Még nem regisztráltam

Kult

Értek csövesül. Saccolni tud? – Az Airplane! legjobb poénjai

Balázs Besenyei
Balázs Besenyei

1980-ban készült az Airplane! című film, mely David Zucker, Jim Abrahams és Jerry Zucker trióját vígjátékmesterré avatta. Később ők készítették a Csupasz pisztoly-filmeket is, amiben Leslie Nielsen faarccal beszél óriási blődségeket: ezt az Airplane!-ben is megteszi, csak orvosként, egy repülőgép fedélzetén. Összeszedtük a repülős ál-katasztrófafilm legjobb poénjait.

Neked melyik poén a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.

Nem ma fogok leszokni...

A pilóta nélkül maradt repülőgéppel folyamatosan tartják a kapcsolatot az irányítótoronyból. Az egyik poén is oda köthető: Steve McCroskey légiforgalmi irányító többször is elmondja, hogy a repülőgép okozta stressz miatt nem ma fog leszokni:

  • a dohányzásról,
  • az ivásról,
  • a szívásról.

Volt már ideges?

A gépen utazik Ted Pájnacsősz, volt katona, akit megszólít az egyik mellette ülő, idős utas:

– Ideges?
– Igen.
– Első alkalom?
– Nem, voltam már ideges.

Kórház? Mi az?

Miután súlyos fertőzést kapnak a gépen utazók élükön a kapitánnyal, Leslie Nielsen orvos karaktere a stewardesshez fordul, azt tanácsolva, kórházba kell vinni mindenkit.

– Kórházba?! Miért, mi az?

– Egy ház, betegeknek, de ez most mellékes.

Pájnacsőszről ömlik a víz

Kényszerleszállást kell hajtani a géppel, amin az utasok és a pilóták is ételmérgezést szenvedtek. A volt katona, Ted Pájnacsősz vállalja magára az irányítást, aki a géppel való leszállás közben egyre jobban izzad. A végén már nemcsak gyöngyözik a víz a homlokán, szabály szerűen olyan, mint akit egy vödör vízzel locsoltak le.

Fő a nyugalom!

A gép egyik utasa – miután kiderül, hogy a gépen nincs minden rendben – pánikban tör ki. Előbb a stewardess próbálja megnyugtatni, végül a kamera pásztázni kezd hátrafelé, mi pedig azt látjuk: az utasok libasorban várják, hogy az utas izgalmi állapotát csillapítsák. Van, aki pofonnal, bokszkesztyűben vagy épp csőkulccsal a kezében.

Saccolni tud?

Leslie Nielsen orvos karaktere felkeresi annak a repülőgépnek a kapitányát, aminek fedélzetén fertőzés tör ki. A doki közli a pilótával, hogy le kell tenni a repülőt.

– Kapitány úr, mikor száll le?

– Nem mondhatom meg.

– Nyugodtan, orvos vagyok.

– Nem tudom megmondani.

– Saccolni tud?

– Hát… talán két óra múlva.

– Csak két óra múlva tud saccolni?

Jó, hogy nem tudja, utálom, mint a szart!

Ted Pájnacsősz veszi át az irányítást a repülőgép pilótafülkéjében, miután a pilóta rosszullét miatt nem képes tovább repülni. A repülésirányítóval felveszi a kapcsolatot Pájnacsősz és a stewardess, utóbbi tolmácsolja az exkatona szavait. Egyszer feleslegesen:

– Még jó, hogy nem tudja, hogy utálom, mint a szart! – veti oda a stewardessnek a légiirányítóról beszélve, mire a nő továbbadja azt a mikrofonba:

– Még jó, hogy nem tudja, hogy utálja magát, mint a szart!

Értek csövesül!

Két színes bőrű utas is a repülőgépen tartózkodik, egyikük fertőzést kap, mint ahogy az utasok nagy része. A stewardess érdeklődik, miben tudna segíteni, ám a fekete szlenggel nem boldogul. Egy másik utas lép oda segítségül:

– Kisasszony, én értek csövesül!

A pilóta tünetei

Kiderül, hogy a repülőgépen mindenki fertőzést kapott, aki halat vacsorázott. Így a pilóta is, aki mit sem sejtve, végighallgatja az orvost játszó Leslie Nielsen diagnózisát. Azt hallva minden tünetet érezni kezd magán.

Legalább volt pár férjem...

Leslie Nielsen karaktere az egyik stewardesst vigasztalja, aki a repülő kényszerleszállása miatt nyugtalan.

– Doktor úr, félek, őrületesen félek: 26 éves vagyok, még férjem se volt.

A doktor megnyugtatja, hogy semmi baj nem lesz. Majd betoppan egy másik női utas, és megjegyzi:

– Őrületesen félek, de legalább volt egy pár férjem.

A stewardess ismét zokogni kezd.

Voltál már török börtönben?

A film egyik szereplője, a pilóta Tétel kapitány beinvitál a pilótafülkébe egy gyereket, Joey-t, és egészen furcsa kérdéseket tesz fel neki, például, hogy volt-e már török börtönben. Itt a film rendezői az Éjféli expressz című filmre utalnak, ahol egy amerikai rab török börtönbe kerül, ott pedig rabtársai megerőszakolják.

Láttál-e már fűben nyuszit?

A film egyik szereplője, a pilóta Tétel kapitány beinvitál a pilótafülkébe egy gyereket, Joey-t, és egészen furcsa kérdéseket tesz fel neki, például, hogy látott-e már fűben nyuszit. Eredetileg azt kérdi, „Joey, do you like movies about gladiators?, azaz kedveli-e a fiú a gladiátoros filmeket. Tétel a harcosok lenge öltözetére próbál célozgatni, ami őt leginkább érdekli az ilyen jellegű alkotásokból.