Még nem regisztráltam

Életke

SUP, rafting, búvárkodás – a legnépszerűbb vízi sportok

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A rekkenő hőségben hová is indulhatnánk, mint egy álló- vagy folyóvízhez, itthon vagy külföldön. És ha már ott vagyunk, próbáljunk ki egy új sportot – íme néhány ötlet.

Neked melyik a kedvenc vízi sportod az alábbiak közül, vagy melyiket próbálnád ki legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Kenu

Az első kenuk favázra épített bőrből vagy fatörzsből vájt testtel készültek. A kenuban ülő ember lapátját csak az egyik oldalon használja, míg több személy esetén a hajó mindkét oldalán eveznek, a hajó hátsó részében ülő kormányos evezőjével irányít. A leggyakoribb túracélpontok itthon a Tisza, a Rába és a Duna egyes szakaszai.

The Karnali river in west Nepal is one of the wildest rivers for rafting and kayaking in the world with some Grade 5 rapids

Rafting

A raftingcsónakok általában 4–12 személyes gumicsónakok, így a létszám láttán is egy csapatépítő program juthat eszünkbe. Gyors folyású, kanyargós, hullámos folyókon találkozhatunk vele.

Unrecognizable young Caucasian man, paddleboarding with standup paddleboard on a lake

SUP

Az eredeti Stand Up Paddle őse Hawaii-hoz köthető, ma már felfújható változata is hódit. Egy szörfdeszkán állva, evezővel a kézben suhanhatunk a vízen vérmérsékletünk szerint. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy habár csak állunk, mégis mennyire komplex törzsizom munkát végzünk közben. Remek stresszlevezető és meditatív mozgás, ha belehúzunk a tempóba, remek kardió edzés. Sőt már jógázni is van lehetőségünk a deszkán, vagy barátainkkal bérelhetünk egy Mega XXL Sup-ot, ahol négyen egyszerre kell, hogy evezzünk (lehetőleg egy irányba).

LA LIBERTAD, EL SALVADOR - JUNE 16: Caroline Marks, of the United States, surfs during the final of the World Surfing League Championship Tour by Corona at Punta Roca beach on June 16, 2023 in La Libertad, El Salvador. (Photo by APHOTOGRAPHY/Getty Images)

Szörf

Hawaii-szigetekről származó vízi sport, mely 1967-ben találta meg mai formáját. Megfigyelték, hogy a hatalmas mennyiségű víz tarajos bukóhullámokat gerjeszt, és a part irányába igen nagy a tolóereje, ezt kihasználva némi ügyességgel, gyakorlással és egy szörfdeszkával lehet a hullámokat meglovagolni és különböző mutatványokat végrehajtani.

Kajak

Kajakot először eszkimó, aleut és ainuk vadászok használtak. Magyar sportolóinknak hála élen járunk a különböző országos- és világversenyeken e sportágban. Már felfújható verzióban is elérhető. Egész testet átmozgató sport, ami a mentális egészségre is jó hatással van.

Úszás

Azon kívül, hogy lehűti felhevült testünket, rendkívül sokrétű pozitív egészségügyi hatással bír. Túlsúllyal rendelkezőknek és mozgássérült személyeknek is javasolt, mert a gerincoszlopra és a csontozatra kisebb teher rakódik ebben a közegben. Fejleszti az izomrendszerünket és sokat segít a gyermekek fejlődésében is.

Vitorlázás

A hajózás egyre nagyobb népszerűségnek örvend már a Balatonon is. Nem szükséges egyből megszerezni a jogosítványt, vagy hajókatalógusokat nézni, hiszen egy viszonylag drága hobbiról beszélünk. Nagyon sok helyen lehet akár kapitánnyal is hajót bérelni 2 órára, vagy egész napra. A legtöbb cég többféle csomagot ajánl célcsoportonként (családosoknak, céges csoportoknak, fotózásokhoz, legény-leánybúcsúkra) akár cateringgel együtt.

Búvárkodás

A búvárkodáshoz többféle speciális felszerelés kell. Neoprén ruha, egy levegővel feltölthető mellény, amely a le- és felmerülésben segít, maszk, uszony és palack. Ezenkívül kell még – egyéntől függően – egy 8-15 kg-os ólomöv, a felhajtóerő végett, reduktor, mely a palackban lévő levegőt teszi hozzáférhetővé számunkra és mélység- és nyomásmérő. A merülést kezdőknek minden esetben tanfolyam kell, hogy megelőzze, és sosem egyedül merülünk. Magyarországon is több helyen van lehetőség kipróbálnunk ezt a sportot.

Vízisí

Az alapok után már könnyű, főleg, ha valaki már síelt korábban, mert a mozgás, a kanyarodás hasonló a vízen, mint a havon.

A young wake boarder in midair while wakeboarding on lake

Wakeboard

Két fajtáját különböztetjük meg: a kötélpályás és a motorcsónakos. A kreativitása és ötletgazdagsága újabb ágazatokat, a wakeszörföt, valamint a rohamosan fejlődő wakeskate-et keltette életre, de jelentős hatással volt a kiteszörfözés kialakulására is.

Flyboard

A szerkezetet egy jetski motorjához csatlakozik 10 méter hosszú tömlővel. Ennek a sugárhajtóműve biztosítja a vízellátást, amivel a repülő deszka a levegőben marad nagyjából 10 méter magasan. A program előtt egy 2 perces biztonsági eligazításon kell részt venni és megkapjuk a felszerelésünket is. A talpra csatolt deszkán két vízsugár biztosítja a tolóerőt. A vizes sportok, extrém programok szerelmeseinek a legjobb választás, Vasembernek érezhetjük magunkat.

CASCAIS, PORTUGAL - MAY 01: A surfer sails on a Waydoo Flyer ONE electric powered board in the Bay of Cascais on the day it ends the state of emergency during the COVID-19 Coronavirus pandemic on May 01, 2021 in Cascais, Portugal. The country has reverted to state of "calamity", opened its borders with Spain and reestablished among different measures the possibility of practicing outdoors sports. The epidemiological bulletin released today by the Directorate General of Health (DGS) reported 470 new cases of COVID-19 and one more death in the last 24 hours. In total, Portugal register 836,947 infections, 16,976 deaths and 796,477 recoveries. (Photo by Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images)

Elektromos szörf

Olyan motoros, felfújható szörfdeszka, amelyet egy kézi panellel vezérelhetünk, és a testsúlyunk áthelyezésével irányíthatunk. Remek szórakozás, és használatukhoz nincs szükség sem hullámokra, sem pedig szélre.