Még nem regisztráltam

Sport

Diego Maradona legemlékezetesebb pillanatai

Pincési László
Pincési László

Egy hónappal a 60. születésnapja után, 2020. november 25-én halt meg minden idők egyik legjobb, legnagyobb hatású labdarúgója, Diego Maradona. A játékos, akit nem lehetett nem szeretni a pályán, és akinek magánéletbeli botrányai behálózták az életet.

Mi jut az eszébe, ha meghallja Maradona nevét?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Az évszázad gólja

Maradona a mexikói világbajnokságon az angolok elleni negyeddöntőn szerezte azt a találatot, amelyet 2002-ben a FIFA honlapján az évszázad góljának választottak. A klasszis a saját térfeléről indulva kicselezte Peter Beardsleyt, Peter Reidet, Terry Butchert (kétszer is) és Terry Fenwicket, elhúzta a labdát Shilton kapus mellett és bevágta a hálóba.

Drogproblémák

A sportszakirodalom úgy tartja nyilván, hogy Diego Maradona húsz éven át küzdött kokainfüggőségével: 1984-ben, Barcelonában kezdte és 2004-ben szokott le róla (már ha igaz). Ezen időszak alatt eltiltották a futballtól, lebukott egy világbajnokságon, Kubában volt rehabilitáción. Élete egyik legőszintébb vallomása: „Micsoda futballista lehetettem volna, ha nem drogozom!”

Nápoly istene

Nem elég, hogy a Barcelona világcsúcsot jelentő összegért (akkor 5 millió fontért) vásárolta meg, de két évvel később újabb rekordért, 6,9 millió fontért csatlakozott a Napolihoz. 1984 és 1991 között megélte a mennyet és a poklot: a klub vele nyerte története két bajnoki címét (1987, 1990), megnyerte az Olasz Kupát (1987) és az UEFA-kupát (1989). 1991-ben aztán maffiakapcsolatokkal és drogozással vádolt klasszis a Bari elleni bajnoki után pozitív doppingtesztet produkált. Dicstelenül, a kertek alatt távozott.

Hand of God

1986. június 22. – a mexikói világbajnokság Argentína-Anglia negyeddöntőjének napja. A dél-amerikaiak az 51. percben szereztek vezetést: a Steve Hodge által levegőbe felrúgott labdára Maradona együtt ugrott fel Peter Shilton kapussal, akit úgy tudott csak megelőzni, hogy bal kezével a kapuba juttatta a labdát. A bíró megadta, az angolok tiltakoztak, mindhiába.

Utolsó gól a válogatottban

Az 1994-es vébére nagy várakozásokkal utazott el az argentin válogatott és az első, június 21-i mérkőzésén erőtől duzzadva 4-0-ra elgázolta Görögországot. Gabriel Batistuta triplázott, Maradona szerezte a negyedik gólt.

Két gól Mészárosnak

Maradona az 1982-es világbajnokságon játszotta a legemlékezetesebb mérkőzését magyar válogatott ellen: június 18-án, Alicantéban két gólt szerzett, rajta kívül még Daniel Bertoni és Osvaldo Ardiles volt eredményes. A 4-1-es végeredményt Pölöskei Gábor szépítése eredményezte.

Gól félpályáról

Miután doppingolás és kábítószer-birtoklás miatt nem futballozhatott tétmérkőzésen, jótékonysági meccseken lépett pályára. 1992. május 9-én, Posadas városában a helyi gyermekkórház javára gyűjtöttek, Diego meglátogatta a beteg gyermekeket, majd pályára lépett, és három gólt lőtt. A harmadikat nem is akárhogyan: középkezdés után felemelte a labdát, kettőt dekázott, majd a felezővonal mellől, ballal úgy lőtt gólt, hogy a labda le sem pattant a gólvonal előtt.

Debütálás Magyarország ellen

1976. október 20-én a Talleres ellen mutatkozott be az Argentinos Juniors színeiben. Alig 130 nappal később, mindössze 11 bajnokival (!) a háta mögött a válogatottban is debütált: 1977. február 27-én éppen Magyarország ellen kapott 25 percet csereként. Argentína 5-1-re győzött.

Kétszer az Újpest ellen

A Napoli játékosaként 1990. szeptember 19-én az Újpesti Dózsa ellen is pályára lépett, a BEK-sorozat első fordulójának olaszországi mérkőzése 3-0-s hazai sikert hozott. Maradona duplázott, a 44. percben kapásból, félollóval talált be, a 78. percben méterekről becsúszva elpöckölte a labdát a kapus elől, majd ülő helyzetben a hálóba továbbította.

Kupagyőzelem a Barcával

Az 1982-es vb után lecsapott rá a Barcelona, amelyben 1982. augusztus 3-án egy SV Meppen elleni barátságos mérkőzésen játszott először. Az első 13 mérkőzésén hatszor volt eredményes, a két szezonjában 58 tétmeccsen 38 gólt szerzett. De a Barca vele csak Király-kupa győzelemig jutott, bajnoki címig nem.