Még nem regisztráltam

Életke

Vászoly, Tótvázsony, Pécsely – a legszebb eldugott falvak a Balaton közelében

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A hegyek ölelésében, a tó szomszédságában rejtőző falvak minden odalátogatót elvarázsolnak. Ha nem szeretnél lépten-nyomon turistákba ütközni, és kedveled a kis falvakat, valamint a valódi vidéki életérzést, akkor érdemes a Balaton felé venned az irányt.

Szerinted melyik település a legelragadóbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Vászoly

A Balaton-felvidéki táj, hangulat és építészet minden jellegzetességét felmutató település Balatonfüredtől 15 km-re található. Bájos kis tó és forrás, valamint hangulatos utcák alkotják a falut. Minden pontján van valami lélegzetelállító és a helyiek vendégszeretete is rendkívüli.

Óbudavár

Mosóház, kápolna, rendezett szőlősorok, dombok közt megbúvó balatoni panoráma. Teljes népessége 57 fő, mégis csak az ötödik legkisebb település Veszprém megyében. Túrázni vágyóknak, a gasztroturizmus szerelmeseinek egyaránt kedvelt úti célpontja a Nivegy-völgy és környéke.

Gyulakeszi

A Csobánc-hegy lábánál, Tapolcától 4 km-re találjuk ezt a Káli-medencei települést. A várból mesés kilátás nyílik a hegyvidékre és a Balatonra. Egy csodás, toszkán hangulatú kanyargós út vezet ide.

Pécsely

A dombokkal övezett Pécselyi-medencében találjuk Pécsely települést, ami a Balatontól csupán pár percnyire van. Legfőbb nevezetessége a Zádor-vár, melyet nagy becsben is tartanak. A hegyeken található présházak teszik tökéletessé a völgyben elhelyezkedő falut.

Pénzesgyőr

Az Észak-Bakony egyik legszebb tájának egyik legszebb települése. A környéken szép kirándulóhelyekkel találkozhatunk, pl. a Szömörke-völgy, a Som-hegy barlangjai és több forrás is megtalálható itt.

Vöröstó

Ennek a Balaton-felvidéki településnek már az 1700-as évektől őrzik írásos emlékek a nevét. Érdekessége, hogy az egyutcás település házsorait pajtasor övezi mindkét oldalról. A pajtákon kívül a patinás oromfalak és jellegzetes homlokzatdíszek miatt is műemléki védettségnek örvend a falu.

Németbánya

Szinte harapható a friss levegő a Bakony legkisebb településén, az Öreg-Bakony lábánál. Közelében található a Pisztrángos-tó, és keresztül halad rajta az Országos Kéktúra útvonal.

Tótvázsony

A Balaton-felvidék egyik festői szépségű medencéjében, a Vázsonyi-medence keleti részén fekszik. A jó elhelyezkedésű, természetközeli, kedves kis falu mindenki számára megér legalább egy sétát minden évszakban.

Tapolcafő

A Pápa közelében található falu közepén több forrásból fakad az átlagosnál melegebb vizű, hajdan bő vízhozamú Tapolca-patak. Európában is ritkaságnak számít az itt található Örvény-tó, így érdemes ellátogatni ide, ha még kimaradt volna.

Kisbér

Bakony és a Vértes között fekszik, a Móri-árok északi végénél, így Kisbért joggal nevezik a Bakony kapujának. Itt tenyésztették ki a kisbéri félvért. A lótenyésztés emlékét őrző ménesbirtokot több épület alkotja, melyek mai napig is fennállnak: a Batthyány-kastély, a Királyi Lovarda a hozzá tartozó istállórendszerrel és a tisztikaszinó (ma Polgármesteri Hivatal).

Öskü

Ösbő vezérről elnevezett település szimbóluma a Rotunda, az ösküi kerektemplom. A Balatontól csupán 18 km-re található település része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, így valódi természetközeli élményben lesz része annak, aki ellátogat ide.