Még nem regisztráltam

Kult

Csupasz pisztoly, Űrgolyhók, Nagy durranás – a legjobb paródiafilmek

Borovitz Tamás
Borovitz Tamás

Mindegy, hogy épp krimiket, maffiafilmeket, westerneket vagy horrorokat parodizálnak, az alábbi lista filmjei a rendkívül abszurd humoruk miatt lopták be magukat a nézők szívébe.

Neked melyik a kedvenc paródiád?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Top secret

Talán a legkifinomultabb humorú, legabszurdabb alkotás a listáról. A ZuckerAbrahamsZucker trió által fémjelzett 1984-es film néhány poénja ma már filmtörténeti klasszikusnak számít – például amikor egy vonat indulásakor az állomás hagyja ott a szerelvényt. A történet főszereplője Nick Rivers (Val Kilmer) amerikai rock and roll sztár, akit vendégszereplésre hívnak egy kulturális fesztiválra a vasfüggöny mögötti NDK-ba.

Csupasz pisztoly

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb a műfajban. A több folytatást is megélt Csupasz pisztoly (eredeti címén The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) ötletét a Nagyon különleges ügyosztály című sorozat adta, amelynek már a teljesen inkompetens Drebin hadnagy volt a főhőse. A ZuckerAbrahamsZucker trió 1988-as vígjátékában Leslie Nielsen mellett Priscilla Presley, George Kennedy és O. J. Simpson játszották a főbb szerepeket.

Nagy durranás

A Nagy durranás (Hot Shots!) mögött is Jim Abrahams áll (és Pat Proft), a főszereplő pedig a szupertitkos Alvó Menyét akcióban (megannyi őrült társaságában) részt vevő Charlie Sheen. Igen, az 1991-es alkotás elsősorban Top Gun-paródia. A folytatásban (Nagy durranás 2. – A második pukk) Sheen már sokkal inkább Rambo karakterét röhög(tet)i ki.

Robin Hood, a fuszeklik fejedelme

Az 1993-as film (eredeti címe: Robin Hood: Men in Tights) természetesen a Robin Hood, a tolvajok fejedelme paródiája. A producer és rendező itt is Mel Brooks. Néhány karakter nevét felsorolnánk: Latrina, Vaksi, Hapsi, Kukim, Nyomott Luca, és nagyjából ilyen színvonalú a film is.

Horrorra akadva

Aki szereti az olyan horrorklasszikusokat mint a Péntek 13, a Halloween, a Sikoly, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, a Rémálom az Elm utcában, valamint a nem túl összetett humorú vígjátékokat, az bizonyára imádta a Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson (Scary Movie) című, 2000-es paródiát. Összesen öt rész készült.

Haláli Fegyver

Az 1993-as film (eredeti címe: National Lampoon’s Loaded Weapon 1) a krimik és a haverzsaru filmek – elképesztő humorú – paródiája, amiben nemcsak a Halálos fegyver-filmek jellegzetességeit láthatjuk, hanem utalásokat fedezhetünk fel egyéb klasszikusokra is (Elemi ösztön, Drágán add az életed!, Rambo, A bárányok hallgatnak). A színész-felhozatal is elsőrangú: Emilio Estevez, Samuel L. Jackson, Tim Curry mellett feltűnik Bruce Willis, William Shatner és Whoopi Goldberg is.

Űrgolyhók

1987-es Mel Brooks-őrület, elsősorban Star Wars-paródia, de azért lehet benne találni utalásokat más sci-fi klasszikusokra is (Star Trek, A nyolcadik utas: a Halál, A majmok bolygója). A főbb szerepekben: Bill Pullman, John Candy, Mel Brooks és a mini Darth Vaderként (Lord Helmetként) feltűnő Rick Moranis. Mel Brooks pedig Yodát alakítja, aki ebben a verzióban a Yoghurt nevet kapta.

Airplane!

Ez volt az első alkotás a legendás ZAZ triótól: David Zucker, az öccse, Jerry Zucker és egykori középiskolás barátjuk, Jim Abrahams hármasának köszönhetjük a világ legjobb paródiáit. Az 1980-as Airplane! (amely valójában leginkább a Zero Hour! paródiája, és nem az Airport-filmeké) számos ranglistán és szavazáson a világ egyik legjobb vígjátékaként szerepel. De már csak azért is filmtörténeti jelentőségű az alkotás, mert az Airplane! tette ismertté Leslie Nielsent is.

Drágám, add az életed!

A Csupasz Pisztoly színvonalát nem közelíti meg az 1996-os kémparódia, pedig itt is Leslie Nielsenért szoríthatunk. Persze lehet, hogy az a gond, hogy ez nem ZuckerAbrahamsZucker alkotás.

Maffia

Megint csak egy Jim Abrahams-rendezés, a címből pedig már kiderül az is, hogy ezúttal a Keresztapa-trilógia és más maffiafilmek vannak a célkeresztben (de Forrest Gump-utalással is találkozhatunk benne). Az 1998-as paródia főszereplői: Jay Mohr, Lloyd Bridges, Olympia Dukakis, Christina Applegate.

Magyar vándor

Hogy ne maradjon magyar alkotás nélkül a lista, bekerült a 2004-es Herendi Gábor-vígjáték is. A kiindulópont: a honfoglalásra készülődő hét vezér arra ébred, hogy a magyarok már elindultak nélkülük. A vezérek: Gesztesi Károly (Álmos), Gyuriska János (Előd), Greifenstein János (Ond), Seress Zoltán (Kond), Szabó Győző (Tas), Szervét Tibor (Huba), Hajdu Steve (Töhötöm).

Manitu bocskora

Eredeti címe: Der Schuh des Manitu – ebből kiderül, hogy német filmről van szó, és talán a zsáner is kitalálható: westernparódia. Nem a kifinomult humora miatt maradt emlékezetes.

A báránysültek hallgatnak

Olasz-amerikai filmről van szó, amelyben a Bárányok hallgatnak mellett a Psycho, a Total Recall – Az emlékmás, a Terminátor és az Elemi ösztön egy-egy momentuma is visszaköszön.

Végzetes ösztön

A kevésbé ismert – de annál viccesebb – 1993-as alkotás az akkoriban népszerű erotikus filmthriller műfaj paródiája, címe természetesen a Végzetes vonzerő és az Elemi ösztön keresztezéséből jött létre. Már az alapszituáció is erős: a főhős, Ned Ravine (Armand Assante) egyszerre rendőrként és ügyvédként is dolgozik – így a saját maga által lefülelt bűnözőket később szenvedélyesen védi a bíróságon.