Még nem regisztráltam

Életke

Kovászos uborka, csalamádé, céklasaláta – a kedvenc savanyúságaink

Anna Csákó

Gyakorlatilag bármelyik zöldséget vagy gyümölcsöt eltehetjük ecetes vagy sós lében, és az így készült finomságok nemcsak egészségesek, de a magyar konyha elmaradhatatlan kiegészítői is.

Szerinted melyik a legfinomabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.

Kovászos uborka

Érdekes ötletnek tűnik a friss zöldséget ázott kenyérrel együtt kitenni a napra érlelődni, de örökké áldjuk annak a nevét, aki ezt először meg merte lépni.

Kinga Krzeminska / Getty Images

Savanyú káposzta

Egyesek nehezen barátkoznak meg az illatával (ami szerintük nyilván szag), cserébe annál finomabb.

Savanyított almapaprika

Haladóknak csalamádéval a közepében.

kajakiki / Getty Images

Csemege uborka

Teljesértékű savanyúságként is megállja a helyét, de több olyan receptet találhatunk, amely kiemeli a savanyú uborkát a salátástálból, hogy egy-egy fogás részeként születhessen újjá.

Savanyított paradicsom

A boltok polcain leginkább zöldparadicsommal vagy koktélparadicsommal találkozhatunk, de bármelyik fajtájukat megpróbálhatjuk eltenni télire.

Uborkasaláta

Tejföllel vagy hagymával vagy ecettel vagy piros paprikával – vagy ezekkel mind egyszerre.

Csalamádé

Gyerekkorunkban vagy imádtuk, vagy nem értettük, miért kellene vele elrontanunk a rántott húst – és a csalamádé a felnőtteket is erre a két táborra osztja.

Ecetes szilva

Ha paradicsomot és mini dinnyét el lehet tenni ecetes lében, a szilvát miért ne lehetne?

PeterHermesFurian / Getty Images

Gyöngyhagyma

Tényleg úgy néznek ki, mintha apró gyöngyszemek lennének, és a savanykás ízük is isteni.

StephanieFrey / Getty Images

Savanyított fokhagyma

Gondolhatnánk, hogy a fokhagymát kár elrontani bármivel, de ha megkóstoljuk a savanyított verzióját, hamar elillannak az ilyen kételyek – a képen láthatót ráadásul mézzel tették el.

Valentyna Yeltsova / Getty Images

Olívabogyó

Rengeteg fajtájuk van, és az összes finom.

Jenner Images / Getty Images

Céklasaláta

Édes vagy sós ételekhez egyaránt használhatjuk a céklát alapanyagként, ahogyan savanyúságként is sokféleképpen elkészíthetjük, az ízlésünknek legmegfelelőbb módon.