Még nem regisztráltam

Kult

Vészhelyzet, A Grace Klinika, Doktor House – a legjobb kórházas sorozatok

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Az orvosi drámák évtizedek óta megbízható alapműsornak számítanak a tévében. Ezek amellett, hogy izgalmas betekintést nyújtanak az egészségügy világába, fontos személyes és társadalmi kérdéseket is felvetnek.

Neked melyik a kedvenc kórházas sorozatod?

Az elemeket (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

21 szavazat.

A Grace klinika

2005-ben indult, azóta tizenkilenc évad jelent meg. A történet az Ellen Pompeo által alakított dr. Meredith Greyről és kollégáiról szól, akik az orvosi pálya kihívásai között lavíroznak.

Doktor House

A 2004 és 2012 között futó sorozat főszereplője a Hugh Laurie által alakított zseniális, de borzasztó természetű dr. Gregory House, aki a Princeton-Plainsboro Egyetemi Kórház diagnosztikai csapatát vezeti. A sorozat előrehaladtával a nézők Dr. House és kollégái magánéletébe is betekintést kaphattak.

Vészhelyzet

A 15 évadot megélt kórházi drámasorozat egy chicagói megyei kórház sürgősségi osztályának eseteit és dolgozóit mutatta be. Olyan színészeket tett világsztárrá, mint George Clooney, Noah Wyle vagy Julianna Margulies.

New Amsterdam – Vészhelyzet New Yorkban

A sorozat dr. Max Goodwint követte, aki átvette a New Amsterdam Kórház orvosi igazgatói posztját. A New Amsterdamot az tette kivételes orvosi sorozattá, hogy könyörtelenül foglalkozott a valós problémákkal, az egészségügy helyzetével.

Doktor Murphy

A sorozat főszereplője dr. Shaun Murphy, egy fiatal sebész, aki autista és savant-szindrómás. A sorozat azokat a nehézségeket is bemutatta, amelyekkel dr. Murphy szembesült, amikor munkatársai és betegei mellett próbált eligazodni a sebészi pálya kihívásai között, és  közben saját problémáival is megküzdött.

A klinika

1985-ben indult Németországban, válaszként a Kórház a város szélén című csehszlovák sorozatra. A fekete-erdei klinikán olyan emlékezetes karakterek dolgoztak, mint Brinkmann professzor és a fia Udo, valamint Christa nővérért is sok néző rajongott.

Kórház a város szélén

Magyarországon 1982-től vetített csehszlovák sorozat. Úttörőnek számít a kórház-sorozatok történetében.

Kés/Alatt

Két plasztikai sebész, dr. Sean McNamara és dr. Christian Troy életét mutatja be, akik nem csak üzlettársak, hanem legjobb barátok is. Orvosi profiljukba egészen extrém esetek is tartoznak. A drámai, és sokszor kicsit szappanoperás elemeket a családi életük adta a sorozathoz. 2010-ben ért véget, 100 epizód után.

Dokik

A sorozat egy kórház dolgozóinak egy csoportjáról szólt, és a kezdeti időkben tökéletesen egyensúlyozott a vígjáték és a dráma között. A humor használata friss nézőpontot adott az orvosi műfajnak, illetve a komoly élet-halál kérdéseknek is.

Jóban Rosszban

2005 és 2022 között vetített magyar sorozat, amit a Barátok közt konkurenciájának szántak. Fő témája a Csillagvirág Klinika dolgozóinak és betegeinek, valamint a velük kapcsolatba kerülő egyéb szereplőknek az élete volt.