Még nem regisztráltam

Kult

Penge, Interjú a vámpírral, Kárhozottak királynője – a legikonikusabb vámpíros filmek

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Imádunk az olyan filmektől irtózni, amiben misztikus lények szerepelnek. Ezek közül is a mesék legismertebb szörnyei, a vámpírok azok, akik a legtöbb filmet, könyvet és színházi előadást ihlettek meg.

Neked melyik a kedvenc vámpíros filmed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.

Interjú a vámpírral

Tom Cruise és Brad Pitt emlékezetes főszereplésével készült 1994-es vámpírfilm, Anne Rice nagysikerű könyve adta a történet alapját. Egy újságíró, egy magát vámpírnak beállító személlyel, Louis de Pointe du Lac-kal készít interjút, aki elmeséli vámpírrá válásának és élete válságos illetve örömteli pillanatainak történetét, melyben nem csak ő, de teremtője, Lestat de Lioncourt is főszerepet játszik. A csodálatos jelmezekkel és drámai jelenetekkel átszőtt történet igazi klasszikus.

Alkonyattól pirkadatig

A Robert Rodriguez által rendezett és Quentin Tarantino által írt filmben két szökésben lévő bankrablóval, Richie-vel és Seth-tel találkozhatunk, akik egy családot elrabolva próbálnak átszökni a mexikói határon, nem is sejtve, hogy egyik megállójuk során egy vámpírfészekbe tenyerelnek. Az ikonikus film egyik emlékezetes jelenetét Salma Hayek kígyós táncának köszönhetjük.

Penge

A Penge a Marvel-képregényekből nőtte ki magát egy egész franchise filmsorozattá, és mai napig is kultikus filmnek számít. Penge egy vámpírvadász, annak ellenére, hogy ő maga egy vámpír-ember hibrid, különleges képességekkel. Harcba száll a vámpírok egy csapatával, akik le akarják igázni az emberiséget, de természetesen először a rejtélyes, kardos idegent kell legyőzniük gonosz tervük megvalósítása érdekében. 2025-ben érkezik az újraélesztett történet legújabb része.

Kárhozottak királynője

Az Interjú a vámpírral folytatása 2002-ben került a mozikba, a reményekkel szemben viszont ez nem lett akkora siker, ugyanakkor mégsem elhanyagolható, ha vámpírfilmekről beszélünk. A történetben a korábban jól ismert Lestat rocksztárként éli életét és zenéje felébreszti a vámpírok ősét, Akashát, aki Lestatot elcsábítva világuralomra akar törni. Mindezt a parafenoménokat kutató Jesse és az ősvámpírok családja próbálja megakadályozni. Akasha megformálója az r’n’b feltörekvő csillaga, Aaliyah, akinek 2001-ben bekövetkezett halálakor ez volt az utolsó filmszerepe.

Drakula (1992)

A Bram Stoker által írt Drakula története 1992-ben is feldolgozásra került, méghozzá nem más, mint a nagysikerű rendező, Francis Ford Coppola által. A film az 1931-es változat mellett a másik leghíresebb Drakula filmnek számít, köszönhetően látványvilágának és parádés szereplő gárdájának, melyben Gary Oldman játssza a címszereplőt, mellette pedig Winona Ryder, Keanu Reeves és Anthony Hopkins a történet többi meghatározó szereplőit.

Engedj be!

A 2008-as svéd vámpírfilm egészen rendhagyó módon dolgozza fel a hagyományos vámpír történeteket. A sztori két gyerekről szól, Oskarról és Eliről, akik a véletlen folytán összebarátkoznak. Oskart iskolatársai bántalmazzák, így ő próbál kiállni bántalmazói ellen, amiben Eli támogatja. A film közben kiderül Eliről, hogy vámpír, és láthatjuk mihez kell folyamodnia, hogy élelemhez jusson, miközben identitását el kell titkolnia barátja és a környék lakói elől. Megható és szívbemarkoló film, amely számos díjat és elismerést nyert.

Hétköznapi vámpírok

A Taika Waititi által rendezett horror komédiában négy vámpír lakótársat ismerhetünk meg, akiknek életét dokumentarista jelleggel követhetjük végig. A hétköznapi élet egyszerűsége keveredik a vámpír lét izgalmaival, ez pedig igen vicces eseményeket szül a főszereplők életében. A nagy sikerű filmet további rövidfilmek illetve egy tévésorozat is követte, ami már az 5. évadánál tart.

Halhatatlan szeretők

A 2013-as melankolikus hangulatú, komédia-drámában Adam és Eve életét követhetjük végig, akik évszázadok óta vámpírként élnek egymással házasságban, mégis külön. Adam nem találja helyét a világban, így Eve a segítségére siet és szembe kell nézniük halhatatlan életük halandóságával. Tom Hiddleston és Tilda Swinton a két főszereplő szerepében képesek voltak a már eddig jól ismert vámpír élet egy új oldalát megmutatni.

Drakula (1931)

A filmtörténelem legismertebb vámpíros alkotása, amely Bram Stoker azonos című művén alapszik, az 1931-es Drakula című film. Nem csak azért emlékezetes alkotás, mert elsők között vitte a filmvászonra Drakula legendás történetét, de azért is, mert egy magyar származású színész, Lugosi Béla alakította a film főszerepét, és ezzel beírta magát a popkultúra történelmébe. Az általa játszott Drakula félelmetes karaktere pedig további filmeket ihletett meg, ezzel kulturális ikonná avanzsálva a halálos vérszívót.

Alkonyat-filmek

Bár hosszú ideig számított inkább kínosnak, az utóbbi években a filmsorozat egyre inkább kult státuszt ért el. Csillogó vámpírok, vérfarkasok és őrlődő szerelmesek történetét ismerhetjük meg, aminek főszereplője a Bella Swan, aki új iskolába kerülve megismeri Edward Cullent, akiről kiderül, hogy egy több száz éves vámpír. Szerelmük gyorsan kezd kibontakozni, amit különböző erők szét is akarnak szakítani. Ráadásul hamar szerelmi háromszögben találják magukat a vérfarkas gyökerekkel rendelkező Jacob Blackkel, ami tovább komplikálja az eseményeket.