Még nem regisztráltam

Kult

A valaha készült legjobb szuperhősfilmek

Birkás Péter
Birkás Péter

Lassan belefulladunk a szuperhősfilmekbe, de azért ezen adaptációk között is akadnak kifejezetten jól sikerült alkotások, amik azok számára is remek szórakozást nyújtanak, akik nem a képregényekből ismert karakterekkel kelnek és fekszenek. Listánk természetesen szubjektív, az általunk legjobbnak tartott filmeket gyűjtöttük egy csokorba.

Szerinted melyik a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

30 szavazat.
Sony Pictures

Pókember: A Pókverzumon át

Már a Pókember: Irány a Pókverzum is egy csoda volt, de a folytatás még tovább tudta emelni a színvonalat. A Pókverzumon át nemcsak a legengerlő látványa miatt kiváló alkotás, de azért is, mert úgy mesél el egy teljesen új történetet, hogy közben hű marad a Pókember karaktereket legendáriumához. A sztori nagyszerűen építkezik a hálószövő hősök tragédiáiból, és emellett bőven jut energia humorra és easter eggek egészen elképesztő mennyiségére is.

Warner Bros.

A sötét lovag

Christopher Nolan Sötét Lovag-trilógiájának középső darabja a megjelenésekor azonnal beírta magát a legjobb szuperhősfilmek közé, és nem véletlen az sem, hogy sokaknak mind a mai napig ez A LEGJOBB képregény- és szuperhősfilm. Pattanásig feszült hangulat, elképesztően látványos akciók, zseniális Heath Ledger, mint Joker, és mindemellé egy nagyszerűen felépített történet, ami nagyszerűen mutatja meg a két karakter soha fel nem oldódó ellentétét.

Warner Bros.

Batman (1989)

Az elmúlt három és fél évtizedben jó pár színész magára öltötte Batman jelmezét, de az egyik legjobb adaptáció még mindig Tim Burton 1989-es alkotása, amiben Michael Keaton alakítja Bruce Wayne és a köpenyes igazságosztó karakterét. Jack Nicholson tökéletes Joker, és a történet zseniálisan boronálja össze a két főszereplő eredettörténetét. Vizuálisan is kiváló alkotás, ami több évtized távlatából is simán megállja a helyét.

Marvel Studios

Bosszúállók: Végtelen háború és Végjáték

Jó, ez valójában két film, de mégis nehéz különválasztani őket. A Végtelen háború volt az első olyan Marvel-film, ami tökéletesen idézte meg a több szuperhőscsapatot felvonultató képregények látványát és hangulatát, a Végjáték pedig olyan legendás pillanatokkal ajándékozott meg minket, amik még évek múltán is libabőrt csalnak az ember karjára. Ha ezzel a filmmel ért volna véget a Marvel Filmuniverzum, mind elégedettek lehetnénk.

Sony Pictures

Pókember: Nincs hazaút

A moziban ülve szinte hihetetlennek tűnt, hogy ez a történet elkészülhetett, összehozva három különböző Pókember-filmsorozat főszereplőit. Andrew Garfield és Tobey Maguire feltűnése legalább akkora libabőr volt, mint a portálok megnyílása és a kalapácsos jelenet a Végjátékban, a finálét pedig egyenesen megkönnyeztük. Tom Holland karaktere a film végére igazi Pókemberré válik, és ebben segítenek neki az „elődei” is. Mi ez, ha nem mozgóképes költészet?

20th Century Fox

X-Men: Az eljövendő múlt napjai

Az eljövendő múlt napjai lényegében már azelőtt megismerette velünk a multiverzumot, hogy a Marvel-filmekben egyáltalán utaltak volna erre. Az utolsó igazán jó X-Men-film összehozta az eredeti és újabb filmsorozat hőseit, összemosva a múltat és a jövőt, létrehozva egy új jelent. Igazi sztárparádé, ahol a látvány mellett a sztori is teljesen rendben van. Kár, hogy a folytatások (Apokalipszis, Főnix) már nem tudták megismételni ezt a sikert és minőséget.

Marvel Studios

Vasember

A Marvel Filmuniverzum kezdete, ami ugyanakkor önmagában is simán megállja a helyét, sőt! Tökéletes színészválasztás (Robert Downey Jr. nélkül a Marvel Studios ma nem lenne az, ami), ügyesen felépített eredettörténet, lazaság, humor, elsőosztályú látvány – mindez még a kicsit vérszegény főellenfelet is feledteti. Önmagában a stáblista utáni jelenet miatt megérte leforgatni a filmet. Manapság ez már teljesen megszokott, 2008-ban viszont hatalmasat ütött.

Marvel Studios

Amerika Kapitány: A tél katonája

A szimpla eredettörténetként funkcionáló első rész után a Russo fivérek megmutatták, hogy Amerika Kapitány karakterében igenis van mélység, nem csupán egy amerikai zászlóba öltözött szuperember szaladgál a képernyőn. A tél katonája egy kiváló képregényt adaptál a vászonra, méghozzá egy olyan filmként, ami egyszerre látványos akcióorgia és igazi paranoiamozi – mindez ráadásul a Marvel Filmuniverzum részeként. A mai napig a stúdió egyik legjobb filmje.

Sony Pictures

Pókember 2

A Sony első Pókember-trilógiájának második filmje továbbra is az egyik legjobb Pókember-film, és itt a helye a legjobb szuperhősfilmek között is. Remek főgonosz (Dr. Octopus), a mai napig tökéletes akciójelenetek, és olyan történet, ami jól ismert képregényekből építkezik, szépen megmutatva, hogy miért Pókember a világ egyik – ha nem a – legnépszerűbb szuperhőse. Ha a harmadik Sam Raimi-féle rész csak fele ilyen jó lett volna, már sokkal jobban járunk.

20th Century Fox

X-Men (2000)

A Wesley Snipes-féle Penge után lényegében ez volt az a film, ami megmutatta Hollywoodnak, hogy a Batman-sorozat bukása után is lehet képregényekből értékelhető blockbuster filmeket készíteni. Az X-Men ráadásul nem egyetlen hőst, hanem egy egész csapatnyi mutánst helyezett el úgy egy történetbe, hogy az nem vált érthetetlenné vagy követhetetlenné. Bryan Singer filmje lényegében megágyazott a Marvel egy évtizeddel később érkező sikerfilmsorozatának.

Warner Bros.

Superman (1978)

Idén 45 éves film, ami a látványt illetően ugyan kissé már megmosolyogtató, de minden más tekintetben teljesen rendben van. Christopher Reeve tökéletesen alakítja az idegen világból érkezett, de a Földön felnevelt Supermant, és a rendező Richard Donner is sokkal jobban értette a karakter lényegét, mint a legutóbbi adaptációkat készítő Zack Snyder. Igazi megkerülhetetlen klasszikus, aminek örök helye van a legjobb szuperhősfilmeket felvonultató listákon.