Még nem regisztráltam

Kult

Nicki Minaj, Missy Elliot, Doja Cat – az elmúlt évtizedek legjobb női rapperei

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Egykoron a rapszcénát főként a férfiak uralták, akik szövegeikben és videóklipjeikben előszeretettel tárgyiasították a nőket. A 90-es évektől kezdve azonban a női rapperek egyre nagyobb teret kezdtek nyerni és üdítő színfoltjává váltak ennek a zenei stílusnak.

Szerinted ki a legjobb női rapper?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Nicki Minaj

Több mint 10 éve oszlopos tagja a hip-hop kultúrának, és minden egyes albumával és kislemezével bizonyítja, hogy megilleti a rap királynője cím. Minaj az a rapper, aki kihagyhatatlan eleme egy jó közreműködésnek, miközben önállóan is olyan slágereket dob ki, amelyek letarolják a toplistákat. Első albuma (Pink Friday) világsztárrá tette.

Lauryn Hill

A rapper-énekesnő a 90-es években, 16 évesen került a kezdetben Translator Crew, később Fugees néven futó, nagysikerű együttesbe, majd 18 évesen debütált Whoopi Goldberg mellett az Apácashow 2. filmben, ahol alakításával közönségkedvenccé vált. A Fugees-zal olyan világszerte ismert slágerekben énekelt és rappelt, mint a Killing Me Softly vagy a Ready or Not. Grammy-díjat is bezsebeltek második albumukkal, a The Score-ral. 22 évesen Hill kiadta első szólóalbumát, amely a The Miseducation of Lauryn Hill címet kapta és ezzel örökre beírta magát a hip-hop és R&B történelmébe.

Missy Elliot

Ha meghalljuk a Work It című sláger ütemes kezdeti taktusait, azonnal beugrik az előadó is. Missy Elliot a 90-es évek második felében futott be első albumával (Supa Dupa Fly), aminek első kislemeze (The Rain) azonnal a slágerlisták élére repítette. Későbbi albumain olyan kultklasszikus dalok születtek, mint a már említett Work It, Get Ur Freak On vagy a Gossip Folks. A mai napig is aktív, számos közreműködésben vesz részt és szerez dalokat más előadók számára, így nem véletlenül ismerték el munkásságát 2019-ben az MTV Michael Jackson Video Vanguard díjával.

Cardi B

A New York-i rapper kalandos karrierutat járt be: sztriptíztáncosból lett reality sztár, majd 2017-ben a Bodak Yellow slágerével lett egy csapásra a rapközeg megkerülhetetlen alakja. Csípős szövegeivel, egyedi stílusával, és utánozhatatlan személyiségével nyerte el a közönség szívét. Invasion of Privacy című első albuma rögtön a toplisták élére került és többszörös platina lemez lett, köszönhetően az olyan fülbemászó rapslágereknek, mint a Bartier Cardi, a Be Careful vagy a latin zenei elemeket tartalmazó I Like It.

Lil' Kim

A női rapperek alfája és omegája, Lil’ Kim a mai kortárs csajrap úttörője. Karrierje kezdetén igencsak kitűnt szexi, mégis brutálisan kemény és odamondós szövegeivel. The Notorious B.I.G.-vel való kapcsolata a karrierjét is beindította, így olyan slágereket köszönhetünk neki, mint a Lady Marmalade című számban való felejthetetlen közreműködése, a Magic Stick vagy a Crush On You.

Doja Cat

Még csak 28 éves, de már a rap élvonalába tartozó Doja Cat olyan karakter, aki mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A világhírt a Mooo! című őrült dala hozta meg, amiből internetes mém lett. Ezután hamar a slágerlisták és a TikTok-trendek élén találta magát 2020-ban Say So című slágerével. Három album után a rapper-énekes éles stílusváltáson esett át. 2023-ban megjelent Scarlet című nagylemeze jóval kevesebb éneket és annál több rappet tartalmazott.

Megan Thee Stallion

Freestyle előadásai után Tina Snow című lemezével sikerült felhívnia magára a figyelmet. A Big Ole Freak című provokatív száma felkerült a Billboard 100-as listájára. Az igazi áttörést 2019-ben a virális sikert arató Hot Girl Summer című dalával érte el, amin olyan közreműködőkkel dolgozott együtt, mint Nicki Minaj és Ty Dolla Sign. Ezt követően karrierje felfelé ívelt és olyan slágereket dobott ki, mint a B.I.T.C.H vagy az első Billboard listavezető dala, a Savage, mely remix változatán maga Beyoncé is közreműködött.

Eve

Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején olyan dalokkal vált híressé, mint a Gotta Man és a Who’s That Girl, de Gwen Stefanival való együttműködése a Let Me Blow Ya Mind és a Rich Girl című számokon is felejthetetlen. Eve négy stúdióalbumot adott ki, és 2002-ben Grammy-díjat nyert a legjobb rap kollaboráció kategóriában.

Salt-N-Pepa

Cheryl James (Salt), Sandra Denton (Pepa), és Deidra Roper (DJ Spinderella), a Salt-N-Pepa raptrió tagjai meghatározó alakjai a női rap történelemnek. Ők voltak az első nőkből álló rapcsapat, akik mainstream sikereket értek el és kikövezték az utat a jövő hip-hop előadóinak. A női szexualitást és függetlenséget megerősítő szövegeikkel, és olyan slágerekkel, mint Shoop, a Whatta Man, a Let’s Talk About Sex vagy a Push It! beírták magukat a csajrap történelembe.

Ice Spice

A lista legfiatalabb, de nem elhanyagolható szereplője Ice Spice, aki a New York-i Bronxban született, és magában hordozza a bronxi rap minden jellegzetességét. Karrierje még most virágzik, és bár meglehet, hazánkban kevésbé ismert, a következő években biztosan szélesebb körben is hallani fogunk róla. Óriási sikert ért el TikTokon a Munch című dalával, majd a további számai is mind slágerek lettek a platformon. Közreműködött a 2023 nyarán bemutatott Barbie című film egyik betétdalán is. A Barbie World, amiben Nicki Minaj mellett hallhatjuk a hangját, a 2023-as év egyik leghallgatottabb slágerévé vált.