed, mert udvariasak, és a szabályokat betartva, mások zavarása nélkül közlekednek.

Farkas Norbert / 24.hu

Az elveszett

Fontos, hogy figyelmünk végig rajta maradjon, különben könnyen beleszaladhatunk hátulról – tempójában nehéz ritmust találni, az indexet időnként hosszabb időre kint hagyja, vagy épp elfelejti annak használatát.

Gongora / NurPhoto / AFP

Az autóversenyző

Talán a listán található „késő” és „agresszív” mixeként lehetne őket leírni, akiknek egyetlen dolog számít: hogy mind a 440 lóerőt kihasználhassák, másképp úgy éreznék, pénzkidobás volt megvenni a járgányukat.

Friso Gentsch / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Az agresszív

Mutogat, széles gesztusok mellett artikulál, és ha arra kerül a sor, nem szívbajos a féktávolságot 20 centiméterre csökkenteni (előttünk vagy mögöttünk haladó jármű esetén egyaránt). Mindez társulhat a „dudálók” magatartásformájával, illetve a reflektorlámpa gyakori fel-le kapcsolgatásával.

Carla Benkö / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

A késő

Már azelőtt gázt adnak, mielőtt zöldre váltana a lámpa, vagy épp a pirosat halványsárgának látva zúznak át egy kereszteződésen. A későket onnan is felismerhetjük, mikor csúcsforgalomban azzal játszanak, hogy egy-egy autót megelőzve vajon odaérnek-e 4 másodperccel hamarabb az úti céljukhoz.

Eric Audras / Getty Images

A bulizó

Náluk leengedett ablaknál üvölt általában egy hiphop szám, mulatós zene, vagy épp a Rádió 1 – biztos van, aki Bartók szimfóniára bulizik az autójában, de lényegesen ritkább jelenség.

Rogelio Figueroa / AFP

A szereptévesztő

Ők azok az autóutakra tévedt biciklisek, rolleresek és robogósok, illetve azok az éjszaka, fekete pulcsiban a négysávos úton átszaladó gyalogosok, akik azt képzelik, hogy őket is egy tonna vas veszi körül.

Peter Dazeley / Getty Images

A személyiség

Jelei:

  • autóra kiragasztott matricák,
  • kasztnira festett minták,
  • szélvédő mögötti „legjobb főnök” álrendszám,
  • „REA100”-hoz hasonló egyedi rendszám,
  • kalaptartón elhelyezett plüssállatok,
  • visszapillantóra felakasztott álomfogó.
Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto / AFP

Az üzletember

Igazi sztahanovista, aki a szabályokkal szembeszegülve életét sem féltve telefonál és sms-ezik vezetés közben.

Alberto Ghizzi Panizza / Biosphoto / AFP

A lassú

A sebességhatár betartása mindenkire egyaránt vonatkozik, de mikor valaki kitartóan 10-20 km/óra sebességgel a megengedett alatt halad, az éppoly bosszantó tud lenni, mint az autóversenyző társaik rohanása.

Vezess.hu archívum / Central Médiacsoport

A kreatív

Sajátos megoldásokat keresnek a KRESZ által egyébként pontosan meghatározott forgalmi helyzetek feloldására, és a közlekedési táblákat is inspirációs elemeknek tartják, kötelező érvényű szabályok jelzői helyett. Gyakran egy zebra vagy kanyarodósáv közepén dadaista módon hátrahagyott jármű jelzi sofőrjük kreativitását.

Igor Stevanovic / IST / Science Photo Library / AFP

A dudáló

Bárkire, bármikor, bármiért – logikát pedig nem érdemes mögötte keresni.

Daisy-Daisy / Getty Images

A szemetelő

Sokan úgy érzik, ha az autójuk ablakából repül ki egy cigicsikk, az nem minősül szemétnek – ezúton szeretnénk jelezni, hogy ebben tévednek. A legbölcsebb rá sem gyújtani, de ha mégis, kiváló hamutartókat lehet beszerezni erre a célra, és a legtöbb járműbe beépítve is találunk ilyet. Természetesen a koszos zsepi, mekis zacskó, vagy épp kakis pelenka ugyanúgy kifér az ablakukon.

Zero Creatives / Image Source / AFP

A primadonna

Az autóból tűsarkúban fog kiszállni, és minden egyes piros lámpánál megragadja az alkalmat, hogy megigazítsa a sminkjét, kilakkozza a körmeit és lőjjön magáról egy előtte-utána szelfit.