Még nem regisztráltam

TechTud

4-6-os villamos, 7-es busz, földalatti – ikonikus budapesti járatok

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Minden Budapesten tömegközlekedő ember életében van néhány járat, amihez sok emlék köti. Lehetnek ezek pozitív és negatív élmények is, de az biztos, hogy aki BKV-val jár, annak tuti van legalább egy sztorija, ami az alábbi járatokhoz köthető.

Szerinted melyik Budapest legikonikusabb járata?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

16 szavazat.

Földalatti (M1)

Az M1-es metróvonal történelmi jelentőséggel bír: nemcsak Budapest első metróvonala, hanem 1896-os megnyitásával ez volt (a londoni után) Európa második földalatti vasútvonala. A Vörösmarty tér és a Mexikói út között közlekedik, nagyrészt az Andrássy út alatt.

2-es villamos

A Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között közlekedik. A Dunával párhuzamosan haladva csodálatos látkép tárul az utasok elé a budai panorámának köszönhetően. Nem csoda, hogy a National Geographic 2012-ben a világ 7. legszebb villamosvonalának választotta.

4-6-os villamos

Mivel mindkét villamos a Széll Kálmán térről indul, és útvonaluk nagy részben megegyezik, gyakran emlegetik őket együtt négyes-hatos néven. 2014-ben munkanapokon csúcsidőben a két vonalon átlagosan 220 ezren utaztak. Ezzel a számmal a világ legforgalmasabb villamosvonal-párosa.

9-es busz

Budapest egyik legforgalmasabb buszjárata. Kőbánya alsó vasútállomás és Óbuda, Bogdáni út között közlekedik.

16-os busz

A turisták kedvenc járata: a Széll Kálmán tér és a Deák Ferenc tér között közlekedik a Budai Várnegyeden keresztül.

7-es busz

Az egyik legmegkerülhetetlenebb járat Budapesten. Újpalota és Albertfalva között közlekedik, összekötve több vasútállomást, az M2-es, az M3-as és az M4-es metrót, valamint számtalan autóbusz-, trolibusz-, illetve villamosvonalat.

28-as villamos

A hírhedt járat a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és az Izraelita temető között közlekedik.

5-ös busz

Rákospalota és a Pasaréti tér között közlekedik.

72-es troli

A Zugló vasútállomás és az Orczy tér között közlekedik, keresztül a Városligeten, érintve az Állatkertet és a Széchenyi fürdőt. Budapest leghosszabb trolibusz vonala.  Érdekesség, hogy az Arany János utca és a Kálvin tér között felsővezeték hiányában akkumulátoros (önjáró) üzemmódban működik ez a járat.

1-es villamos

Az 1-es villamos Budapest második leghosszabb villamosvonala. A 18,3 kilométeres hosszát a 41-es villamos csak 200 méterrel körözi le.
A vonal a kelenföldi vasútállomástól Pesten át – a Rákóczi és az Árpád hídon keresztül – vezet Óbudára, a Bécsi út/Vörösvári útig.

14-es villamos

A Lehel tér és Káposztásmegyer, Megyeri út között közlekedik.

133E busz

A nappali járatok közül ez a leghosszabb, Budapest határain belül közlekedő, hurok nélküli buszjárat – egy irányban 28 kilométert tesz meg. Újpalotáról indul és egészen Nagytétényig megy, tehát teljesen keresztül megy a fővároson.