Még nem regisztráltam

Kult

Budapesti helyek azoknak, akik autentikus környezetben gondolnának a Római Birodalomra

Tóth Bálint Soma
Tóth Bálint Soma

A Dunántúl évszázadokig a Római Birodalom provinciája volt Pannónia néven, a Duna pedig az ókor legnagyobb birodalmának természetes határaként szolgált. Ezért a magyar fővárosban tucatnyi olyan hely van, ahol a TikTok-láztól beinduló, vagy a rómaiakra amúgy is gyakran gondoló férfiak korhű romok között merenghetnek Julius Ceasar hódításain, Brutus árulásán, vagy egyszerűen csak a Ben Hur-filmek cselekményén. A következő listánkban ezeket a helyeket gyűjtöttük össze az Aquinqumi Múzeum honlapja alapján.

Neked melyik a kedvenc Római Birodalom emlékét felidéző budapesti helyszíned?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
 Civertan Grafik / CC BY-SA 2.5

Polgárvárosi amfiteátrum

A mai Óbuda területén a birodalom egyik határvárosa, Aquincum állt. Aquincumnak pedig két amfiteátruma is volt. A kisebbik, a polgárvárosi amfiteátrum a szentedrei HÉV Aquincum megállójánál található.

Kummer János / 24.hu

Északi városfal és városkapu

Ha a H5-ös HÉV Aquincum megállójától elindulunk a Pók utcai lakótelep felé, akkor a Szentendrei út melletti téren megcsodálhatjuk a határváros egykori városfalának és városkapujának a romjait.

 

Szajki Bálint / 24.hu

Vendégfogadó és lakóház

Aquincum egykori vendégfogadójának és lakóházainak romjai adják az alapját a Pacsirtamező úton található Aquincumi Múzeum gyűjteményének.

Kaboldy  / CC BY-SA 3.0

Vízvezeték – Aquaeductus

A Szentendrei út két oldala közötti földsávon, az Aquincumi Múzeumtól egy kőhajtásnyira áll az ókori vízvezetékek egyik egészen jó állapotban fennmaradt példája, az egykor a határváros vízellátásáért felelős vezeték egyik rekonstruált darabja.

 

Branstetter Sándor / MTVA / MTI

Déli táborkapu (porta principalis dextra)

Aquincum egykori légiótáborának déli kapuja is az ókor óta áll, és csak a a Flórián térig kell elmenni, ha szeretnénk közelebbről szemügyre venni a tábor falait és oszlopait.

VinceB / CC BY-SA 3.0

Thermae Maiores – a legiótábor fürdője

Az aquincumi légiótáborban természetesen fürdő is szolgálta a katonák egészségét.

A latinul Thermae Maioresnek vezetett aquincumi fürdő romjait a Flórián téri aluljáróban található fürdőmúzeum mutatja be. Bár sokan nem tudják, a fürdőmúzeum fölött autósok tízezrei vezetnek el minden nap, amikor a Szentendrei útról felhajtanak az Árpád hídra.

Mohos Márton / 24.hu

Helytartói palota (praetorium)

A terület helytartójának palotája, azaz a praetorium egykor a Hajógyári szigeten állt.

Bár a romok jelenleg a föld alatt vannak, a Sziget fesztivál vendégeként azért érdemes lehet észben tartanunk, hogy egykor Aquincum ura is nagyokat bulizhatott itt.

DEA / E. LESSING / De Agostini / Getty Images

Hercules-villa

Az óbudai Meggyfa utca 19-21. cím alatt egy egészen különleges római kori rom maradt fenn, egy egykori lakóház.

A padlómozaikok után Hercules-villának elnevezett épület műemléknek számít, és Budapesti Történeti Múzeum része, de jelenleg sajnos nem látogatható.

Kaboldy  / CC BY-SA 3.0

Keleti táborkapu (porta praetoria)

A legiótábor kapuja annak idején az ellenség felé, vagyis a Dunára nézett.

A romok még mindig állnak, bár egy kicsit elbújva az óbudai lakótelep panelrengetegében, az Árpád hídtól északra, Óbuda óvárosának tőszomszédságában.

 

Google Street View

Kaszárnya és szentély romjai

Bár ma már ebből nem sok minden vehető ki, az óbudai Vöröskereszt utca és Miklós utca találkozásánál egykor egy kaszárnya és egy szentély is állt.

Róka László / MTVA /MTI

Katonavárosi amfiteátrum

Aquincum nagyobbik amfiteátruma az egykori katonavárosban állt.

Az óbudai Bécsi út 85. szám alatt található romok igazi különlegességét az adja, hogy az egykori amfiteátrum küzdőtere nagyobb volt, mint a Colosseumé.

Kaboldy / CC BY-SA 3.0

Cella trichora

A latinul Cella trichorának nevezett, 360 körül épített ókeresztény sírkápolna romjai Óbudán, a Raktár utca, a Körte utca és a Hunor utca kereszteződésénél találhatók.

 

Marjai János / 24.hu

Castellum contra Teutanum

A rómaiak védvonalai természetesen átnyúltak a Dunán. Az egyik, mai pesti oldalon álló erőd a Dagály fürdő helyén volt.

A másik, melynek romjait mind a mai napig meg lehet nézni a Belvárosi Plébániatemplom árnyékában, a Március 15. tér helyén volt.

Thaler / CC BY-SA 3.0

Az albertfalvai római tábor és település

Az 1940-es években Óbuda mellett Buda egy másik részén, Albertfalván is egy római kori tábor nyomaira bukkantak.

Az egykori tábor területe a XI. kerületi Hunyadi János út két oldalán helyezkedik el.

Pacilaci125 / CC BY-SA 4.0

Campona – Segédcsapat tábora Nagytétényben

A budatétényi bevásárlóközpontnak sem csak viccből választottak latin nevet, hanem azért is, mert itt is egy település volt a római korban.

Egészen pontosan a segédcsapatok tábora.