Még nem regisztráltam

Életke

Lecsó, babgulyás, slambuc – ételek, amik bográcsban az igaziak

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Egyértelmű, hogy bográcsban készítve valahogy minden finomabb lesz. Azt a jellegzetes füstös ízt nem lehet máshogy elérni, csak a szabad tűzön főzéskor. Az is hozzátesz az élményhez, ha a társaság minden tagja beszáll az előkészületekbe.

Szerinted melyik bográcsban készült étel a legfinomabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Bográcsgulyás

Sűrű gulyásleves üstben készítve. Akár marhából, akár sertésből készül, biztos, hogy sikere lesz. Egyes háztartások csipetkével dúsítják a levest, de nem maradhat el a kenyérrel tunkolás sem.

Halászlé

Az eredeti tiszai halászlé passzírozással, szűkülő bográcsban készül, a legtöbbször harcsa, ponty és kisebb halak kerülnek az edénybe. Érdemes feldobni csípős paprikával a tálaláskor.

Vörösboros marhapörkölt

Mint minden pörköltöt, ezt is készíthetjük bográcsban. A füsttől szuper aromás lesz az étel, csak arra ügyeljen a séf, hogy ne égesse oda. Ahány ház, annyiféleképpen készíthetjük, általában marhalábszárból ajánlják, a csípősség és a köret a társaságtól függ.

Paprikás csirke

Üstben készítve még szaftosabb lesz a pörkölt. Lehetőleg combból és szárnyból készítsd, és amíg fő, elkészítheted a köretet, ami nem csak nokedli lehet, bár azzal és tejföllel az igazi.

Chilis bab

Klasszikus egytálétel, amit nyugodtan készíthetünk szabad tűzön. Darált húsnak jó választás a marha, de sertés- vagy pulykahús is megfelel, vegák pedig húsmentesen is elkészíthetik. A kísérletező kedvűek étcsokit és barna sört is tehetnek bele. Tálalhatjuk tejföllel, sajttal, sőt tortilla chips-szel is.

Pásztortarhonya

Laktató, szaftos, mennyei fogás, és valószínűleg minden húsevő szereti. Egy jóféle kolbásszal megbolondítva és zsír helyett füstölt szalonnával indítva igazán gazdag ízvilágot érhetünk el. A kovászos uborkát se felejtsd el feltálalni hozzá.

Slambuc

Alapja a füstölt szalonna és kolbász. A zöldségekkel és fűszerekkel készre főzzük az alapot. Akkor a legjobb, ha a lebbencs tészta szinte az összes levet magába szívta.

Tojásos lecsó

Az egyik legegyszerűbb, mégis legváltozatosabb étel, főleg bográcsban. Valaki csak kenyérrel, mások tarhonyával, vagy rizzsel kedvelik inkább. Hagyma, paprika, paradicsom az alapja, ezek után jöhet rá a fűszer és végül a felvert tojások. Kis kevergetés után összeáll az étel.

Paprikás krumpli

Szintén egy egyszerű, ám változatos ételről van szó. A hozzávalókat lepirítjuk, végül vízzel felöntjük és beletesszük a burgonyát is. Ha elértük a kellő sűrűséget, fogyaszthatjuk is.

Gombapörkölt

Laskagomba, ördögszekér, csiperke, esetleg shiitake? Ki mit szeret, abból készítse el, nem fogja megbánni. Viszonylag gyorsan elkészül és friss kenyérrel a legfinomabb étel.