Még nem regisztráltam

Kult

Kultikus magyar filmek

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Bár sose készült annyi új magyar film mint napjainkban, sok olyan korábbi alkotás van, amikből a mai napig szívesen idézünk.

Neked melyik a kedvenc kultikus magyar filmed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

25 szavazat.

Indul a bakterház

Egy igazi klasszikus, melyet 1979-ben rendezett Mihályfy Sándor Rideg Sándor azonos című regénye alapján. A történet szerint Regős Bendegúz a bakterhez keveredik, ahol a bakter és az anyja addig sanyargatja a fiút, amíg az elhatározza, hogy megleckézteti őket.

Macskafogó

Az 1986-ban készült kultikus, máig népszerű rajzfilm főhőse egy titkos egérügynök, Grabowsky, aki el akarja hozni annak a szerkezetnek a titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a mindenre elszánt, gonosz macska-szindikátustól.

A tanú

A filmet Bacsó Péter rendezte 1969-ben, de a betiltása miatt csak tíz évvel később mutatták be. Mindenki emlékszik Pelikán elvtársra, na meg a az új magyar narancsra, ami kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.

Üvegtigris

Az első, 2001-es filmet két másik rész követte 2006-ban és 2010-ben. Az elsőt Rudolf Péter és Kapitány Iván, a másik kettőt már csak Rudolf Péter rendezte egyedül. Az Üvegtigris története hat jó barát mindennapjait meséli el, rengeteg nevetést és máig idézett poénokat biztosítva a nézőknek.

A miniszter félrelép

Egy 1997-es vígjáték, mely Ray Cooney eredeti színdarabja alapján készült. A filmet Koltai Róbert és Kern András rendezte, és ők is alakítják a két főszerepet. A címszereplő miniszter kellemes estét tervez az ellenzék titkárnőjével, ám rengeteg tényező, többek között egy hulla és egy féltékeny férj bonyolítja ezt.

A legényanya

Az 1989-es film Schwajda György A rátóti legényanya című könyve alapján készült, rendezte Garas Dezső.  Fekete-fehér vígjáték, politikai szatíra. „Túltoltuk, rátoltuk…!”

Sose halunk meg

1993-ban bemutatott vígjáték-dráma Koltai Róbert rendezésében. A filmben Koltai alakítja Gyuszi bácsit, aki megismerteti az élet napos oldalával unokaöccsét, a gátlásos Imit.

Kontroll

A 2003-as, Antal Nimród által rendezett film a budapesti metróban forgott. A fikció és a valóság speciális keveréke, melyben megismerhetjük egy metróellenőr történetét.

Valami Amerika

2002-es vígjáték, amit Herendi Gábor rendezett. Azóta az első film két további folytatást kapott. A történet szerint egy amerikai producer Magyarországra érkezik és egy reklámfilmes rendezőnek nagy lehetőséget jelent ez, hiszen így felcsillan a remény, hogy elkészíthesse régóta tervezett első filmjét. Bátyját és öccsét hívja segítségül, hogy elszórakoztassák a producert, hátha sikerül megnyerniük őt a film támogatására.

Moszkva tér

Török Ferenc 2001-ben bemutatott klasszikusa, ami 1989-ben játszódik és a főszereplői négy fiatal, akiknek az élete a bulik és az érettségi körül forog éppen.