Még nem regisztráltam

Kult

Hugh Grant, Richard Gere, Ashton Kutcher – a romantikus filmek királyai

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A romantikus filmek aranykora az 1990-es évektől a 2000-es évek végéig tartott. Ebben az időszakban az olyan sztárok, mint Hugh Grant vagy Richard Gere már pusztán a nevük alapján is képesek voltak a moziszékbe ültetni az embereket. Sok mai, komolyabbnak nevezhető filmben szereplő színész ennek a műfajnak köszönheti a karrierjét.

Szerinted ki a romantikus filmek királya?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.
BEVERLY HILLS, CA - NOVEMBER 5: Colin Firth at the Four Seasons Hotel in Beverly Hills, California on November 5, 2009. (Photo by Munawar Hosain/Fotos International/Getty Images) Reproduction by American tabloids is absolutely forbidden.

Colin Firth

Hollywood örök úriembere jellemzően nem a legszenvedélyesebb karaktereket alakítja, de valahogy mégis megdobogtatja a női nézők szívét, ami elengedhetetlen romantikus filmek esetében. Szerepelt a Büszkeség és balítélet sorozatban, a Nő előttem, nő utánam című filmben, illetve a Bridget Jones naplója filmekben mindenki neki szurkolt.

Tom Hanks arrives at the Pre-Grammy Gala held at The Beverly Hilton on February 4, 2023 in Beverly Hills, California. (Photo by Mark Von Holden/Variety via Getty Images)

Tom Hanks

A színész ikonná vált a Csobbanás, a Segítség, felnőttem! és a Micsoda csapat című filmekben nyújtott komikus szerepeivel. Ezután a szimpatikus karakterét kihasználva romantikus vígjátékok sztárja lett Meg Ryan oldalán A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában című filmekben. Hanks ezt a sikerszériát követően inkább drámai szerepeket választott, de a Ryannel való kémia minden idők egyik legemlékezetesebb romantikus komédiás sztárjává tette.

NEW YORK, NY - AUGUST 08: Actor Hugh Grant discusses the new film "Florence Foster Jenkins" at AOL HQ on August 8, 2016 in New York City. (Photo by Mireya Acierto/FilmMagic)

Hugh Grant

Kétségkívül a romantikus komédia műfajának egyik legfoglalkoztatottabb arca. Az 1994-es Négy esküvő és egy temetés című film hozta meg neki az áttörést. Olyan romantikus filmekben láthattuk még többek között, mint a Bridget Jones naplója-sorozat, a Sztárom a párom, az Igazából szerelem, a Zene és szöveg, vagy a Két hét múlva örökké. Az elmúlt években szívesebben vállal más jellegű szerepeket. 2019-ben az Úriemberek című krimi/akciófilmben mutatta meg tehetségét, és felbukkant a Tőrbe ejtve: Az üveghagyma című filmben is. Örül, hogy már nem csak a szépfiút látják benne. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 2023-as Wonka című filmben (mely a Charlie és a csokigyár előzménye) ő alakítja majd az Umpa Lumpa karakterét.

 

CANNES, FRANCE - MAY 15: Actor Ryan Gosling attends "The Nice Guys" photocall during the 69th annual Cannes Film Festival at the Palais des Festivals on May 15, 2016 in Cannes, France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Ryan Gosling

Még ha nem is feltétlenül romantikus filmekben látjuk őt a legtöbbet, már az a tény, hogy főszerepet játszott a Szerelmünk lapjai című filmben jogosulttá teszi, hogy erre a listára kerüljön. Azért 2010-ben láthattuk a Kék Valentin című filmben, majd a közkedvelt romantikus vígjátékban, az Őrült, dilis, szerelemben kamatoztatta komikus képességeit. A Kaliforniai álom főszerepéért még Oscarra is jelölték.

GLASGOW, SCOTLAND - FEBRUARY 28: Richard Gere attends the UK premiere of Time Out Of Mind at The Glasgow Film Festival on February 28, 2016 in Glasgow, Scotland. (Photo by Ross Gilmore/Getty Images)

Richard Gere

Két sikeres 90-es évekbeli romantikus komédiában is szerepelt Julia Roberts párjaként. A Micsoda nő! és az Oltári nő is minden idők legnagyobb bevételét hozó romantikus vígjátékai közé tartoznak. Bár Gere már a hetvenes évek óta játszott mellékszerepeket, a színésznek 1980-ig nem volt áttörő szerepe, amikor is az Amerikai dzsigolóban játszott. Ez a film tette Gere-t a térképre, mivel lehetővé tette számára, hogy megmutassa színészi tehetségét, ami végül a legkülönbözőbb műfajokban juttatta szerepekhez. Sok bűnügyi filmen túl játszott Winona Ryder mellett az Ősz New Yorkban című filmben, Jennifer Lopez partnereként a Hölgyválaszban, és szerepet kapott Nicholas Sparks Éjjel a parton című regényének filmadaptációjában, ahol egy orvost alakít, aki beleszeret egy nőbe egy észak-karolinai fogadóban.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - AUGUST 15: Mark Ruffalo attends Marvel Studios "She-Hulk: Attorney At Law" Los Angeles Premiere at El Capitan Theatre on August 15, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Mark Ruffalo

Ma már a nézők számára ő a Marvel Bruce Bannerje, vagyis Hulkja, gyökerei azonban a romantikus filmekhez vezetnek. A 2000-es években a Hirtelen 30-ban Jennifer Garner, a Ha igaz volna című filmben pedig Reese Witherspoon oldalán játszott főszerepet. Az előbbi film a romantikus vígjátékok királyaként tette fel a színészt a térképre, pedig Jennifer Garner szerint majdnem kiszállt a projektből a Thriller táncjelenet miatt.

LAS VEGAS - JULY 27: Actor Patrick Swayze accepts the Independent Career Achievement Award at the Video Software Dealers Association's award show at the organization's annual home video convention at the Bellagio July 27, 2005 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Patrick Swayze

A 2009-ben elhunyt színésznek a filmtörténelem két talán legromantikusabb filmjét köszönhetjük: a Ghost és a Dirty Dancing – Piszkos tánc is milliók kedvence.

NEW YORK, NY - JULY 16: Actor Paul Rudd speaks about his latest movie 'Ant Man' at Apple Store Soho on July 16, 2015 in New York City. (Photo by Mike Pont/WireImage)

Paul Rudd

Az öregedésre képtelen színészt a Spinédzserek című film tette ismertté, majd a Jóbarátokban Phoebe férjének szerepében láthattuk. Érdekesség, hogy még a sorozatban való felbukkanása előtt, az 1998-as Vágyaim netovábbja című filmben egy másik jóbarát, Jennifer Aniston párját alakította. Olyan romantikus filmekben szerepelt még, mint az Anyád lehetnék, a Csak a testeden át!, vagy a Honnan tudod?.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 02: Ashton Kutcher arrives for the World Premiere Of Netflix's "Your Place Or Mine" held at Regency Village Theatre on February 02, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Albert L. Ortega/Getty Images)

Ashton Kutcher

Karrierje a 90-es évek végén, 2000-es évek elején indult be, amikor az Azok a 70-es évek showban szerepelt. Első filmjei között volt a Szakítópróba című romantikus vígjáték, amiben a néhai Brittany Murphy mellett játszott. Ez volt a beugrója a romantikus komédiák világába, onnantól kezdve olyan filmekben láthattuk, mint a Míg a jackpot el nem választ, a Valentin nap, A csajom apja ideges és a Csak szexre kellesz. 2023 februárjában a Netflixen megjelent a Nálad vagy nálam? című filmje, amelyben Reese Witherspoon oldalán játszott.

SANTA MONICA, CA - MARCH 01: Actor Matthew McConaughey attends the 2014 Film Independent Spirit Awards on March 1, 2014 in Santa Monica, California. (Photo by Jason LaVeris/FilmMagic)

Matthew McConaughey

A 90-es években a Tökéletlen idők című kultikus klasszikusban való szereplése után vált ismertté. Először a Szeretném, ha szeretnél című filmmel lopta be magát a szívünkbe Jennifer Lopez oldalán, de a Kate Hudsonnal való mágikus kémiája a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt című filmben volt az, amivel kiérdemelte méltó helyét ezen a listán. A 2010-es évek elején elhagyta a műfajt, hogy megmutassa, többre is képes, ami be is jött neki hiszen a 2013-as Mielőtt meghaltam című film főszerepéért Oscar-díjat kapott.