Még nem regisztráltam

Kult

Az utolsó léghajlító, John Carter, Jupiter felemelkedése – a legnagyobb filmes bukások

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Számos olyan film van, amelyekhez nagy reményeket fűztek készítői, de a bevételi eredmények tekintetében óriási bukásokká váltak és negatív rekordokat értek el.

Szerinted melyik volt a legmeglepőbb kudarc?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Az utolsó léghajlító

M. Night Shyamalan filmje közel 150 millió dollárba került, de nem tudott megfelelni a várakozásoknak sem a kritikusok, sem a közönség számára. A kritikusok különösen negatívan fogadták a szereplők kinézetét, a CGI-t és a színészi játékot. Ezek miatt a 2010-es év legrosszabb filmjei közt tartják számon.

Zöld lámpás

Majdnem derékba törte Ryan Reynolds karrierjét, sőt, még a rendező, Martin Campbell is rendesen megsínylette a bukást, melyet a 200 millió dollárt felemésztő Zöld Lámpás a Warnernek hozott. A profit „minimális” volt, 20 millió dollár.

Pán

A színészgárda ígéretes volt: Hugh Jackman, Rooney Mara és Amanda Seyfried is a csapatot erősítette, ám a történet csak egy látványfilm lett. Meg is lett az eredménye: sem a kritikusok, sem a nézők szívébe nem lopta be magát, így a stúdiónak szép kis veszteséget kellett elkönyvelnie, közel 150 millió dollárt.

Holnapolisz

A film eleve halálra volt ítélve. A bemutatóját olyan premierek közé ékelték be, mint a Bosszúállók: Ultron kora és a Mad Max: A harag útja. Ekkora címek ellen a sci-fi fantasy-nak esélye sem volt.

A kincses sziget kalózai

A film annyira nagy bukás lett, hogy a gyártó stúdiót, a Carolcót is be kellett zárni. A produkció 1995 karácsonyán debütált a mozikban, de esélye sem volt olyan klasszikusok ellen, mint a Jumanji, és a Toy Story. Első hétvégéjén mindössze a 11. helyen nyitott, és bevételei az USA-ban alig haladták meg a 10 millió dollárt.

Lopakodó

A 100 millió dollárból készült film mindössze 13,5 millió dollárra tett szert első hétvégéjén, és ez csupán az amerikai nézettségi listák negyedik helyére volt elég. A film csalódást okozott terjesztőjének, a Columbia Picturesnek, amely amúgy sem volt kifejezetten szerencsésnek mondható ekkoriban.

Cowboyok és űrlények

Brian Grazer producer elnézést kért amiatt, hogy elkészítette, majd mozikba engedte a 2011-es év nagy bukását. A legalább 163 millió dollárba kerülő, Daniel Craig, Harrison Ford és Olivia Wilde főszereplésével készült remekmű „mindössze” 174 millió dollárt kapart össze a pénztáraknál.

Jupiter felemelkedése

A Wachowski testvérek Hollywood legünnepeltebb rendezői között voltak, ám karrierjüket a Jupiter felemelkedése című filmjük erősen megrengette. A kritikusok és a nézők nagy egyetértésben utálták a filmet, amely mai értéken úgy 120 millió dolláros veszteséget termelt.

Az óriásölő

Összesen 28 millió dollár bevételt hozott, ez pedig a film majdnem 200 milliós költségvetéséhez viszonyítva nagyon kevés.

John Carter

A Disney készítette film sci-fi kategóriában próbált szerencsét, de hatalmas gyártási költsége miatt komoly bukás lett. A legnagyobb bukásokat listázó Wikipedia oldal szerint konkrétan ez volt a filmtörténelem leggyengébb eredményét elérő filmje.

Robin Hood

Több Robin Hood film is készült az évek során, de a 2018-as, részben Magyarországon forgatott változat nem tudott megfelelni az elvárásoknak. A 100 milliós produkciós költségből alig 73 millió dollár jött vissza, ami ránézésre nem olyan vészesen nagy bukta, de az összköltségvetést nézve a gyártó bőven 50 millió dollár feletti összeget is veszíthetett rajta.

Ragadozó városok

Bár Peter Jackson neve eleinte bizakodásra adhatott okot, mégis rizikós vállalásnak tűnt a kerekeken mozgó, egymást felzabáló városok uralta világ. A sztárok hiánya, a gyenge marketing és a sűrű december közepi bemutatódátum meg is látszott a számokon: első hétvégéjén mindössze az 5. helyen nyitott 7,5 millió dollárral, így a becsült veszteség 175 millió dollár.