Még nem regisztráltam

Életke

Szakadékba, tóba, nyomornegyedbe – helyek, ahová a GPS vezethet, ha vakon bízol benne

Anna Csákó

A kesztyűtartón szétterített térképek kora a műholdas navigációs rendszerek megérkezésével leáldozott, ami lényegesen megkönnyíti a sofőrök életét – az alábbi listába gyűjtött történetek azonban arra hívják fel figyelmünket, hogy a szemünket továbbra sem helyettesíthetjük GPS-alkalmazásokkal.

Szerinted melyik a legdurvább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
RENAULT Philippe / hemis.fr / Hemis / AFP

Huron-tó

Jó harminc métert úszott a partig az a 23 éves nő, aki úgy tűnik, előbb hitt a GPS-készülékének, mint saját szemének, mikor autójával belehajtott az Ontarióban található tóba.

Radka Danailova / Getty Images

Brazil nyomornegyed

Egy idős pár a Waze közösségi navigációs programját követve a célpontnak gondolt, turisták által sűrűn látogatott sugárút helyett egy hasonló nevű utcába tévedt. Az utca Niterói nyomornegyedében található, ahol tisztázatlan okokból 20 lövést kaptak az autójukba, amit a házaspár női tagja nem élt túl.

omers / Getty Images

Szakadék

2022 szeptemberében egy 47 éves, észak-karolinai apának javasolta azt a Google Maps, hogy hajtson át egy 2013-ban összeomlott hídon. A férfi helyismeret és figyelmeztető táblák híján ezt megtette, és még a helyszínen életét vesztette.

Stephan Zirwes / fStop Images / Getty Images

Repülőtér leszállópályája

Néhány héten belül két sofőrnek is sikerült az egyébként jól kitáblázott alaszkai reptér leszállópályájára hajtani – ők az Apple térképének adtak igazat a valósággal szemben.

shutterjack / Getty Images

Kikötő

2023 tavaszán néhány héten belül két turista is a Hawaii legnagyobb szigetén fekvő Kailua-Kona kikötőjének vizébe vezette autóját. Természetesen a GPS utasításait követték, az egyik nő elmondása szerint azt hitte a sötétben, hogy a tenger csak egy nagy pocsolya.

Stephanie Ahrends / Nord-West-Media TV / dpa Picture-Alliance / AFP

Csatorna

Egy német sofőr vakon megbízott kocsija navigációs berendezésében, ám a műholdas helymeghatározó rendszer egy hajózható csatornába irányította. A férfi túlélte, autóját viszont elnyelte a víz.

Szajki Bálint / 24.hu

Erdei vízmosás

Egy fiatalokból álló négyfős magyar társaságot a rendőrség mentett ki a Bükkből, miután megrekedtek autójukkal egy erdei vízmosás oldalában.

24.hu

1700 kilométerrel arrébb

Izgalmas lett volna belepillantani annak a férfinek a fejébe, aki hosszú órákon keresztül annyira máshol járt, hogy fel sem tűnt neki, mikor Róma helyett a németországi Rom felé vezette őt a GPS.

grebcha / Getty Images

Sípálya

A szállásukra akart visszatérni az a két magyar férfi, akiket a GPS végül egy sípálya közepére vezényelt.

Erik Von Weber / Getty Images

Folyó

Egész könnyen megúszta autója navigációs rendszerének életveszélyes utasításait az az amerikai nő, akinek a legnagyobb félelmei közt a vízbe fulladás is szerepelt. Miután a sötétben a Neversink folyóban találta magát, azonnal hívta a 911-et, akik még időben ki tudták menteni.

Forrás: www.autonavigator.hu

Tapolcai Alsó-tó

Egy helyismerettel nem rendelkező nő a tapolcai kórházba szeretett volna eljutni, ehelyett – saját bevallása szerint – a GPS-t követve 150 méterrel arrébb, az Alsó-tó vizében kötött ki Subarujával.