Még nem regisztráltam

Életke

A willendorfi vénusztól Kim Kardashianig – a legtipikusabb szépségideálok

Anna Csákó

Hogy mi a szépség, arra a legkülönfélébb, akár pontos arányokkal leírt elméletek születtek már, és a történelem folyamán más és más típusú embereket tartottak szépnek – miközben a fogalom szubjektív, és a fizikai megjelenésen túl sok minden hatással van rá. Toplistánkban a legtipikusabb szépségideálok közül mutatunk néhányat az ókortól egészen napjainkig, különböző földrajzi helyek közt ugrálva.

Számodra melyik testesíti meg a szépséget?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.
The Weinstein Company / Mediapro / Collection Christophel / AFP

Latin

Sötét tónusú bőr, sötét haj, barna szemek és a sztereotípia szerint mindkét nemből sugárzik az erotika.

Francia

Az országban, amelynek fővárosa egyben a divat fővárosa is, sejteni lehet, hogy nagy hangsúlyt kap az öltözék – a mellékelt videóban viszont ruha nélkül (na nem úgy) látható, hogy 100 év alatt is mennyit változott a szépségről alkotott elképzelésük.

Raymond Hall / GC Images

Skandináv

Fehér bőr, kék szem, szőke vagy világos vörös haj, és minél egyszerűbb, visszafogottabb megjelenés.

Universal History Archive / Getty Images

Ókori görög

Ha az ókori görögök nőideálját keressük, elég ránéznünk Botticelli Vénuszára (tehát: vörös haj, teltkarcsú test, fehér bőr), ha pedig egy megtestesült görög félistent látnánk, gondoljunk Michelangelo Dávidjára vagy a Laokoón-csoportra.

Luis Alvarez / Getty  Images

Afrikai

Afrika nem csak hatalmas, de történelme is egyidős az emberiséggel, így nehéz általánosítani, viszont a teltebb idomok, sötét bőr és színes ruhák valószínűleg egyik nő szépségének sem ártanak a kontinensen.

Nitat Termmee / Getty Images

Sportos

A 80-as évektől kezdődően férfiaknál és nőknél egyaránt a lebarnult, szálkás, rendszeres testmozgással és változatos étkezéssel karbantartott test egyet jelent az egészséggel, így a szépséggel is.

Prodip Guha / Getty Images

Indiai

Igéző tekintet, erős, fekete tusvonal, fekete haj, a test nagyját eltakaró gyönyörű ruhák és óriási ékszerek.

The Chosunilbo JNS / Imazins / Getty Images

Dél-koreai

Mint egy anime figura: V-alakú, fiatalos arc, óriási szemek, pici test, nőknél nagy mellek, férfiaknál kockahas.

Manfred Schmid / Getty Images

Őskori

Bizony, nem maradhat ki a sorból a willendorfi vénusz képében a legrégebbi nőideálunk, az ősanya.

Print Collector / Getty Images

Viktoriánus kori

A Viktória brit királynő után elnevezett kort a fűzőkkel összenyomorított darázsderekak, bő szoknyák és hófehérre púderezett arcok uralták – utóbbiak a férfiaknál is fellelhetőek voltak, ahogyan az arzénnal festett ruhák is, kiegészülve a nyakuk köré épített fojtó gallérokkal.

Dimitrios Kambouris / Getty Images / The Met Museum / Vogue

Kim Kardashian

A XXI. század egyik legmeghatározóbb nyugati szépségideálját a plasztikai beavatkozások által természetellenesen vékony derékkal, hatalmas fenékkel és feltöltött ajkakkal rendelkező nők köre adja.

 Bridget BENNETT / AFP

Barbie

Nőknél magassarkú cipő, rózsaszín ruha, szőke haj, plasztik test, férfiaknál jól fésült haj és kockahas – mindkét nemnél széles mosoly, nemi szervük pedig ugye nincs.