Még nem regisztráltam

Sport

A budapesti atlétikai vb legemlékezetesebb pillanatai

Dajka Balázs
Dajka Balázs

Bukások, meglepő aranyak, magyar dobogó, karambolozó golfautók. A budapesti atlétikai világbajnokságnak számos emlékezetes versenye vagy történése volt, ezeket szedtük össze.

Neked melyik jelenet maradt meg leginkább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

Ha bővebben olvasnál a vb legjobb pillanatairól, itt megteheted.

10 szavazat.
Mohos Márton / 24.hu

Femke Bol tökéletes zárása

A vébét a női 4×400 váltók döntője zárta, és Bol óriásit alkotott. Szinte lehetetlennek tűnt, hogy behozza Hollandiát az első helyen, de az utolsó száz méteren, valami elképesztő versenyben levadászta előbb brit, majd jamaicai ellenfelét, végül elsőként haladt át a célon.

Ben Stansall / AFP

Holland dupladráma

Előbb a 10 ezer méteres versenyben Sifan Hassan lábai koccantak össze az ellenfele szorításában és maradt le a dobogóról, majd vegyes váltóban a magabiztosan vezető Femke Bol savasodott be annyira, hogy az utolsó métereken már lendületét veszítette, pár lépésre a céltól pedig orra bukott.

Mohos Márton / 24.hu

Tamberi a mennyben

Az olasz Gianmarco Tamberi elsőre vitte át a 236 centit magasugrásban, és végül ez döntött a javára JuVaughn Harrisonnal szemben, akinek ez a magasság másodikra sikerült. Tamberi ezután bő fél órán keresztül ökörködött mindenfelé. Kimászott az olasz közönséghez, énekelt, a magasugró matracon szaltózott, majd még az akadályfutásnál használt vizes árokban is megmártózott.

Varga Jennifer / 24.hu

Halász Bence bronzérme

A kalapácsvető volt a legesélyesebb az éremre a hazai versenyzők közül, és ő nem is okozott csalódást, elcsípte a dobogó legalsó fokát.

Mohos Márton / 24.hu

Krizsán Xénia majdnem bronza

A hétpróbázó óriásit hajrázva olyan közel verekedte magát a dobogóhoz, hogy egyszer még ki is írták az óriáskivetítőre, hogy bronzérmesként zárt. Sajnos az érem végül nem lett meg, de így is karrierje legjobb vébéjét zárta.

HERVIO Jean-Marie / KMSP / KMSP via AFP

Micsoda diszkoszdöntő!

Az amerikai Laulauga Tausaga az utolsó előtti sorozatban robbantott, és 69,49 méterre repítette a diszkoszt. Ezzel a kísérletével 26 centimétert vert az olimpiai bajnok Valerie Allmanra és bő egy métert a szám másik esélyesére, a kínai Pin Fengre. Ez volt a vb egyik legváratlanabb eredménye.

Mohos Márton / 24.hu

A leggyorsabb férfi

Noah Lyles a fejébe vette, hogy történjen bármi, ő lesz az atlétika új arca, és nem csak a sporteredményei miatt. A megnyilvánulásaival elég megosztó személyiséggé is vált, de el kell ismerni vele kapcsolatban: baromi gyors. Ezt megmutatta Budapesten is, ahol előbb a 100-at, aztán a 200-at, végül a váltóval a 4×100-at nyerte meg.

ANDREJ ISAKOVIC / AFP

A megosztott aranyérem

Női magasugrásban a címvédő Katie Moon, valamint Nina Kennedy voltak azok, akik a mezőnyből át tudták vinni a 490 centimétert, majd a következő emelést követően mindketten háromszor rontottak. Ott álltak ugyanannyi rontással, ugyanolyan eredménnyel, ilyenkor pedig a szabályok lehetővé teszik, hogy kiegyezzenek döntetlenben – ez történt.

Kisbenedek Attila / AFP

A vb-sztár golfkocsibalesete

A vb egyik legszürreálisabb jelenete volt, amikor a 200 méter elődöntőjére menet két, atlétákat szálllító kisautó ütközött, a balesetben pedig a jamaicai Andrew Hudson megsérült, üvegszilánk ment a szemébe. Bár megkapta a lehetőséget, hogy a döntőben fusson, de csak egy riválist tudott megelőzni.

Varga Jennifer / 24.hu

Magyar sprinterek a vb-elődöntőben

Takács Boglárka 100 méteren, Molnár Attila négyszázon ment egy kört, vagyis jutott az elődöntőbe. Molnár a 4×400-as férfiváltó és a mixváltó tagjaként is országos csúcsot döntött, majd megtette ezt a 4×400-as női csapatunk is, amely egy 1980 óta érvényben lévő rekordot írt át.

Jewel SAMAD / AFP

A favorit rejtélyes betegsége

A norvég Jakob Ingebrigtsen az 1500 méter elődöntőjében még a közönségnek integetett, a döntőben azonban a végére elfogyott, a brit Josh Kerr körbefutotta, a csalódott Ingebrigtsen pedig kis híján a második helyet is elveszítette. Később azzal jött, hogy nem akarja senki érdemeit kisebbíteni, de nem volt teljesen egészséges.