Még nem regisztráltam

Kult

Eminem, 50 Cent, Muhammad Ali – emberek, akik önmagukat játszották filmekben

Anna Csákó

Megszokhattuk, hogy a valós személyek életét feldolgozó filmeknél a főszereplő megszólalásig hasonlít az általa megformált alakra (lásd a Marilyn Monroe-ról szóló Szöszi, vagy az Amy Winehouse-ról készülő Back to black). Ez a kérdés fel sem vetődik, ha az illető önmagát játssza a mozivászon – a Ranker.com listája alapján ilyen a sportolókat, zenészeket és színészeket mutatunk.

Szerinted ki alakította magát a leghitelesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Audie Murphy

Audie Murphy amerikai gyalogos a II. világháború után filmszínészként találta meg a helyét. 1949-ben megjelent a To Hell and Back (A pokolba és vissza) című önéletrajzi kötete, melynek megfilmesített változatában ő játszotta a főszereplőt – igaz, hosszas gondolkozás után vállalta csak el.

Patty Duke

Az amerikai színésznő már 16 évesen elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, és ezután is számos elismerést vihetett haza. 1982-ben bipoláris zavart diagnosztizáltak nála, és a Call me Anna (vagyis Szólíts Annának!) című tévéfilmben a mániás viselkedés és depresszió közti hullámzás nehézségeit mutatta meg színészként is.

Jackie Robinson

Jackie Robinson volt az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) első afroamerikai játékosa – életéről és karrierjéről film készült The Jackie Robinson Story címmel. A New York Times szerint alakítása olyan magabiztos volt, amit sok hollywoodi sztár is megirigyelhetett volna.

Eminem

2002-ben mutatták be a rapsztár önéletrajzi filmjét, ahol bár a főszereplőt Marshall Bruce Mathers helyett Jimmy „B-Rabbit” Smithnek hívják, a kitalált karakter és Eminem sorsa közt rengeteg a hasonlóság.

Muhammad Ali

A boksztörténelem egyik legnagyobb alakjának történetét számos módon feldolgozták – ezek közül az 1977-es The Greatest című filmben a főszerepet is ő játszotta.

50 Cent

A Get Rich or Die Tryin’ film a rapper első albuma után kapta a címét, és 50 Cent korai pályáját dolgozza fel. A filmet erős kritikák érték, sokak szerint a főszereplő gyengén alakította benne önmagát.

Richard Pryor

Richard Pryor írta és rendezte az 1986-os JoJo Dancer, Your Life Is Calling című filmet, és a főszerepet is ő alakítja. Eminem 8 mérföldjéhez hasonlóan itt is fiktív történetet mutatnak be, de a főszereplő Jojo és az őt alakító Pryor élete közt igen jelentős a hasonlóság.

Babe Ruth

Az 1935-ben visszavonult baseball-klasszisról Headin’ Home címmel készítettek némafilmet. A film hatalmas sikert aratott New Yorkban, sok jelenetét az 1920-as szezon mérkőzésein vették fel.

Natalie Cole

A hét Grammy-díjat bezsebelő énekesnőről készült film Natalie Cole memoárján alapul, amelyben ezúttal színészként éli újra a kábítószerfüggőséggel való küzdelmét, és a szintén zenész édesapja, Nat „King” Cole árnyékából való kitörést, mikor saját jogán vált előadóművésszé.

Tommy Steele

Anglia első rocksztárja a Tommy Steele Story című filmben alakította önmagát, mely karrierje indulásáról szólt. Szülőhazájában óriási sikert aratott vele, és megdobta lemezeladásait is, de más országokban ismeretlen volt a neve, így a film címét is Rock Around the World-re (vagyis Rock a világ körül) változtatták.