Még nem regisztráltam

Kult

A világ legdrágább ételei

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

Új ízeket megkóstolni, különlegességeket kipróbálni sokan szeretnek, ám némelyik egyáltalán nem kíméli az emberek pénztárcáját. Az alábbi tíz étel bebizonyítja, hogy a gasztronómia nem ismer határokat, árban sem.

Te melyikre örülnél legjobban, ha meghívnának?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra!

7 szavazat.
Tuberaceae. Ascomycota

Szarvasgomba

A szarvasgomba árát sok tényező befolyásolja. Milyen az aromája? Mekkora? Milyen a formája? Emellett számos fajtát megkülönböztetünk, így az értéke is erősen eltérő. Húszezer forinttól másfélmillió forintig terjed az összeg, amiért megkaphatjuk ezt a luxusgombát.

Harvesters pick the three red-orange stigma from each saffron crocus blossom to be sold as the saffron spice. It takes approximately 70,000 blossoms to produce a pound of spice, roughly equivalent to $300-$400 per pound for the farmer. | Location: San Pedro, La Mancha, Spain.

Sáfrány

A világ legdrágább fűszernövénye a sáfrány. Egy kiló ára esetenként több millió forintba is kerülhet. Nem csak napjainkban ilyen borsos ennek a növénynek az ára, az évezredek során időnként többet ért, mint az arany. Ennek egyik oka, hogy a fűszernek alkalmas sáfrányfajok csupán két hétig nyílnak ősszel, a fűszerkülönlegesség előállítása pedig kifejezetten körülményes.

Jávorszarvas sajt

A jávorszarvasok főként a skandináv területeken terjedtek el. Tejéből a világ legdrágább sajtját készítik, mely leginkább a feta sajthoz hasonlít. Az előállítást egy svédországi jávorszarvas farmon végzik. Ebből az ínyencségből egy kiló akár több mint ezer dollárba is kerülhet.

Charlotte Bleijenberg / Getty Images

Ayam Cemani csirke

Az Ayam Cemani egy különleges, indonéziai tyúkfajta. Nem csak a húsa, hanem a csőre, a bőre, a tollazata, de még a csontjai és a belső szervei is feketék. Az indonézek varázs- és gyógyító erőt, valamint szerencsehozó tulajdonságot tulajdonítanak ennek a csirkehúsnak. Akárcsak színe, ára sem mindennapi. Vérvonaltól és életkortól függően egy példány ára átlagosan 14-100 ezer forint között mozog.

Norma’s — The Zillion Dollar Lobster Frittata

Méregdrága omlettre vágyik valaki reggelire? New Yorkban mindenre van lehetőség. A Norma’s által készített extra rántotta ugyanis ezer dollárba kerül. Az összetevők között megtalálható a tojás, a tejszín, tíz uncia amerikai tokhalkaviár és a homár. Évente nagyjából tizenkét darabot adnak el ebből az ínyencségből.

Serendipity 3 - Frozen Chocolate Haute

Mindenből létezik luxusváltozat, így a fagylaltokból is. A New York-i Serendipity 3 egy híres étterem, ahol méregdrága étlap várja a vendégeket. A világ egyik legdrágább desszertje, a Frozen Chocolate Haute 25 000 amerikai dollárba kerül. A fagyiban nem csak kiváló kakaó, hanem szarvasgomba, valamint huszonnégy karátos ehető arany található. Erre a különlegességre legalább két hetet kell várnia a megrendelőnek, ám az édesség mellett a vevő egy díszes kanállal és ékszerrel gazdagodik.

The Fortress Resort and Spa - The Fortress Stilt Fisherman Indulgence

Sri Lanka a világ egy egészen különleges pontja, ahol még a desszertek sem mindennapiak. A világ egyik legdrágább édessége is itt található: 14 500 dollárba kerül. Ez a sütemény a hagyományos, gólyalábas halászatnak állít emléket. A halász figurát kézműves csokoládéból formázzák ki, valamint szerepet kap a finomságban a Bailey’s ízesítésű cassata, a gránátalma-mangókompót, pezsgő és egy nyolcvan karátos akvamarin kő, melyhez számos különleges tulajdonságot fűznek. A megrendelést huszonnégy órával előre jelezni kell.

Kyoto Kitcho Arashiyama

Az 1948-ban megnyílt kiotói étterem festői környezetben, csodálatos ételekkel várja a ínyenceket. Ebbe a vendéglőbe nem lehet csak úgy beugrani, kötelező az előzetes foglalás, minimum két főre. Itt egy menü 40 ezer jentől kezdődik, ami 128 ezer forintnak felel meg.

Industry Kitchen - 24K* Pizza

New York éttermei között mindig akad olyan, ahol találhatunk valami extrát. Kétezer dolláros pizza? Sima ügy! A tésztája sötét, amit a tintahal fekete tintájával érnek el, feltétként pedig helyet kap a kaviár, a libamáj és a Stilton sajt egyaránt.

Fecskefészek leves

Ezt a kínai specialitást a legendák egy császárhoz kötik, aki nem volt hajlandó egy évben kétszer ugyanazt az ételt enni. Ezt a különlegességet nem minden madár fészkéből lehet elkészíteni, ám az ázsiai, sziklás tengerpartokon élő szalangána fecske alkalmas erre. A fészek magas protein- és jódtartalmú, melyet a hím madár készíti, munkája akár harmincöt évig is tarthat, melynek kilója háromezer dollárba kerülhet.