Még nem regisztráltam

TechTud

10 dolog, ami nélkül nem szabad repülőre szállni

Birkás Péter
Birkás Péter

Vannak helyek, amik – Magyarországról – csak viszonylag hosszú, akár 12 órás repüléssel érhetők el, és egy-egy ilyen útra érdemes jól felkészülni, hogy megkönnyítsük az indulást, a levegőben töltött nem kevés időt, és az érkezést is. Összeállításunkban tíz olyan dolgot szedtünk össze, amik nélkül ma már biztos, hogy nem indulunk el egy hosszabb repülőútra, főleg ha azt még átszállások is tarkítják.

Szerinted melyik a legfontosabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.
Getty Images

Innivaló

A több órás repülőutak során az utasok természetesen enni és inni is kapnak, ráadásul többször is (ez benne van a repülőjegy árában), de folyadék szempontjából érdemes saját tartalékkal is rendelkezni, hogy soha ne kelljen a személyzetre várni, ha éppen megszomjazunk. Erre a legideálisabb megoldás egy saját kulacs (de egy üres flakon is megteszi), amit természetesen a biztonsági ellenőrzést követően, már a terminálon érdemes feltölteni vízzel.

Getty Images

Tisztálkodási eszközök

Egy tízórás út nagyon hosszú, muszáj, hogy az ember néha felfrissítse magát és figyeljen a higiéniájára. Éppen ezért jó, ha van nálunk nedves törlő, papírzsebkendő, kézkrém, illetve olyan összehajtogatható fogkefe, továbbá apró fogkrém, amit nem sokkal a leszállás előtt tudunk használni a repülő aprócska mosdójában. Apróságok ezek, de érkezéskor, egy hosszú út után nagyon sokat javítanak az ember komfortérzetén.

Getty Images

Kényelmes ruha

Triviálisnak tűnik, de a repülőn a legfontosabb a kényelmes és praktikus ruha. Ne feledjük, ez nem a Met-gála, nem nekünk kell a legjobban kinézni, a lényeg, hogy a ruhánk ne zavarjon az amúgy hosszúra nyúló, pár óra után komfortosnak még nagy jóindulattal sem nevezhető út alatt. Kényelmes edzőcipő, puha pulcsi, laza mackónadrág. Jó eséllyel a repülőn is abban érezzük majd a legjobban magunkat, amiben otthon.

Xiaomi

Powerbank

E-book olvasó, mobil, tablet, fejhallgató – manapság jó pár eszközt viszünk a repülőre, és előfordul, hogy nem töltöttük fel őket az út előtt. Bár sok gépen van már USB-csatlakozó az ülésekbe építve, de ezekkel egy kütyü tölthető, elég lassan, így érdemes készülni arra, hogy út közben elfogyhat az energia. Manapság már olyan megoldások is vannak, amivel akár egy laptop is tölthető. De az út előtt érdemes ellenőrizni, a légitársaságunk milyen modelleket engedélyez a gépén.

Getty Images

Gyógyszerek

Ne legyen rá szükség, de azért érdemes előre készülni mindenféle eshetőségekre. Fájdalom- és hányingercsillapító, esetleg altató, de olyan készítmény bepakolása sem butaság, ami segít enyhíteni egy esetleges köhögést. A világjárvány óta alig van kellemetlenebb dolog, mint amikor az embert a körülötte ülők gyanúsan méregetik, mert köhécsel – márpedig egy száraz levegőjű repülőn elkezdeni könnyű, abbahagyni már sokkal nehezebb.

Sony

Zajszűrős fej- vagy fülhallgató

Hosszú repülőutak során a legnagyobb áldás egy zajszűrős fül- vagy fejhallgató. Olyan gép nem nagyon van, ahol nincs folyamatosan monoton zúgás, és egy ilyen eszköz jobb esetben ezt képes kizárni (minden más zajjal együtt), ami sokkal elviselhetőbbé teszi a levegőben töltött hosszú órákat. A választék ezen a téren meglehetősen széles, de mi a magunk részéről a Sony megoldására esküszünk, ami még soha nem hagyott minket cserben egy út során sem.

Getty Images

Szemfedő

Egy apró, semmi helyet nem foglaló kiegészítő, ami nagyon sokat javíthat a levegőben töltött időnkön, főleg, ha aludni szeretnénk a ránk váró út alatt. Az utasteret ugyan rendre besötétítik, de fények így is lesznek: valaki videót néz, valaki olvas, valaki a telefonjával világít. Egy szemfedő rengeteget segít a külvilág kizárásában, és óriási segítség abban, hogy valamennyi időt alvással tölthessünk az arra nem feltétlenül alkalmas ülésünkben.

Getty Images

Saját képernyő

A hosszú utakon a legtöbb gépen van szórakoztató rendszer, de ne elégedjünk meg ennyivel. A képernyők kicsik, a tartalom változó, a filmet rendre megszakíthatja valamilyen bemondott információ. Vigyük a saját, jó minőségű képernyőnket (tablet, laptop), amire az út előtt letölthetünk bármit, amit a ránk váró 8-12 óra alatt meg akarunk nézni. Mindez hatványozottan felértékelődik, ha egy vagy több gyerkőc is utazik a társaságunkban.

Getty Images

E-book olvasó

8-12 óra elég hosszú idő, ha az ember be van zárva egy repülő csőbe, ahol elég minimális a mozgástér. Nem lehet végig filmezni vagy aludni, az embernek olykor olvasni támad kedve. A magunkkal cipelt könyv helyett ugyanakkor sokkal jobb választás az e-book olvasó: kisebb, könnyebb és persze több száz digitális kötet tárolható rajta, így a ránk váró út alatt nem kell beérnünk egyetlen olvasmánnyal, az újabb modelleken ráadásul játszani, videót nézni is lehet.

Getty Images

Övtáska

Szinte biztos, hogy mindenki kézipoggyásszal száll fel egy több órás útra induló gépre, de ezt érdemes kiegészíteni egy övtáskával, ami nem kerül a szék alá, vagy a fejünk feletti csomagtartóba. Ebbe kell pakolni a legfontosabb cuccokat: az útlevelet, a pénztárcát, a gyógyszereket, a powerbanket, a kézfertőtlenítőt és társait. A saját életünket könnyítjük meg, ha nem kell mindig egy hátizsákban turkálni, ha valamelyikre éppen szükségünk van.