Még nem regisztráltam

Kult

J. K. Rowling, George R. R. Martin, Stephen King – a legismertebb kortárs szerzők

Anna Csákó

A mai napig töretlenül népszerű kortárs írók, költők listáját hoztuk el a ranker.com listája alapján, függetlenül attól, hogy a szépirodalom vagy szórakoztató irodalom területén alkottak.

Neked ki a kedvenced közülük?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.
Beatriz Velasco / Getty Images

Ken Follett

A leginkább történelmi kalandregények és krimik írására szakosodott bestseller író műveit több mint százmillió példányban adták el világszerte, emellett neki sem kell szerénykednie filmes adaptációk tekintetében.

Mike Marsland / WireImage / Getty Images

J. K. Rowling

Talán elég ha annyit írunk ide: Harry Potter.

Paras Griffin / Getty Images

George R. R. Martin

Legismertebb alkotása egyértelműen A tűz és jég dala sorozat (amelynek első kötete a Trónok harca), noha két befejező részével 2023-ban még mindig adós. Ha ez így is maradna, olvasóinak akkor sem kell elkeserednie: Tolkienhez hasonlóan már egész univerzumot épített regényeiből.

Roy Rochlin / Getty Images

Neil Gaiman

A világhírű sci-fi író leghíresebb művei a Csillagpor, az Amerikai istenek, és a Sandman – utóbbi sorozatadaptációjáról szóló kritikánkat ide kattintva olvashatod el.

Desiree Navarro / Getty Images

John Grisham

Egykori jogászként könyvei témaválasztásán is áthat előző hivatása; leghíresebb művei A cég, Az ügyfél, A Pelikán ügyirat, illetve a Ha ölni kell.

Maria Moratti / Getty Images

Margaret Atwood

Az 1939-ben született írónő számtalan díjat tudhat magáénak, és művei jelentős részét magyar nyelven is elolvashatjuk – melyek közül talán a leghíresebb A szolgálólány meséje.

Astrid Stawiarz / Getty Image

Stephen King

Műveiből több mint 50 film készült már; az egyik legsikeresebb, legtöbb nyelvre lefordított írónak számít.

 Kevin Winter / Getty Images

Kazuo Ishiguro

A japán származású Nobel-díjas író legismertebb művei a magyar nyelvre is lefordított Ne engedj el… és a Napok romjai.

Simona Granati / Corbis / Getty Images

Elena Ferrante

Avagy – feltételezések szerintAnita Raja; mindenesetre az álnéven alkotó nápolyi szerző valódi személyazonosságát a mai napig homály fedi.

Stefania D'Alessandro / Getty Images

Roberto Saviano

Elena Ferrante-hoz hasonlóan Saviano is olasz szerző, csak őt épp nevének felvállalása szakította el a külvilágtól – miután a nápolyi maffiáról írt Gomorra című regényének megjelenése óta bujkálni kényszerül.

Ole Jensen / Corbis / Getty images

Murakami Haruki

A leghíresebb művei a Norvég erdő, az 1Q84 (Ezerkülöncszáznyolcvannégy) és a Kafka a tengerparton (aminek megírása után néhány évvel a Franz Kafka-díjat is megkapta).

Dave Benett / Getty Images

Salman Rushdie

1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője arra kért minden hithű muzulmánt, hogy végezzék ki a Sátáni versek című könyv szerzőjét. Az indiai születésű brit írót végül 2022 nyarán érte utol a végzete, mikor egy vallási fanatikus késsel rátámadt, és a fél szemére megvakította.

Eric Fougere / Corbis / Getty Images

Orhan Pamuk

A posztmodern török irodalom kiemelkedő alakja, akinek munkáját – a listán nem egyedüliként – irodalmi Nobel-díjjal is elismerték.

Matthew Baker / Getty Images

Bob Dylan

Tíz Grammy-díj, egy Golden Globe-díj, illetve egy Oscar-szobor mellett a zenészt 2016-ban irodalmi Nobel-díjjal is kitüntették, ami teljes joggal helyezi őt a legnagyszerűbb kortárs szerzők közé is.

Roberto Ricciuti / Getty Images

Ian McEwan

A brit író novelláktól kezdve, gyermekkönyveken át egészen regényekig és forgatókönyvekig széleskörűen alkot, és gyakran hangoztatja politikai és vallási nézeteit.

Brandon Sanderson

Az 1975-ös születésű amerikai író neve a science fiction világ imádói körében a legismertebb.

Miquel Llop / NurPhoto / Getty Images

Dan Brown

Ahogy a kiadója fogalmazott legutóbbi könyvének megjelenése előtt, a szerző „kódokkal, tudománnyal, vallással, történelemmel, művészettel és építészettel” foglalkozik a műveiben. Főhőse Robert Langdon szimbólumkutató, aki többek közt a Da Vinci-kódban és az Angyalok és Démonokban bukkan fel a Vatikán körül szimatolva.