Még nem regisztráltam

Kult

Tavaszi szél, hull a szilva, érik a szőlő – a legismertebb magyar népdalok

Anna Csákó

Talán nem a legszebbek, nem a legszerelmesebbek, nem a legszomorúbbak, de megpróbáltuk összegyűjteni azt a néhány népdalt, amelyeket minden egyes magyar ember ismer. (És természetesen találtok majd köztük nagyon szépeket, nagyon szerelmeseket és nagyon szomorúakat is.)

Neked melyik a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Tavaszi szél vizet áraszt

Ha Freddie Mercury nem énekelte volna el, akkor is az egyik legismertebb népdalunk lenne – és ahhoz elég egyszer is meghallgatni, hogy értsük, miért.

Csillagok, csillagok

Egyszerű szimbólumokkal játszik, amiket egy 21. században élő szegény legény éppúgy megért, mint száz évvel ezelőtti sorstársai.

Kis kece lányom

A millió változatban feldolgozott népdalt az izlandiak is sajátjuknak tekintik. Mi tudjuk, hogy Bartók Béla gyűjtötte Felsőiregről, de annak csak örülhetünk, ha más népek is örömüket lelik benne.

Erdő, erdő, erdő

Az Ősmagyar Egyház (mert ilyen is van) szerint a 12 erdőben lakó madár valójában 12 mágus. Mi ennyire távolra nem merészkednénk, de a magyar népdalokban az is a jó, hogy mindenki azt lát beléjük, amit csak szeretne.

Két szál pünkösdrózsa

Hiába moll, jókedvűen is lehet szép.

Által mennék én a Tiszán ladikon

Ladikon, de ladikon!

Megyen már a hajnalcsillag

A Bartók Béla által 1917-ben gyűjtött dalhoz Szalóki Ági előadásában hoztunk egy kis segítséget, ha valaki meghallgatná, milyen az, mikor nem az énekórai hármasért énekli valaki.

A csitári hegyek alatt

Kutatásokkal nem tudjuk alátámasztani az állítást, de A csitári hegyek alatt a legtöbb magyar ember lelkében előkelő helyet foglal el – még azoknál is, akik nem a népzene szerelmesei.

Megrakják a tüzet

Nem vidám nóta.

Érik a szőlő, hajlik a vessző

Még az őshazából hoztuk magunkkal. Zörög a kocsi, pattog a Jancsi kezdéssel ugyanolyan lendületesen énekelhető.

Hull a szilva a fáról

Ennél a dalnál tanultuk meg, hogy különösebb mélyenszántó tartalom nélkül is lehet vidáman énekelgetni.

Jól van dolga a mostani huszárnak

A dal nagyjából azt a romantikus elképzelést próbálhatta a katonaság előtt álló fiatalok fejébe ültetni, hogy aki huszárnak áll, az ne törődjön azzal, ha egy karddal lekaszabolják a csatamezőn, hisz előtte az aranyszőrű lovával lerúghatja a csillagokat is.

Az árgyélus kismadár

A Csík Zenekar által is feldolgozott népdalt Pongrácz Zoltán gyűjtötte 1931-ben. És ha sose tudtad, mit jelent az árgyélus szó, most segítünk: angyali.

Még azt mondják, ez se szép az se szép

A dal is csodálatos, Lajkó Félix citerajátékához pedig szavaink sincsenek.

Elindultam szép hazámból

Bartók Béla gyűjtése, teli szebbnél szebb hajlításokkal, és az iskolai ballagások elengedhetetlen, könnyeket előcsalogató darabja.

Látod, Édesanyám

A legdepressziósabb magyar népdalok listáján biztosan dobogós lenne.

Én vagyok az, aki nem jó

A népdal szélesebb körben kapott ismertségét ezúttal nem Kodály Zoltánnak vagy Bartók Bélának köszönhetjük, hanem a Csík Zenekarnak.

Erdő mellett estvéledtem

A dalt Kodály Zoltán gyűjtötte az előző évszázad elején Pásztón, azóta pedig számtalan módon adták már elő hangszerrel és nélküle – mi egy egyszerű, acapella verziót mutatunk.