Még nem regisztráltam

Kult

Rémisztgetnek, vezekelnek, kísértésbe esnek – a legemlékezetesebb filmes apácák

Polák Zsóka
Polák Zsóka

Az egyház és a vallás olyan téma, amelyet nem győznek elégszer feldolgozni a filmesek. A legjobb filmes pápákat korábban már felsoroltattuk, most következzenek női kollégáik, a legjobb apácák.

Szerinted melyik a legjobb apácás film?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Szeplőtlen

Sydney Sweeney ambícióit jelzi, hogy nem szeretné beskatulyáztatni magát a szőke bombanő szerepébe, és egy romantikus limonádé után simán eljátszik egy ártatlan apácát egy kifejezetten brutális horrorfilmben. A Szeplőtlenben egy fiatal nővért alakít, aki annak ellenére esik teherbe, hogy szűz, és bár a zárda egyre gyanúsabb vezetői csodáról és a megváltó második eljöveteléről örvendeznek, a nővér egyre kevésbé biztos abban, hogy vérfürdő nélkül megússza.

Kétely

Egy mérhetetlenül konzervatív nővér és egy újító szándékú pap harcáról szól a 2014-es évek egyik nagy Oscar-esélyese: a Kételyben a Philip Seymour Hoffman által alakított atya áll szemben Meryl Streep rettegett apácájával. De nem csak az utóbbi képviseli a filmben az apácákat: Amy Adams alakítja a fiatal, naiv nővért. A film és az alakítások milyenségét jól jelzi, hogy mindhármukat – és az egyik diák édesanyját alakító Viola Davist is – Oscarra jelölték.

Ida

A 2015-ös Oscaron a nemzetközi kategória egyértelmű esélyese volt a lengyel Ida, amely egy apácanövendéken és annak kiégett nagynénjén keresztül úgy mesélt a holokausztról, ahogy előtte kevesen. Az árvaként felnövő Ida fogadalomtétele előtt azt a feladatot kapja, hogy keresse fel utolsó élő rokonát, nagynénjét, akitől megtudja, valójában zsidó, szülei pedig a világháborúban haltak meg. Ida számára fontosabb lesz a fogadalomnál az, hogy ők ketten útra keljenek a múlt feltérképezésére.

Apáca show

Hol máshol találhatna menedéket maffiafőnök barátja elől az ember, ha nem egy zárdában? Ilyesmi lehetett a Whoopi Goldberg által alakított Delorist védő rendőrök fejében, amikor sajátos tanúvédelmi programként besuvasztották a bárénekesnőt a Szent Katalin zárdába. A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb vígjátékában Goldberg felrázza az unott rendházat, és felvirágoztatja a kórust.

Egy apáca története

Lehet valaki bármennyire elhivatott apáca, az igazságtalanság és kegyetlenség próbára teheti a hitét: így volt ezzel az Audrey Hepburn egyik ikonikus karaktere, Lucia nővér is. Az Egy apáca történetében a főhős minden igyekezetével próbál a hivatása által megkövetelt elvek szerint élni, ám akármennyire is önzetlen, rájön, hogy a benne rejlő olyan hétköznapi érzések, mint a düh vagy az ambiciózusság, nem férhet meg az apácaléttel.

Az apáca

Csupán egy egyszer használatos lény lett volna a Démonok közt azóta univerzummá duzzadó világában, azonban a rajongók úgy szerették a Démonok közt 2-ben feltűnő rémisztő apácát, hogy azóta spinoff-filmeket kapott. Hiába volt a második rész finoman szólva is rossz, a busás bevétel szinte garantálja, hogy Valak történetét tovább folytatják.

Benedetta

Paul Verhoeven egy 17. századi leszbikus apácáról készített filmet, amely a 2021-es cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb filmje lett. A Benedetta megtörtént esetet dolgoz fel, ám Verhoeven természetesen nem a megszokott történelmi eposzoknak megfelelően dolgozta fel a történteket, hanem egészen különleges műfaji egyveleget készített, amelyben a vallás különböző aspektusai érdekelték a legjobban.

A bűn angyalai

Robert Bresson első filmjében gyilkosok, apácák, és apácák közé beépülő gyilkosok tűnnek fel: A bűn angyalainak középpontjában egy olyan zárda áll, ahová börtönből szabadult nőket rehabilitálnak. Az 1943-ban megjelenő A bűn angyalait szokás Bresson legkonvencionálisabb filmjeként emlegetni, amelyben már felmerül a rendező egyik kedvelt témája, a hit kérdése.

Ördögök

Ken Russell 1971-ben bemutatott filmjét több országban betiltották, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában pedig csak a legmagasabb korhatárbesorolás mellett láthatták a nézők. Az Aldous Huxley regényéből és John Whiting színdarabjából készített filmben túlteng az erőszak és a szexualitás is, mindez egyházi közegbe helyezve: a Vanessa Redgrave által alakított apáca és az Oliver Reed által alakított pap közt robban ki háború.

Fekete nárcisz

A kísértés tematikáját járja körül az 1947-ben bemutatott Fekete nárcisz, amelyben egy seregnyi apáca egy régi bordélyház helyén akar apácazárdát nyitni a Himalájában, mondván, hogy teljesen hidegen hagyja őket a hely múltja, megannyi erotikus festmény és a jóképű helyi összekötő, Mr. Dean. A megkísértett apácák főnökét Deborah Kerr alakítja.