Még nem regisztráltam

Kult

Titkos ajtó a Nyugatiban, kút a Hősök terén: dolgok, amiket nem biztos, hogy tudtál a 150 éves Budapestről

Zádori Viktória
Zádori Viktória

1873-ban egyesült Buda, Pest és Óbuda, így a magyar főváros idén ünnepli 150. születésnapját.

Szerinted melyik a legérdekesebb tény az alábbiak közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.

A Parlament helye

A legenda szerint azért épült az Országház a mai helyére, hogy a király a várból kilépve rögtön meglássa a parlamentet, és eszébe jusson, hatalma csak a nép jóváhagyásával lehetséges.

Barlangrendszer

Budapest alatt található a világ egyik legnagyobb geotermikus barlangrendszere. Érdemes meglátogatni a Pál-völgyi, a Mátyás-hegyi és a Szemlő-hegyi barlangot is, mindegyik könnyen elérhető a belvárosból.

Budapest, Hungary - June 22, 2017: Sign of the metro station Vörösmarty ter in the hungarian capital Budapest - Hungary.

Kisföldalatti

A londoni után a budapesti Európa második legrégebbi földalatti vasútvonala. 1896-ban Ferenc József császár avatta fel. 2002-ben az Andrássy úttal együtt az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

Hungary, Central Hungary, Budapest . Buda, Hotel Gellert Thermal Bath (Art Noveau or Secession style), the indoor swimming-pool

Fürdők városa

A világ nagyvárosai közül Budapesten található a legtöbb gyógyvízforrás és fürdő. Fürdőkultúránk leginkább a másfél évszázados török hódoltságnak köszönhető.

Csikágó

Amikor Budapest hetedik kerülete, Erzsébetváros 1897-98 között kiépült, ráragadt a „Csikágó” név, részben a párhuzamos és precízen elrendezett utcák, de sokkal inkább a közbiztonság hiánya miatt.

Budapest, Hungary - April 26, 2016: People enjoy their free time at Városliget, a beautiful city park in the heart of the city, in the foreground part of the lake surrounding the castle.

Városliget

A helyén korábban mocsaras puszta állt, melyet Mária Terézia utasítására feltöltettek és fákkal ültettek be. A 19. században Városerdőnek hívták, szórakozó- és kirándulóhelyként szolgált.

Hero's Square in Budapest with BUDAPEST sign during the Spring Festival at night. (no people)

Elnevezés

Buda, Pest és Óbuda egyesítéskor nem volt egyértelmű, hogy mi legyen az új főváros neve. Olyanok merültek fel, mint Hunvár, Etelvár vagy Dunagyöngye, de végül az egyszerű megoldás mellett döntöttek a korábbi Pest-Buda megfordításával.

Királyi váró a Nyugati pályaudvaron

Van egy titkos ajtó a Nyugati pályaudvaron, bár valószínűleg a legtöbben nem gondolkodnak rajta, hogy vajon hova vezethet. Pedig a túloldalán egy három helyiségből álló csodás váróterem található, amit Ferenc József és Sissi számára építettek. Érdekesség, hogy a váró párja a gödöllői vasútállomáson látható.

Zsinagóga

Az 1850-es években épült Dohány utcai zsinagóga Európa legnagyobb (és a világ második legnagyobb) zsinagógája. A híres bécsi építész, Ludwig Förster tervei alapján épült.

This is Heroes' Square, one of the major squares in Budapest, Hungary, noted for its iconic Millennium Monument with statues. This large square constructed in 1896 for the millennium of the Magyar Conquest of Hungary.

Kút a Hősök terén

Zsigmond Vilmos bányamérnök kezdeményezésére a 971 méter mély kút 1878-ban készült el, majd 1884-ben lebontották, és helyette Ybl Miklós tervei alapján egy díszkutat építettek. A Gloriette nevű építmény 2,5 méter magas volt és a mai Milleniumi emlékmű helyén állt. Utóbbi építése miatt 1898-ban áttelepítették a Gloriette-et Budára, a 12. kerületi Széchenyi-hegyre, ahol kilátóként funkcionál.

The Chain Bridge in Budapest, Hungary in atmospheric mist.

Lánchíd és Széchenyi

A Budát és Pestet összekötő hidat Széchenyi István álmodta meg. Ő azonban soha nem kelhetett át ezen a hídon, mert az átadás idejére már a döblingi ideggyógyintézetben élt. (1848. júliusában, az építkezés során baleset történt, egy munkás meghalt, a munkálatokat egy csónakból szemlélő Széchenyi a Dunába esett, de ki tudott úszni a partra).

View of Esztergom and the Danube from the dome of the cathedral.

Nem volt mindig főváros

1242 teléig, a tatárjárásig, Esztergom volt a királyi székhely. Kormányozták az országot Pozsonyból is, valamint Székesfehérvár és Visegrád is fontos szerepet töltött be korábban az ország irányításában.