Még nem regisztráltam

Életke

Zeusz, Hádész, Poszeidón – a legnagyobb hatalmú görög istenek

Anna Csákó

Az ókori görög mitológia hol hajmeresztő, hol példabeszéd értékű legendái zsúfolva vannak istenek, félistenek, emberek és mitikus lények sokaságával. Mi Olümposz főszereplőit hoztuk el, hogy megnézzük, ma kié lenne a legnagyobb hatalom.

Te ki előtt mutatnál be áldozatot?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
janniswerner / Getty Images

Artemisz

A szűz istennő a gyermekek és nők védelmezője, a Hold és a vadászat istene, valamint egyike Zeusz törvénytelen módon fogant utódainak. Ókori római megfelelője Diána.

Murat Taner / Getty Images

Pallasz Athéné

Az egyik legagresszívabb módon született istennő – azt jósolták, hatalmasabb lesz az apjánál, így Zeusz lenyelte őt, mialatt Métisz várandós volt vele, majd az anyja sisakot kalapált neki az apja gyomrában, mire Héphaisztosz is odakalapált, és a főisten fejéből kiugrott Pallasz Athéné, a kézművesség, a bölcsesség és a jog istennője. Ókori római megfelelője Minevra.

Iurii Kuzo / Getty Images

Hermész

A ravaszságáról ismert Hermész az istenek hírnöke, valamint többek között a pásztorok, utazók és kereskedők védelmezője. Ókori római megfelelője Merkúr.

Brasil2 / Getty Images

Dionüszosz

Hatalmas kultusznak örvendett az ókori Görögországban, ami érthető, hiszen ő volt a bor és színjátszás istene, utóbbin Thália istennővel osztozva. Kétszer születettnek is hívják, de nehéz eldönteni, melyik világrajövetele a horrorisztikusabb: mikor megették a titánok vagy mikor egy halott anya, majd Zeusz combja adta otthonát magzatkorában. Ókori római megfelelője Bacchus.

clu / Getty Images

Hesztia

A legfiatalabb Kronosz és Rheia gyermekei közül. Örök szüzességet fogadott istennőként nem kísérték botrányok, mégis ő volt a családi tűzhely és házas élet védelmezője. Ókori római megfelelője Vesta.

DeAgostini / Getty Images

Aphrodité

A szerelem és szépség istennője, a ranghoz méltó számú szeretővel. A nevéhez fűződő legfontosabb legenda szerint miatta tört ki a trójai háború, miután Parisznak ajánlotta Helené kezét a legszebbnek járó aranyalmáért cserébe. Ókori római megfelelője Vénusz.

ZU_09 / Getty Images

Démétér

A termékenység és földművelés istennőjének köszönhetjük a legenda szerint, mikor a fák lehullatják a leveleiket és beköszönt a tél – a Földanya ilyenkor szomorú, hiszen lánya, Perszephoné az év egyharmadát az alvilágban tölti, Hádésznál. Ókori római megfelelője Ceres.

clu / Getty Images

Héra

Az istenek királynője, valamint a házasságot és születést védelmező istennő – ami különösen érdekes, miután az őt említő történetek többsége arról szól, hogyan áll bosszút hűtlen férjén és Zeusz szeretőin. Ókori római megfelelője Juno.

ZU_09 / Getty Images

Poszeidón

Háromágú szigonyával a tengerek ura, aki nehezen viselte, hogy míg testvére, Zeusz az egész világ felett trónol, ő csak a vizeket és szigeteket kapta. Ókori római megfelelője Neptunusz.

Nastasic / Getty Images

Héphaisztosz

A Héra bosszújából, atyai közreműködés nélkül született Héphaisztosz felelt a tűzért és védelmezte a mesterembereket. Ókori római megfelelője Vulcanus.

bauhaus1000 / Getty Images

Hádész

Kronosz és Rheia hat gyermekének egyike, aki a világ felosztásakor az alvilágot nyerte meg. Nem örült neki. Ókori római megfelelője Plútó.

Grafissimo / Getty Images

Zeusz

Azon kívül, hogy az istenek királya, a villámok ura és szinte felsorolhatatlan mennyiségű gyermek apja, fontos, hogy nem mindenható, és a sors fonákja alól ő sem szabadulhatott. Ókori római megfelelője Jupiter.

mikroman6 / Getty Images

Apollón

Többek között a művészetek isteneként és a férfi szépség megtestesítőjeként ő volt az egyik legsokoldalúbb lakója Olümposz hegyének. Ókori római megfelelője Apollo.

duncan1890 / Getty Images

Arész

Zeusz és Héra gyermeke az értelmetlen vérontás és öldöklés isteneként nem tartozott a legnépszerűbbek közé, de így is több tucatnyi utódot nemzett. Ókori római megfelelője Mars.