Még nem regisztráltam

Életke

Bernáthegyi, újfundlandi, komondor – ember méretű óriáskutyák

top24-admin

A nagytestű kutyák  méretüknél fogva akár félelmet is kelthetnének, de az életüket is odaadnák az emberért. Ezt sokszor bizonyítják is mentőkutyaként, igaz, ma már házi kedvencként is egyre nagyobb hely jut nekik.

Neked melyik a kedvenc óriáskutyád?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.

Komondor

A legnagyobb magyar óriáskutyának is helye van a listánkon. Az egyik legismertebb pásztorkutyát egy négylábúval sem lehet összekeverni a sajátos szőrzete miatt, pláne, ha nem nyírják.

 

Újfundlandi

Mentőkutya, de nem csak a földön, a vízen is be lehet vetni. Szőre általában fekete, de létezik szürke változatban is.

Kaukázusi juhászkutya

A név itt is árulkodó: a kaukázusi juhászkutya az orosz kutya egyik változata. Korábban fő feladata a nyáj őrzése volt, ma már inkább csak kedvtelésből tartják.

Ír farkaskutya

Bár az óriáskutyák többnyire békések, a hatalmas ír farkaskutya mégis kiemelkedik a barátságos és szelíd jellemével. Ez sétáltatás közben nem mindig érződik, az ír farkaskutya nagyon el tudja rántani az embert a pórázzal.

Leonbergi

A leonbergi kutya csupaszív, gyermekszerető, de a listánkon szereplő kutyákhoz hasonlóan kiváló őrző-védő is. További egyezési pont, hogy a többi kutyához hasonlóan a leonbergi is rengeteget eszik.

Bernáthegyi

A bernáthegyi az alpesi masztiff leszármazottja, az egyik legismertebb óriáskutya, főleg a filmes karrierje miatt, elég, ha csak a Beethoven című filmet említjük. Szívóssága és teherbírása miatt a mai napig gyakran foglalkoztatják mentőkutyaként.

Angol masztiff

Összeállításunkban szereplő kutyák közül az angol masztiff az egyik legősibb, már többezer évvel ezelőtt is ismert volt. A súlyát tekintve a legnehezebb kutyának mondható, hisz akár több száz kilogrammot is nyomhat.

Nápolyi masztiff

Több masztiff is helyet követelt a listánkon, közülük a legnagyobb talán a nápolyi. Alapvetően békés állat, de ennek ellenére nem szabad felidegesíteni. Kell hozzá a szakértelem, kezdőknek nem nagyon ajánlott.

Német dog

A német dog (más néven dán dog) az egyik legnagyobb kutyafajta, marmagassága elérheti a 90 centimétert is, súlya pedig 80-90 kilogramm között mozog. Életkoruk viszont átlagosan csak 10 év.

Moszkvai őrkutya

A moszkvai őrkutya természetesen Oroszországból származik, viszonylag „fiatal”, a XX. században tenyésztették ki a bernáthegyi, az orosz foltos kopó és a kaukázusi juhászkutya keresztezése után.