Még nem regisztráltam

Életke

Mandula-, rizs-, szójaital – a legfinomabb tejhelyettesítők

Anna Csákó

Van, aki laktózérzékenysége miatt, más morális okokból, megint más pusztán azért cseréli le a tejet valamilyen alternatívára, mert egyszerűen az ízlik neki jobban. Összeszedtük a legfinomabb növényi italokat.

Neked melyik a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
Phamai Techaphan / Getty Images

Mandulaital

A mandulaital gazdag E-vitaminban, kalciumban, vasban és magnéziumban – fehérjetartalma viszont alacsony, így azt érdemes más forrásból pótolni.

carlosgaw / Getty Images

Rizsital

Könnyen emészthető, édeskés ízű, nyugtató hatású az idegekre, de az esetleges magasabb arzéntartalma miatt kisbabák táplálásánál kifejezetten nem javasolt.

Arx0nt / Getty Images

Zabital

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, magas B-vitamin tartalma nyugtató hatásó, valamint elősegíti a haj és köröm növekedését.

Andrew1Norton / Getty Images

Kesudióital

A többi növényi italhoz hasonlóan teli van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint magas K-vitamin tartalma a tejhez hasonlóan kedvezően hat a csontok egészségére, és még a fogyásban is segít.

MAIKA 777 / Getty Images

Kókusztej

A kókusztej nagyon ízletes, a leggazdagabb zsírban a növényi italok közül, és egyedül ez viselheti büntetlenül a tej megnevezést is.

MurzikNata / Getty Images

Borsóital

Lényegesen kevesebb vizet és termőföldet igényel, mint a többi növényi ital, így az egyik legfenntarthatóbb tejalternatíva, ráadásul allergén- és gluténmentes.

Mizina / Getty Images

Mogyoróital

A török mogyoróból készülő italt allergizáló hatása miatt egy évnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott adni. Nagyobbaknak azonban igen: amellett, hogy egészséges, nagyon finom és széleskörűen felhasználható.

Daniel Hurst Photography / Getty Images

Szójaital

A szójaital a leginkább hasonló összetételében a tehéntejhez, és közel teljes értékű a fehérjetartalma.

Suphit Yinot / Getty Images

Kölesital

Mint a lista többi elemét, ezt is könnyedén elkészíthetjük otthonunkban, töredék annyiért, mint a bolti változatok ára, és egy remek tejhelyettesítőt kapunk.

tbralnina / Getty Images

Hajdinaital

Leginkább más növényi italokkal keverve lehet a bolti változatokhoz hozzájutni. A szójaital mellett a hajdinából készült tejhelyettesítő bír magas fehérjetartalommal.