Még nem regisztráltam

Kult

Bajor Gizi, Gobbi Hilda, Tolnay Klári – a 20. század legnagyobb magyar színésznői

Anna Csákó

Még bőven élnek köztünk olyanok, akik a XX. század mára legendássá vált magyar színészeivel egy színpadon állhattak. A legnépszerűbb színésznőink közül hoztunk néhány nevet.

Ha visszautazhatnál az időben, kinek a játékára váltanál azonnal jegyet?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

16 szavazat.

Tolnay Klári

A Nógrád megyei Mohorán született színésznő kezdetben apácaként képzelte el az életét – végül díjak sorát és egy elképesztően gazdag pályát hátrahagyva távozott az életből, de a visszaemlékezések szerint a magánéletében nem volt ilyen sikeres.

Domján Edit

Fiatalon, negyvenéves korában akasztotta fel magát, de a pályán töltött alig két évtizede alatt kerek életművet volt képes maga után hagyni.

Ruttkai Éva

Gábor Miklós felesége, majd Latinovits Zoltán élettársa volt. 132875 Ruttkai néven egy kisbolygó is őrzi emlékezetét.

Törőcsik Mari

A színésznő még a XXI. században is élő legenda volt – 2021 áprilisában bekövetkezett haláláig szinte végig színpadon állt.

Gobbi Hilda

Temérdek film-, színházi- és rádiószerepet tudhatott maga mögött korának egyik legnagyobb színésze. Elkötelezett baloldaliként rengeteget jótékonykodott, politizált, nők iránti vonzalmát sosem vállalhatta fel.

Máthé Erzsi

Bár a Színműveszti Főiskolára nem vették fel, ez nem gátolta meg abban, hogy 84 éves koráig színpadon álljon, például az általa is alapított Katona József Színházban. A 2023 májusában elhunyt színésznő utolsó éveiben már visszavonultan élt.

Karády Katalin

Színpadon is játszott, de leginkább filmszínészként vált az egyik legemblematikusabb hazai nőalakká, mígnem 1951-ben végleg elhagyta Magyarországot.

Bajor Gizi

Egy év kivételével egész pályája során hű maradt a Nemzeti Színházhoz a színháztörténeti legenda, akit – saját szavai szerint – mindegy egyes szerepénél kimondhatatlan öröm töltött el a rá váró feladattól.

Pécsi Ildikó

Népszerűségét sikerfilmek és közkedvelt tévésorozatok alapozták meg, de rendezőként is jelentős sikereket ért el, valamint aktívan politizált, és országgyűlési képviselő is volt.

Psota Irén

Számos filmben és színházi alakítás során mutatta meg szerteágazó tehetségét, legyen szó könnyed musicalekről vagy mély tragédiákról.