Még nem regisztráltam

Kult

Capitolium, Westminster-palota, Riksdag – a világ legszebb parlamentjei

Anna Csákó

A képviseleti demokrácia intézményének helyszíne a parlament, ahol az országgyűléseket tartják. Azok felépítése és jogkörei igen eltérőek lehetnek, és az ott meghozott döntéseket heves politikai viták vehetik körbe, abban viszont azonosak, hogy a törvényhozó testületek gyűlései az adott állam fővárosában, egy erre kijelölt épületben zajlanak. Elfogultságunk fokát mutatja, hogy mivel a XX. század fordulóján épített, Steindl Imre által tervezett budapesti Országháznál úgysincs gyönyörűbb a világon, így azt a toplistából kihagyva, csak az örök első helyezett után hoztuk el a világ legszebb országházait.

Szerinted melyik épület a legszebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
Aleksandr_Vorobev / Getty Images

Kongresszusi Palota – Argentína

A Buenos Airesben ülésező argentin parlament épülete 1898 és 1906 között készült el. A műemléknek sorolt Kongresszusi Palota mellett található az ország autópályáinak kezdetét jelző „0” kilométerkő.

benedek / Getty Images

Westminster-palota – Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság parlamentjében a Lordok Háza és a Képviselőház üléseit tartják. A londoni Temze partján található világörökség részét képező épülethez tartozik az Erzsébet-torony és annak fő harangja, a Big Ben.

RossHelen / Getty Images

Bourbon-palota – Franciaország

A kétkamarás francia parlament alsóháza, a Nemzetgyűlés a Szajna partján található Bourbon-palotában ülésezik, míg a Szenátus a szintén párizsi Luxembourg-palotában. Az alkotmány módosítása esetén a két ház együttes ülését a Versailles-i kastélyban tartják.

benedek / Getty Images

Montecitorio palota – Olaszország

Az olasz képviselőház üléshelyéül szolgáló palotát Giovanni Lorenzo Bernini tervei alapján építették a XVII. századi Rómában, barokk stílusban.

Jorg Greuel /  Getty Images

Parlament – Ausztria

Az osztrák törvényhozás alsóházi és felsőházi gyűlésekre oszlik, melyek együttes ülése a Szövetségi Gyűlés. A parlament helyszíne a bécsi Ringstrasse körúton található, Ausztria számos más fontos épületével együtt.

zoom-zoom / Getty Images

Riksdag – Svédország

A Stockholmban álló épület Svédország egykamarás parlamentjének ad otthont. Az Aron Johansson tervei alapján készült épületet 1905-ben adták át.

Juan Carlos fotografia / Getty Images

Cortés Palota – Spanyolország

Madrid egyik legemblematikusabb épületében, eredeti nyelven a Palacio de las Cortes-ben ülésezik a spanyol parlament, melyet Narciso Pascual Colomer építész vezetésével 1845 és 1850 között építettek.

Michael Müller / Getty Images

Capitolium – Amerikai Egyesült Államok

A Washington DC-ben található neoklasszikus épületben ülésezik az USA törvényhozó testülete, a kongresszus, mely képviselőházból és szenátusból áll. A mindenkori amerikai elnök lakóhelye és munkahelye szintén Washingtonban található, a Fehér Házban.

fhm / Getty Images

Reichstag – Németország

1894-ben nyitották meg Berlinben a Reichstagot – bár korábban a törvényhozó testület azonos néven futott az 1999-ben felújított épülettel, mára az ülésező országgyűlést Bundestagnak hívjuk, hogy az elhatárolódjon XX. századi elődjétől.

CHUNYIP WONG / Getty Images

Kokkai Gijidō – Japán

A szigetország országgyűlésének alsóháza a Képviselőház, felsőháza pedig a Tanácsok Háza, melyek a Tokióban található japán parlament épületében üléseznek.

India kormánya

Saṁsada Bhavana – India

2023 május 8-án avatták fel Új-Delhiben Indiai új parlamentjét, ahol ezentúl a Rádzsja Szabha nevű felsőház és a Lok Szabha nevű alsóház ülésezik. Az épületről a Portfolio cikke szerint Narendra Modi miniszterelnök azt mondta, ez „nem csak egy épület, ez az ország szimbóluma, az önálló India bizonyítéka lesz”.