Még nem regisztráltam

Életke

Ácsorgás, háborgás, fogdosódás – így viselkedünk, mikor bevásárolni megyünk

Anna Csákó

Bár már a legtöbb nagyobb áruházlánc lehetővé teszi számunkra, hogy online is megejthessük a heti bevásárlást, közös tapasztalatunk a boltok pénztárainál való sorban állás. Leginkább a saját, belső harmóniánkon múlik, hogy egy-egy ilyen alkalom mennyire visel minket meg, viszont az árcédulák hétről hétre emelkedő számain túl akad néhány vásárlói szokás, ami könnyen kihozza embertársainkat a sodrából. Ezekből hoztunk néhányat.

Téged melyik bosszant a leginkább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
CAIA IMAGE/ NEW / Science Photo Library / AFP

Fogdosódás

Ha téged, az különösen zavaró, de mi itt elsősorban a zöldségek és pékáruk összefogdosására gondoltunk.

Thibaut Durand / Hans Lucas / AFP

Tolakodás

Mindenki számára egyértelmű, hogy te álltál be a sorba hamarabb, vásárlótársad ezt mégis figyelmen kívül hagyja. Mit teszel?

  • A. Ha három perccel később jutsz a kasszához, az neked sem a világvége, így szóvá sem teszed.
  • B. Hagyod, de azért jelzed az anomáliát.
  • C. Veszekedésbe fogsz, abban a reményben, hogy az igazságérzeted megnyerhet egy ilyen apró, kétes értékű csatát.
Neményi Márton / 24.hu

Minőség-ellenőrzés

Csipeget a szőlőből, áfonyából, letör egy darabot a kifli csücskéből – avagy ellenőrzi a termékek minőségét, mielőtt eldöntené, hogy mégsem vesz belőlük.

Kummer János / 24.hu

Visszaszaladás

A listán külön elemként is szereplő akciós termékért, vagy csak elfelejtett valamit – az pedig nem érdekli, hogy a teli kosara mögött tíz másik ember szeretne minél hamarabb kijutni a szabad levegőre.

Kummer János / 24.hu

Egy kosár érintése

A véletlenül hátunknak ütköző kosarak felett egyszerűbb szemet hunyni, de ha ugyanezt szándékosan, valamilyen érthetetlen, felénk irányuló bosszúból teszi vásárlótársunk, afelett nehezebb elmenni szó nélkül.

Kummer János / 24.hu

Akciók

A pénztárnál derül ki, hogy mégsem akciós egy kosárba került termék, vagy csak nem annyival, vagy mégis az, így visszamegy érte – mi pedig békésen végig várunk.

Kummer János / 24.hu

Ácsorgás

Hosszú percekig, lehetőleg úgy, hogy te véletlenül se férj oda az édességekhez, pedig te is csak ácsorogni szeretnél, amíg meggyőzöd magad, hogy a szervezetednek semmi szüksége újabb 50 gramm cukorra.

Marjai János / 24.hu

Pletyka

Gyerekek, unokák, szomszédok, férjek és feleségek sorsai kerülnek a pultra a reggeli péksüti mellé, ezzel jelentősen meghosszabbítva a történetek elmésélője mögött állók boltban töltött idejét.

Yuri_Arcurs / 24.hu

Háborgás

Leggyakrabban a termékek árait látva háborodnak fel a vásárlók, de időnként a többi boltba tévedt külsejét vagy viselkedését is érhetik kritikus megjegyzések.

Neményi Márton / 24.hu

Kapkodás

Ő nagyon sietne, te pedig épp az útjában állsz a polcok közti szűk másfélméteres folyosón. Ellenérzését bosszús sóhajjal, vagy egy halkan elsziszegett káromkodással jelzi.

Neményi Márton / 24.hu

Pakolás

De nem oda, ahová kellene. Többnyire pusztán figyelmetlenségnek köszönhető, mikor kakukkfiókaként feltűnik a kosarunkban egy másik vásárló által odahelyezett termék, vagy épp a kaszaszalagon csúszik át a mi blokkunkra a mögöttünk álló kedvenc fagyija.

Philippe Turpin / Photononstop / AFP

Kuponok

Van, akit már az is kibillent az egyensúlyából, ha véletlenül nem jut hozzá egy kuponhoz. Ennél is rosszabb, mikor a kasszánál előttünk álló percekig feltartja a sort, hogy valamelyik termékről lehúzzák a 10 százalékot – igaz, csak akciós termékeket vett, azokra pedig nem érvényes.