Még nem regisztráltam

Kult

Schindler listája, Nagymenők, Életrevalók – amikor az élet írja a forgatókönyvet

top24-admin

A legjobb sztorikat az élet írja – nagy közhely, de igaz, hozunk rá tíz példát. Összegyűjtöttünk néhány sikerfilmet, amely való történeteken alapul, és olyan jól sikerült, hogy kitalálni sem lehetett volna jobbat.

Neked melyik élet-inspirálta történet tetszett a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.

Schindler listája

Steven Spielberg igazi Oscar-halmozó, de egy filmje sem nyert annyi aranyszobrocskát, mint a több ezer zsidót megmentő náci tiszt története a második világháborúból. Az amerikai filmakadémia hét Oscarral jutalmazta az 1993-as drámát.

Kapj el, ha tudsz

Steven Spielberg a 2002-es Kapj el, ha tudsz című filmben dolgozta fel Frank W. Abagnale történetét, aki orvosként, ügyvédként és egy nagy légitársaság másodpilótájaként is megvezette az embereket. A filmben sok meglepő fordulat van, félelmetes belegondolni, hogy ezek meg is történtek.

Életrevalók

Sokkal jobb lenne, ha a gazdag francia arisztokrata története nem lett volna igaz, hisz Philippe nyaktól lefelé béna egy baleset miatt. Ápolójával közös története viszont megható és humoros, többi között ezért lehetett óriási siker világszerte.

Nagymenők

Megannyi igaz történeten alapszik Martin Scorsese 1990-es filmje, a Nagymenők, amelyben olyan nagyágyúk szerepeltek, mint Robert De Niro, Ray Liotta vagy Joe Pesci. És hogy kerek legyen a sztori: a filmben szereplő gengszterek közül 5-öt 35 évvel a Nagymenők megjelenése után, 2014-ben kaptak el.

Szemtől szemben

Először láthattuk egy jelenetben Robert de Nirót és Al Pacinót, a két legendát Michael Mann ültette le egymással szembe, szó szerint. Az 1995-ös film már megkerülhetetlenné vált, kasszasiker volt, imádták a kritikusok is, de a legnagyobb díjátadókon nem hasított akkorát, mint a listánkon szereplő többi film.

Egy csodálatos elme

Ron Howard 2001-ben filmesítette meg John Forbes Nash Jr. történetét. A Princerton egyetemen kapcsolatok és pénz nélkül boldogulni próbáló matekzseniről szóló alkotás annyira jól sikerült, hogy négy Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb filmét.

Életben maradtak

Bárcsak az Életben maradtak történetét se a valóság ihlette volna, de a légiszerencsétlenség után az Andokban ragadt 16 túlélő túlélésért folytatott harca is megtörtént eseményeken alapul. A film narrátora John Malkovich volt, a túlélők egyikét pedig Ethan Hawke alakította.

8 mérföld

A 2002-es 8 mérföld szintén igaz történetet dolgoz fel, Curtis Hanson Jimmy Smith küzdelmes életét filmesítette meg, Eminemmel a főszerepben. A 8 mérföldnek köszönhetően a rapper a filmes világban is meg tudta vetni a lábát.

A zongorista

Sokan Roman Polanski legjobb rendezésének tartják a 2002-es A zongoristát. A második világháború alatt játszódó film a Varsóból a náci megszállás miatt menekülni kényszerülő zsidó zongoraművész történetét meséli el, a rendezőt a főszereplőt és forgatókönyvet is Oscar-díjjal jutalmazták.

127 óra

Aron Ralston hegymászó 2003-ban Utah-ban kirándult, amikor egy kőtömb ráesett a karjára, emiatt kirándulása során több mint öt napot töltött egy sziklahasadékban. Történetét 2010-ben filmesítette meg Danny Boyle (Trainspotting), a 127 órát végül hat Oscar-díjra jelölték.