Még nem regisztráltam

Kult

Spinédzserek, Marie Antoinette, Moulin Rouge! – filmek, amiknek zseniálisak a kosztümjei

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Számos szempont határozza meg, hogy mitől jó egy film, sokszor a történetszálon kívül például a film látványvilága is hozzájárul ahhoz, hogy mitől válik egy mozis alkotás felejthetetlenné. Összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyekben a kosztümök a mai napig is emlékezetesek számunkra.

Szerinted melyik filmnek voltak a legjobb kosztümjei?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Marie Antoinette

Bár a Marie Antoinette életét bemutató film Sofia Coppola rendezésében nem aratott hatalmas sikert, a filmben található kosztümök zseniálisan örökítik meg az utolsó francia királyné személyiségét és korszakát. A barokk jellegzetes jegyeit ötvözve a pasztell színvilággal, a film jelmeztervezője, Milena Canonero Oscar-díjat is kapott remek munkájáért.

Moulin Rouge!

A Baz Luhrmann rendezésében készült romantikus dráma egy angol költő és egy kabaré előadó és kurtizán, Satine románcát mutatja be az 1900-as évek elején. A Bohémélet és a Szentivánéji álom története ihlette film sikerében kulcszerepe volt a vizualitásnak, amiben a modern világ szexiségét ötvözték a régmúlt párizsi kabaréinak hangulatával. Ez leginkább Satine ruhatárára igaz, amiben a csillogás elengedhetetlen.

Elizabeth

Az I. Erzsébet angol királynő uralkodásának kezdetét bemutató filmben – Cate Blanchett főszereplésével – megismerhetjük a fiatal királynő pozíciójának megerősödését. A filmben a királynő ruházata egytől egyig rendkívül díszes, tele apró részletekkel, amit csak csodálattal tudunk nézni.

Az ördög Pradát visel

A 2006-os filmben Meryl Streep, Anne Hathaway és Emily Blunt zseniális alakításában egy divatmagazin főszerkesztője és újdonsült asszisztensének kapcsolatát követhetjük végig, betekintve közben a modern divat fényűző világába. A legismertebb luxus divatmárkák öltözékeit és kiegészítőit alkalmazták a filmben, amely így minden idők legdrágább jelmezt igénylő filmjévé vált – és a divatkedvelők ikonikus alkotásává.

Chicago

Az azonos című musical alapján készült filmben Renée Zellweger és Catherine Zeta-Jones főszereplésében két gyilkosságot elkövetett nőt ismerhetünk meg, akik szomjaznak a hírnévre. Az 1920-as években játszódó film a jazz klubok pompáját és csillogását adja vissza, keverve mindezt a korszak jellegzetes stílusaival.

Minden, mindenhol, mindenkor

A 2023-as Oscar-gála legtöbb kategóriában díjazott alkotása nem csak történetében izgalmas, de a filmben megjelenő jelmezek is zseniálisak. A multiverzumokban ugráló történetben a főszereplő Evelyn és lánya, Joy különböző alternatív énjüket testesítik meg, így egyes énjeik ruházata tökéletesen visszaadja azok helyzetét, viselkedését, személyiségét. Különösképpen Joy alteregója, Jobu, akinek számtalan ötletes ruházata egytől egyig bámulatos.

Szörnyella

A 101 kiskutya mesében felbukkanó főgonosz, Szörnyella de Frász fiatalkorát bemutató történetben a fiatal Szörnyella divat iránti elhivatottságát mi sem mutatja jobban, mint a filmben megjelenő, extravagáns ruhaköltemények. Az eredeti alkotásban megjelenő Szörnyella színvilágát tökéletesen visszaidézik a fekete-fehér-piros színpalettán mozgó öltözékek, így a film látványvilága olyan, akár egy divatparadicsom.

Egy gésa emlékiratai

A híres hollywoodi jelmeztervező, Colleen Atwood által alkotott öltözékek jelentősen meghatározzák a filmet, amiben Chiyo Sakamoto felnőtté és gésává válásának történetét követhetjük végig. Atwoodnak köszönhetően a későbbi Sayuri olyan megjelenéssel vág neki gésa életének, amivel éteri szépséget képvisel.

Szőkék előnyben

Marilyn Monroe és Jane Russell két amerikai showgirlt játszik ebben az 1953-as filmben, amelyben Monroe egyik meghatározó előadása, a Diamonds Are a Girl’s Best Friend dal is elhangzik – a színésznő igéző, rózsaszín estélyiben adja elő az ikonikus dalt.

Spinédzserek

A 90-es évek egyik legismertebb tinikomédiája, Jane Austen Emma című regényének modernizált változata, amiben Cher Horowitz, a gazdag Beverly Hills-i tinédzser a szárnyai alá veszi az új tanulót, Tai Frasiert és elhatározza, teljesen átalakítja a lány stílusát. A film kulturális hatása megkérdőjelezhetetlen, köszönhetően például a szereplők felejthetetlen jelmezeinek is, amelyek azóta is befolyásolják a fiatalok öltözködését, gondoljunk csak Cher ikonikus, kanárisárga szettjére, Dionne fekete-fehér kalapos kosztümjére vagy Amber tornaórai öltözetére.