Még nem regisztráltam

Sport

O. J. Simpson, Oscar Pistorius, Aaron Hernandez – sportolók, akik gyilkossági ügybe keveredtek

Tóth Bálint Soma
Tóth Bálint Soma

A sportvilág csillagai sajnos nem mindig az emberfeletti teljesítményükkel szereznek maguknak hírnevet. Hiszen vannak köztük olyanok is, akik az embertelen cselekedeteik miatt válnak hírhedtté. Terhes feleségét megölető amerikai focista, menedzserére bérgyilkost küldő jégkorongozó és társaik – a következő listában a leghátborzongatóbb sportolói utakat gyűjtöttük össze a Ranker listáit alapul véve.

Szerinted melyikük érdemli meg a leghírhedtebb sportoló címét?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
Tony Triolo / Disney General Entertainment Content / Getty Images)

Ray Mancini

1982. novemberében az amerikai Ray Mancini a 14. menetben technikai KO-val győzött a dél-koreai ellen a WBA könnyűsúlyú címmeccsén, de csak percekig örülhetett felhőtlenül a sikerének, mert ellenfele kómába esett, és pár nappal később meghalt.

A halálos kimenetelű összecsapás után a címmeccsek hosszát 14 menetről 12 menetre csökkentették.

Bár sosem ítélték el ellenfele halála miatt, és a bokszkesztyűt sem akasztotta szögre rögtön, Ray Mancini sosem tudott szabadulni a tehertől.

Jared Wickerham / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Aaron Hernandez

Aaron Hernandeznek a New England Patriots játékosaként óriási hatása lehetett volna az amerikai focira.

De az élete 2013 júniusában sötét fordulatot vett, amikor az otthona közelében megtalálták a menyasszonya nővérével randizó férfi holttestét. A nyomozást követően Hernandezt letartóztatták, és 2015-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Aaron Hernandez végül 2017. április 19-én öngyilkosságot követett el a rácsok mögött.

Mitchell Layton / Getty Images

Rae Carruth

Rae Carruth az NFL-ben a Carolina Panthers szélső elkapója volt, aki ígéretes tehetségként indult. Olyannyira, hogy a második szezonjában már a rájátszásba vezette a csapatát.

1999 novemberében azonban Carruth terhes barátnőjét, Cherica Adamset egy autós leszámolás során agyonlőtték. Majd a bíróságon kiderült, hogy az amerikai focista volt az, aki megbízta a támadót.

Gyermekük a lövöldözés miatt koraszülöttként jött világra, de csodával határos módon túlélte.

Mivel a jó magaviselete miatt 18 év után kiengedték a börtönből, Rae Carruth 2018 októbere óta szabad életet él.

Ron Bull / Toronto Star / Getty Images

Bertil Fox

Bertil Fox a 70-es, 80-as évek egyik meghatározó brit testépítője volt, aki a pályafutása során a Mr. Universe és a Mr. World címeket is elnyerte.

Foxot azonban 1997-ben megvádolták azzal, hogy megölte az egykori menyasszonyát és a nő édesanyját a Saint Kitts és Nevis nevű karibi országban.

A testépítőt bűnösnek találták, és halálra is ítélték, de 2002-ben életfogytiglani börtönbüntetésre módosították az ítéletet, 2022-ben pedig szabadon engedték.

Doug Pensinger / Getty Images

Mark Rogowski

Mark Gator Rogowski az 1980-as évek elismert profi gördeszkása volt, aki innovatív és agresszív stílusáról, valamint a rámpán és azon kívüli fenegyerekségéről volt ismert.

A gördeszkás 1991-ben elrabolta, megerőszakolta és meggyilkolta a volt barátnője egyik barátját, majd a testét a San Diego melletti sivatagban hagyta.

Mark Rogowski később feladta magát, és a gyilkosságot is beismerte, ami miatt 1992-ben 31 évtől életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Legkorábban 2024 végén szabadulhat.

NFL / Getty Images

Phillip Adams

Phillip Adams az egyetem után rögtön az NFL-ben kötött ki a San Francisco 49ers csapatában.

2021 tavaszán brutálisan végzett hat emberrel a dél-karolinai Rock Hillben. Másnap pedig olyan patthelyzetben találta magát a rendőrökkel, hogy inkább lelőtte saját magát is.

Az amerikai focista boncolása után az is kiderült, hogy a fejét játékosként ért ütések miatt krónikus traumás enkefalopátia nevű agyi betegségben szenvedett.

Robert Riger / Getty Images

O. J. Simpson

A Juice becenéven is emlegetett O. J. Simpson a Buffalo Bills játékosaként öt Pro Bowl mérkőzésen is a kezdőben volt az 1970-es években.

Legendás karrierje után pedig a szórakoztatóiparban találta meg a számításait. Például a Csupasz pisztoly-filmek egyik hasonlóan legendás karakterének, Fred Nordberg nyomozónak a szerepében.

Azonban 1994-ben rejtélyes körülmények között a Los Angeles-i otthonában meghalt a felesége és a nő szeretője, a késsel elkövetett kettős gyilkossággal pedig őt gyanúsították meg.

Ugyan 1995-ben a büntetőbíróság felmentette a vádak alól, a szerető haláláért két évvel később mégis felelősnek találta őt egy polgári bíróság.

2007-ben O. J. Simpsont fegyveres rablásért, halálos fegyverrel elkövetett testi sértésért, betöréses lopásért és összeesküvésért is elítélték. Ezekért a bűncselekményekért kilenctől 33 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. Utoljára 2017-ben szabadult, és a 2024 áprilisában bekövetkezett haláláig már szabadon élhetett.

ADRIAN DENNIS / AFP

Oscar Pistorius

A hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futót, Oscar Pistoriust hiába emlegették sokáig Blade Runner néven, az emberek többsége mégis inkább amiatt ismeri, hogy 2013. február 14-én hajnalban az otthonukban megölte a barátnőjét. Állítása szerint véletlenül, mert betörőnek nézte.

A gyilkosságért ennek ellenére elítélték. Összesen 13 év börtönbüntetést kapott. Végül 9 év után, 2024 januárjában feltételesen szabadulhatott.

 

KIMBERLY SMITH / ATLANTA JOURNAL CONSTITUTION / AFP

Ray Lewis

A Baltimore Ravens kétszeres Super Bowl-győztes linebackere, Ray Lewis az első bajnoki címe megszerzése előtt egy évvel, 2000 januárjában  rögtön majdnem véget is vetett a karrierjének.

Lewis és a társasága ugyanis olyan nagy vitába keveredtek az atlantai Super Bowl afteren egy másik társasággal, hogy a konfliktus két ember halálával járó késelésbe torkollott.

Ray Lewis végül vádalkut kötött, hogy tanúvallomást tesz társai ellen, cserébe az ügyészek ejtették a gyilkossági vádakat.

A botrány hatására az NFL 250 ezer dolláros pénzbüntetést szabott ki rá. Ő pedig peren kívül megegyezett az áldozatok családjaival, és még egy évtizeden át a baltimore-i csapatot erősítette.

Michel ARTAULT / Gamma-Rapho / Getty Images

Carlos Monzón

Az argentin profi bokszoló, Carlos Monzón a 70-es években a középsúly vitathatatlan világbajnokának számított.

Azonban jóval a visszavonulása után, 1988. február 14-én, Valentin-napon annyira összeveszett nyaralás közben a feleségével, hogy kidobta az erkélyen, ezért az élete hátralevő részét börtönben kellett töltenie.

Carlos Monzón utolsó menete végül 1995-ben jött el, amikor rövid eltávot kapott a börtönből, és közben egy autóbalesetben életét vesztette.

Al Seib / Pool / Getty Images / AFP

Javaris Crittenton

Javaris Crittenton azon különleges, Los Angeles Lakersbe draftoló kosárlabdázók közé tartozik, akit a hollywoodi csillogás helyett inkább az utcai nyomor rontott meg, amikor 2007-ben Kaliforniába költözött.

Csatlakozott ugyanis a brutalitása mellett a kék színű ruhadarabok viseléséről ismert Los Angeles-i bandához, a Cripshez.

Majd egy rövidke NBA-karrier után 2011-ben egy ellene elkövetett rablást megbosszulandó meggyilkolt két embert. Amiért le is tartóztatták, majd óvadékfizetés ellenében szabadon engedték.

A feltételes szabadlábon töltött ideje alatt aztán 13 társával együtt ismét letartóztatták kábítószer-terjesztésért.

Ekkor beismerte a gyilkosságot, amiért el is ítélték. 2023 áprilisában szabadon engedték.

 

FRANK H. CONLON / POOL / AFP

Jayson Williams

Az amerikai kosárlabdázó, Jayson Williams nevét talán csak az elvetemült NBA-rajongók ismerik, hiszen 1999-ben vonult vissza, és a legnagyobb teljesítménye, hogy az egyik All-Star gálán játszhatott.

Ellenben a furcsa bűnügyek rajongói talán jobban ismerhetik. Hiszen a karrierje nagy részét a New Jersey Nets csapatában lenyomó center a visszavonulása után egy otthonában tartott bulin, ahol a Harlem Globetrotters tagjait is vendégül látta, véletlenül lelőtt egy limuzinsofőrt idegenvezetés közben.

A 2002-ben történt incidens után végül csak 2010-ben tett beismerő vallomást, amikor 27 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Bruce Bennett Studios / Getty Images Studios / Getty Images

Mike Danton

A New Jersey Devils és St. Louis Blues játékosaként némi NHL-karrierrel is rendelkező kanadai-lengyel jégkorongozó, Mike Danton olyan rosszul viselte, hogy a csapata 2004-ben rögtön kihullott a rájátszásból, hogy keresett egy bérgyilkost, akit megbízott a menedzsere megölésével.

A terv nem járt sikerrel, Mike Dantont mégis pár évre rácsok mögé küldték.

Szabadulása után Európában folytatta a karrierjét, ahol egy évet még a Csíkszeredai Sport Club játékosaként is lehúzott.

Robert Rozier

Robert Rozier egy egészen röpke NFL-karriert tudhat a háta mögött. 1979-ben draftolta a St. Louis Cardinals, ahonnan kábítószer-fogyasztás és egyéb kisebb bűncselekmények gyanúja miatt még az első szezonja alatt elküldték.

A korábban defensive endként játszó Rozier élete ezután radikális fordulatot vett: 1982-ben kapcsolatba kerül a Nation of Yahweh nevű, feketék felsőbbrendűségében hívő szektával, akik azt gondolták, hogy valójában a feketék az igazi zsidók.

A testvériségbe való beavatás részeként, és később a mozgalom egyik harcosaként pedig több embert is meg kellett ölnie. De az egyik, etnikai alapon elkövetett gyilkosság miatt vád alá helyezték, ezért mindent bevallott.

Olyannyira, hogy a szektát végül a vallomásai alapján fel is tudták számolni.

Robert Rozier az együttműködése miatt 10 év után, 1996-ban szabadon távozhatott, és még új identitást is kapott a tanúvédelmi program keretében.

Azonban 1999-ben ismét letartóztatták hamis csekkekkel való üzérkedés miatt, és újra rácsok mögé küldték, ahonnan legkorábban 2025-ben szabadulhat.