Még nem regisztráltam

Kult

Lady Gaga húsruhája, Marilyn Monroe legendás fehér szoknyája – emlékezetes ruhák saját Wikipédia-oldallal

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A divat olykor több mint ruhák halmaza – bizonyos darabok különböző okokból kultikus státuszt érnek el, és a kulturális emlékezet részévé válnak. Néhány ilyen ikonikus ruha annyira jelentős, hogy saját Wikipédia-oldalt is kapott.

Szerinted melyik a legemlékezetesebb ruha?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
71520536

Diana hercegné menyasszonyi ruhája

Diana hercegné ikonikus menyasszonyi ruhája 1981-ben, Károly herceggel való esküvőjén vált világhírűvé. A lenyűgöző ruha, melyet David és Elizabeth Emanuel terveztek, azóta is inspirálja a menyasszonyokat és a divattervezőket egyaránt, és maradandó lenyomata Diana hercegné eleganciájának és stílusának.

NEW YORK - OCTOBER 5: The movie "Breakfast at Tiffany's", directed by Blake Edwards and based on the novel by Truman Capote. Seen here, Audrey Hepburn as Holly Golightly during the opening sequence, pausing in front of Tiffany's jewelry store in New York City. Initial theatrical release October 5, 1961. Screen capture. Paramount Pictures. (Photo by CBS via Getty Images)

Audrey Hepburn fekete estélyije

Audrey Hepburn fekete estélyijét az Álom luxuskivitelben című filmből Hubert de Givenchy tervezte. A lenyűgöző fekete ruha stílusának és egyszerű eleganciájának köszönhetően mindörökre emlékezetes maradt. Ez az ikonikus darab nemcsak Audrey Hepburn szépségét és báját emelte ki, hanem a film világát és a 20. század divatját is meghatározta.

Diana hercegné bosszúruhája

A menyasszonyi ruhája mellett mindenki emlékszik arra a bizonyos váll nélküli „bosszúruhára”, amit Diana hercegné egy londoni eseményen viselt azon a napon, amikor kiderült (akkor még) Károly herceg és Camilla Parker-Bowles viszonya.

LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 12:  Singer Lady Gaga accepts the Video of the Year award onstage during the 2010 MTV Video Music Awards at NOKIA Theatre L.A. LIVE on September 12, 2010 in Los Angeles, California.  (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Lady Gaga húsruhája

Lady Gaga húsruhája a 2010-es MTV Video Music Awards gálán vált világszerte híressé. A húsból készült ruha extravagáns és provokatív megjelenést kölcsönzött a popdíva számára, és nagy port kavart a média és a közönség körében. Ez az ikonikus darab, melyet Franc Fernandez tervezett, bebetonozta az énekesnő helyét a legmerészebben öltözködő sztárok listáján.

A híres „színváltós ruha”

A híres „színváltós ruha” nagy internetes vitát kavart 2015-ben, amikor egy elterjedt fotó alapján sokan úgy látták, hogy fehér-arany színű, míg mások kék-feketének vélték. Ez a jelenség az emberi látás és az optikai illúziók kérdésévé vált. A ruha azóta is emlékeztethet minket az internet erejére, és hogy még a legapróbb részletek is világméretű vitát válthatnak ki.

91139577

Geri Halliwell brit százlós ruhája

Geri Halliwell brit zászlós ruhája az 1997-es Brit Awards díjátadón bukkant fel először. A Spice Girls egykori tagja egy fekete 1950-es éveket idéző fürdőruhát viselt volna, de ezzel nem tudott azonosulni, így mivel angol eseményről volt szó, feldobta egy brit zászlóval, ami igazából nem is zászló volt, hanem egy konyharuha, amit a nővére varrt rá a fekete dresszre.

1658984311

Björk hattyús ruhája

Björk hattyús ruhája az 2001-es Oscar-gálán vált világhírűvé. A fehér, hattyú alakú ruha igazán extravagáns és merész volt, stílusa passzolt az énekesnő egyedi művészetéhez. A ruha, amelyet Marjan Pejoski tervezett, azóta is emlékezetes maradt, és gyakran emlegetik az egyik legkülönlegesebb vörös szőnyeges ruhaként.

Julia Roberts piros ruhája a Micsoda nő filmből

A lenyűgöző piros ruha, amit Julia Roberts a Micsoda nő című filmben viselt, azonnal emlékezetessé vált és összefonódott a karakter és a film történetével.

Jennifer Lopez zöld Versace ruhája

A híres zöld Versace ruha a 2000-es Grammy-díjátadón vált legendává. A lenyűgöző, mélyen dekoltált ruha azonnal a figyelem középpontjába került, és azóta is egyike a legemlékezetesebb vörös szőnyeges pillanatoknak a divatvilágban.

Film star Marilyn Monroe poses over a Manhattan subway grate as the wind blows her white dress up. Photographers capture the moment on camera, which takes place on September 16, 1954, during the filming of Seven Year Itch. Reportedly, Monroe's husband Joe DiMaggio was displeased at the attention his wife received from the crowds.

Marilyn Monroe fehér ruhája

Marilyn Monroe az 1955-ös Hétévi vágyakozás című filmben viselte a híres fehér ruhát. Az ikonikus szellőzőrácsos jelenet után a fehér szatén darab beírta magát a divattörténelembe és a popkultúrába.