Még nem regisztráltam

Kult

Bazilika, Mátyás-templom, Parlament – Budapest legszebb épületei

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Budapest számos kincset rejt magában, köztük lenyűgöző épületeket, amelyek a város szépségét és gazdag történelmét tükrözik.

Szerinted melyik a legszebb budapesti épület?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Országház

A budapesti Parlament, hivatalos nevén az Országház, a Duna partján, a Kossuth Lajos téren található. Budapest egyik fő nevezetessége. 1885 és 1904 között építették a tervpályázaton győztes, azóta világhírűvé vált építész, Steindl Imre tervei alapján. Az épület neogótikus stílusban készült. Az épület 96 méter magas, kupolája fővárosunk egyik meghatározó építészeti jellegzetessége.

St. Stephen's Basilica in Budapest, Hungary

Szent István-bazilika

Országunk egyik legjelentősebb katolikus szakrális épülete, és a főváros egyik ikonikus nevezetessége. Az építését 1851-ben kezdték meg, de csak hosszú évtizedek után, 1905-ben fejeződött be. Az épület a nevét I. (Szent) Istvánról, Magyarország első királyáról kapta.

The Matthias Church in Budapest, Hungary, Europe. View from the Fisherman's Bastion.

Mátyás-templom

A budai Várnegyed szívében található, kiemelkedően fontos történelmi és vallási jelentőségű épület. Az eredeti templomot a XIII. században építették, de később a törökök jelentősen megrongálták. A jelenlegi, gótikus stílusban épült Mátyás-templomot a XIX. század végén alakították ki. Az épület homlokzata lenyűgöző, színes, gazdagon díszített szobrokkal és motívumokkal.

Facade of Gresham Palace, Budapest, Hungary. (Photo by: Godong/Universal Images Group via Getty Images)

Gresham-palota

A belváros szívében, a Széchenyi István tér és a Roosevelt tér sarkán található. Az épületet 1907 és 1908 között építették az angol Gresham Biztosítótársaság megbízásából. 1987 óta más Duna-parti épületekkel együtt a világörökség része. 1947-ben bezárt, utána államosították, majd eladták, és 2004-ben felújítás után luxusszállodaként nyílt meg újra.

Budapest, Hungary - October 01, 2019: Street view of the Castle Garden Bazaar (Varkert Bazar) designed by Miklos Ybl, with pass byers on the Lanchid street from the North.

Várkert Bazár

Az épületegyüttes a Duna-parton helyezkedik el, a Budavári Palota területén, a Szentháromság tér környékén. Az eredeti Várkert Bazár a XIX. század végén épült Zsigmond Quittner a kor szecessziós stílusában. Ma sokoldalú funkciót tölt be: megtalálhatók itt üzletek, éttermek, kávézók, valamint kulturális és kiállítási terek is. Az impozáns lépcsők és teraszok kiváló kilátást nyújtanak a Dunára és a városra, így a látogatók élvezhetik a gyönyörű panorámát.

Budapest, Hungary-January 01, 2016: New York Palace Hotel. The most impressive and brilliant building on the Boulevard Elizabeth in Budapest is the Palace of new York). The building was built in the spirit of the Italian Renaissance in 1894. On the ground floor of the building was opened a cafe, the glory of the beauty of which quickly spread to all the capitals of Europe.

New York-palota és kávéház

Budapest egyik ikonikus és történelmi kávéháza, amely a város központjától, a Blaha Lujza tértől rövid sétára található. A New York-palota 1894-ben épült, azóta ad otthont a pazar belső terű, négy szintre tagozódó, New York kávéháznak, ahol a nyitás után hamarosan kialakultak az irodalmi és művészi asztaltársaságok.

Museum of Fine Arts, Budapest, Hungary

Szépművészeti Múzeum

A neoreneszánsz, neoklasszicista stílusú műemléképület a Hősök terén található. Az 1906-ban megnyitott múzeum az egyik legfontosabb művészeti intézmény Magyarországon.

Hungary, Budapest, Vigadó Concert Hall,

Pesti Vigadó

Budapest belvárosában, a Dunakorzón található épület, amely a múlt század közepén épült. A Duna-part jellegzetes építészeti eleme. Az idők során számos kulturális és társadalmi esemény otthona volt.

Fővám téri Központi Vásárcsarnok

Budapest egyik legrégebbi és leghíresebb piactere. Az épület 1897-ben készült el, neogótikus és neoreneszánsz stíluselemekkel rendelkezik. A tetőt a pécsi Zsolnay-gyár színes épületkerámiái fedik.

(GERMANY OUT) Hungary, Budapest: Western railway station ( Budapest Nyugati pályaudvar)  (Photo by Markus Matzel/ullstein bild via Getty Images)

Nyugati Pályaudvar

Budapest legrégebbi vasúti fejpályaudvara a 6. kerületben található. Az épületet a híres építész, Gustave Eiffel irodája és August de Serres tervezte, és 1877-ben nyílt meg. A közhiedelemmel ellentétben Eiffel nem tekinthető a pályaudvar tervezőjének.

Budapest, Hungary - April 20, 2016: The facade of the Hall of Art (Mucsarnok) at Hero's Square in Budapest at daylight.

Műcsarnok

A Városligetben található, Magyarország egyik legjelentősebb kortárs művészeti kiállítóhelye. Az épületet az 1896-os Ezredéves Kiállításra tervezték, és azóta is fontos szerepet tölt be a magyar művészeti életben. Az épület neoklasszicista stílusban épült.

Budapest Hungary - Jun 12 2018: Liszt Ferenc Music Academy on Liszt square with lots of outdoor restaurants, and coffee shops in the early morning.

Zeneakadémia

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapest egyik legrangosabb zenei intézménye, és az épülete is rendkívüli történelmi és művészeti jelentőséggel bír. 1904 és 1907 között építették.