Még nem regisztráltam

Kult

Amy Winehouse, Beyoncé, Queen – az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb fesztiválkoncertjei

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A nyár közeledtével a fesztiválidőszak is megérkezik, amikor a szabad ég alatt hallgathatjuk kedvenc előadóinkat. Ezek a koncertek nemcsak zenei élményt nyújtanak, hanem egyedülálló atmoszférát és emlékezetes pillanatokat is teremtenek.

Szerinted melyik fellépő előadása vagy fesztivál volt a legemlékezetesebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Queen & U2 - Live Aid, 1985

A Live Aid jótékonysági rendezvény, amit az etióp éhezők megsegítésére szerveztek, máig emlékezetes koncerteket adott a világnak. Ez különösen igaz a U2 és a Queen fellépéseire. Az eseményt a Bohém rapszódia című Oscar-díjas film is megörökítette, Rami Malek főszereplésével.

Woodstock 1969

A fesztiválok alfája és omegája a Woodstock fesztivál, amelyet 1969-ben rendeztek meg, de a mai napig legendásnak számít. A hippikorszak legjelentősebb eseményén közel 500 ezer ember gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljék a zenét és a békét. Az eseményen olyan előadók vettek részt, akik azóta is hatással vannak a zenére, mint például Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who vagy Santana. Kiemelni egy előadást így szinte lehetetlen, hiszen maga a fesztivál, annak hangulata és az azt övező legendák miatt íródott be örökre a történelembe a Woodstock név.

Amy Winehouse, Glastonbury Festival, 2007

2006-ban megjelent második albuma, a Back to Black sikerét követvően az énekesnő koncertturnéba kezdett 2007-ben, amelynek állomásai közt a Coachella és a neves angol Glastonbury fesztivál is szerepelt. Ez a nyári koncertsorozat hozta az énekesnő talán legjobb fellépéseit. Dallamai és az azokhoz remekül illő, különleges orgánuma felejthetetlenné teszi koncertélményt.

Prince - Coachella, 2008

A pályatársai előtt tisztelgő dallamokkal, közönségkedvenc slágerekkel és ikonikus rockdalok átdolgozásával fellépő Prince élete egyik legjobb fellépését tudhatta maga mögött 2008-ban.

Nirvana - Reading Festival, 1992

A 90-es évek elején induló grunge zene és a Nirvana egyik legemlékezetesebb fellépése az angol Reading fesztiválon történt.

Dr. Dre, Snoop Dogg & Tupac hologram - Coachella, 2012

A rapzene két ikonja, Dr. Dre és Snoop Dogg egyesítette erejét – és kő kövön nem maradt. Nemcsak a két ikonikus rapper és a 90-es évek gengszter-rapjének alapját adó beatek emelték az estét, hanem a Tupacot ábrázoló , színpadra vetített hologram is.

Daft Punk - Coachella, 2006

Az elektronikus zenét játszó francia duó világszerte népszerűségre tett szert, bár művészetüket sokáig rétegzenének titulálták. A Coachella fesztiválos fellépésüket egy piramisból abszolválták. Az őrületes, pulzáló bulit a színpadi technika vibráló fényei tették még tökéletesebbé. Az előadás helyszínének adó sátrat közel 40 ezer ember ostromolta az este folyamán, így kétség sem fér hozzá, hogy fellépésük igazán emlékezetes maradt.

Jay-Z - Glastonbury Festival, 2008

A 2008-as Glastonbury fesztivál programjának kihirdetése után Jay-Z fellépésének hírét nem az a lelkesedés követte, mint a szervezők várták. Az Oasis frontembere, Noel Gallagher egyenesen kijelentette, hogy a Glastonburyn nincs helye hip-hop zenének. Jay-Z ennek ellenére bebizonyította, hogy igenis bármilyen fesztiválon ott a helye és koncertjén az Oasis Wonderwall című számának egy részletének lejátszása után az ikonikus 99 problems című dalával söpört el minden kételkedést.

Woodstock 99

Harminc évvel az első, legendás Woodstock és öt évvel a Woodstock’94 után rendezték a harmadik fesztivált, ami hasonlóan az elsőhöz, emlékezetes maradt, de nemcsak a világhírű fellépői miatt. A koncertet számos probléma sújtotta, kezdve a rossz szervezéstől, a szegényes körülményeken át az időjárási viszontagságokig, nem beszélve a vandalizmusról, erőszakról és gyújtogatásról. Az esemény problémás hangulatát tovább fokozták a sztárfellépők, akik nem tudva a résztvevők körülményeiről felhergelték az összegyűlt tömeget. Mindezek ellenére a Metallica, a Limp Bizkit, a Red Hot Chilli Peppers és a Korn akkori előadásai mind zseniálisak és időtállóak.

Beyoncé - Coachella, 2018

Beyoncé neve egyet jelent a minőséggel, hiszen az énekesnő minden élő előadása a zenei élményen túl a leglátványosabb színpadi produkcióra is garancia. Beyoncé 2018-as Coachella fesztiválos fellépése nemcsak akkoriban volt nagy szám, de azóta is az egyik leggyakrabban emlegetett előadás az r’n’b történelemben. A 1,5 órás fellépést külön filmben is megörökítették a Homecoming című dokumentumfilmben, amiben láthatjuk a felkészülés egyes lépéseit és természetesen magát az ikonikus produkciót.