Még nem regisztráltam

TechTud

Tíz csábító, mégis mérgező gyümölcs és növény

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

Az emberi faj fejlődésének fontos lépcsőfoka volt, amikor gyűjtögető életmódot folytattunk: ekkor muszáj volt kitapasztalni a minket körülvevő növények hatásait. Ez a tudás szerencsére a mai napig nem évült el. Az alábbi termésekből garantáltan nem ajánlott meggondolatlanul csemegézni.

Melyik hangzik közülük a legriasztóbban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra!

8 szavazat.
The manchineel fuit on tree branch

Manszanilyafa

Ez, a Karib-térségben őshonos fa zöldalmaszerű terméssel rendelkezik, mely elfogyasztása könnyedén halálos lehet. Bár íze kellemes, leginkább gyömbérre hasonlít, a mérgezés tünetei nem késlekednek, azonnal észlelhetőek. A kezdeti szájüregi zsibbadás mellé maró, csípő érzés társul, emellett a nyelőcső és a légutak bedagadnak, a nyelőizmok lebénulnak, így a tünetek fulladást eredményeznek. A fa kérgének érintése is veszélyes, a bőrfelület bedagad és hólyagossá válik. Tüzelésre sem alkalmas, füstje vaksághoz vezethet.

Photo taken in Lhokseumawe, Indonesia

Jatropha

A jatropha egy Indiában őshonos növény, melynek számos változata ismert hazánkban, mint például a korallbokor vagy a palackfa. Ezeknek a növényeknek minden része mérgező, ám termése fokozottan az. A toxikus hatás tünetei már egy falat után észlelhetőek. A méreganyagok égő torokhoz, hasi fájdalomhoz, erős hányáshoz vezetnek. A mérgezés eredményeként felléphet kiszáradás, összeomolhat a keringés, emellett károsodhat az idegrendszer és beállhat a halál az ellátatlan betegek esetében.

Common Yew (Taxus baccata) in autumn. Part of plants such as seeds and needles are highly toxic and lethal when consumed. The red arillus however, is non-poisonous - Hesselberg region, Bavaria/Germany

Tiszafa

A több kontinensen megtalálható, csodaszép termésű tiszafa pont olyan mérgező, mint amilyen kellemes látványt nyújt. Bár termésének magköpenye édeskés, az általa övezett mag mérgező. A madarak ezt emésztetlenül ürítik, de emlősként jobb kerülni, mert fogyasztása hasmenéshez, fejfájáshoz, a pupillák tágulásához, valamint remegéshez és kómához, majd halálhoz vezethet.

This is a close-up photo of the flowers of plant Euonymus europaeus.

Kecskerágó

A kecskerágónak számos fajtája létezik a lombhullatótól az örökzöldig, a cserjétől a kis fáig. Egy azonban mindegyikre egyaránt jellemző: tokterméseik erősen mérgezőek. A termés elfogyasztása veszélyes, alkaloid- és glikozidtartalma miatt hányást, szédülést, hallucinációkat, vese- és májkárosodást okoz, mely tünetek nem rögtön jelentkeznek, ám halálos kimenetelűek is lehetnek.

Antique Illustration, Copyright has expired on this artwork. From my own archives, digitally restored.
Mezereon (Daphne mezereum, mezereum, mezereon, February daphne, spurge laurel or spurge olive).

Farkasboroszlán

A Magyarországon védett boroszlán termése mérgező. Míg kérgét a népi gyógyászatban alkalmazták, valamint virága kellemes illatot áraszt, addig mutatós piros terméséből már tíz darab elfogyasztása is halált okozhat. Bár a madarakra ártalmatlan, addig az embereknél hányást, hasmenést, fejfájást, valamint szemviszketést, bőrpírt és duzzanatot eredményez.

The Bitter almond.Uighur people use it as a drug, usually used with other herbs.June 4,2012,the city of Kashgar,Xinjiang Uygur Autonomous Region,China.

Keserűmandula

A mandula a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcs, melynek alapvetően két típusát különböztetjük meg, az édeset és a keserűt. Utóbbinak számos felhasználási módja van, többek között a gyógyszeriparban, emellett mandulaolaj készítéséhez vagy a cukrászatban a marcipánkészítéshez is alkalmazzák. A keserűmandula azonban hidrogén-cianidot is tartalmaz, mely a mandula jellegzetes ízét eredményezi, ám egyben méreg is. Kis mennyiségben ez az anyag stimulálja a légzőszervrendszert, valamint javítja az emésztést, viszont nagyobb dózisban halált is okozhat.

Halved Green Custard Apple on White Glass Background.

Cserimoja

Ez a trópusi gyümölcs az ínyenceknek és az extrém ételeket kedvelőknek egyaránt a kedvence lehetne. A krémalmának is nevezett, egzotikus gyümölcs húsának íze átmenetet képez a banán és az ananász között, színe világossárga vagy fehér, emellett igencsak ínycsiklandó. Mindezen túl azonban a gyümölcs belsejében található sötét magok olyannyira mérgezőek, hogy a vegyiparban rovarirtó szerekhez szükséges anyagokat vonnak ki belőle.

Ripe Ackee on the tree. The sign of the ackee’s ripeness is that the skin of the fruit has split exposing the flesh and the seeds. It is in this date that it is no longer poisonous and safe to eat. Ackee is key to Jamaica’s national dish, Ackee and salt fish.

Akiszilva

Az akiszilva már kinézetre sem egy mindennapi növény. Az óriási, örökzöld fa, melynek termése Jamaica nemzeti gyümölcse, akár kómába is ejtheti a meggondolatlan falatozókat. Bár a gyümölcs húsa ehető, más részei hipoglicint tartalmaznak, mely hányást, hasmenést, eszméletvesztést okoz, végső esetben pedig halálhoz vezet.

Kesudió

Hazánkban számos boltban kapható, így tőlünk sem idegen csemege a kesudió, amelynek feldolgozott formája egészséges és nem véletlenül népszerű. A neve azonban megtévesztő, hiszen ez valójában nem egy csonthéjas dióféle, hanem a kesufa gyümölcsén csüngő mag. A nyers kesudió, valamint annak héja súlyos mérgezést okoz, ami a feldolgozását is nehezíti: ha a héj eltávolítása közben a munkások bőrére anakardinsav jut, az maró hatású.

Rebarbara

Sokan kifejezetten szeretik a rebarbarát, de a feldolgozásával nem árt óvatosnak lenni: a növény mérgező leveleit semmilyen formában nem szabad megenni, mivel méreganyaga a főzés során sem semlegesíthető. Bár a halálos dózishoz irreális mennyiséget, több kiló levelet kéne elfogyasztani, már kisebb mennyiségben is okozhat veseelégtelenséget.

Mint a Házipatika írja, a hagyományosan fogyasztott szárrészt is csak akkor szabad csak leszedni, ha már elszíneződött, ami lehet: zöld szárú, zöld húsú, fanyar ízű, nagyon savanyú; piros szárú, zöld húsú, amely savanykás, enyhén kesernyés, és piros szárú, piros húsú is, amely enyhén édeskés ízű.